Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μουζάλας: Η κατάσταση στη Μόρια απέχει από αυτό που θέλουμε

«Η σημερινή κατάσταση στη Μόρια απέχει από αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου  θα είναι και πάλι μια κατάσταση η οποία θα τείνει προς το κανονικό» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Η σημερινή κατάσταση στη Μόρια απέχει από αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε
όμως ότι θα τα καταφέρουμε και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα είναι και πάλι μια κατάσταση η οποία θα τείνει προς το
κανονικό» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. Μουζάλας που βρέθηκε τα Χριστούγεννα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, υπογράμμισε ότι στη Μόρια υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε φορείς της τοπικής κοινωνίας επειδή αντιδρούν.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού και ιδιαίτερα του καταυλισμού στη Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «αυτούς που είναι ευάλωτοι και βάσει της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας μπορούν να μεταφερθούν, μεταφέρονται στην Αθήνα, στην ενδοχώρα. Θα συνεχίσουμε έτσι, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε έτσι και ότι θα καταφέρουμε».

Για την βελτίωση των υποδομών

Σχετικά με τα έργα βελτίωσης των συνθηκών στον καταυλισμό ο υπουργός είπε πως «εδώ έξω υπήρχαν ατομικές σκηνές, έχουν φύγει επειδή ακριβώς φέραμε σπιτάκια. Θα φέρουμε κι άλλα σπιτάκια. Ελπίζω να μην έχουμε τις ίδιες ανόητες και εμπαθείς αντιδράσεις. Θα φέρουμε καινούργιες χημικές τουαλέτες. Το πρωί οι τουαλέτες είναι καθαρές. Αλλά με όλον αυτόν τον υπερπληθυσμό πόση ώρα μπορούν να διατηρηθούν καθαρές;», αναρωτήθηκε.

Για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Απαντώντας στο ερώτημα για τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης σχετικά με την συνεχή εγκατάσταση οικίσκων και κατά πόσο αυτές είναι δικαιολογημένες αφού μεταφράζονται σε παγιοποίηση της κατάστασης των εφτά – οκτώ χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «τα καινούργια σπιτάκια άδειασαν τις σκηνές. Δεν φέραμε καινούργιους ανθρώπους στο νησί. Στις σκηνές υπήρχαν 500 άνθρωποι, αυτοί μπήκαν σε σπιτάκια. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δεν μιλάμε για επέκταση του καταυλισμού, μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Σχετικά με το γιατί οι οικίσκοι δεν ήρθαν νωρίτερα αλλά μεταφέρθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο ξανά ο υπουργός είπε πως «οι οικίσκοι για να παραγγελθούν θέλουν χρόνο. Οι οικίσκοι για να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν χρόνο. Για να μεταφερθούν θέλουν χρόνο. Όμως για να σαμποταριστεί η μεταφορά τους δεν θέλουν καθόλου χρόνο».

Σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν

Ο κ. Μουζάλας κλήθηκε να απαντήσει αν η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν αλλάζει σε τίποτα το μέχρι τώρα καθεστώς στην εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας «ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν συζητήσανε στο δικό τους επίπεδο ζητήματα βελτίωσης της συνθήκης. Θέσαμε και κάποια συγκεκριμένα αιτήματα. Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρόνο για να γίνουν, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις».

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024