Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

ΠΦΣ: Το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων έχει λυθεί με απόφαση ΣτΕ

«Το θέμα που έρχεται να νομοθετήσει σήμερα η Κυβέρνηση  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (!) έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , πριν από έξι μήνες και με συντριπτική πλειοψηφία (20-2)» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με νεότερη ανακοίνωσή του.

«Το θέμα που έρχεται να νομοθετήσει σήμερα η Κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (!) έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , πριν από έξι μήνες και με συντριπτική πλειοψηφία (20-2)» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με νεότερη ανακοίνωσή του.

Οι φαρμακοποιοί θορυβημένοι από την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας και τίθεται προς ψήφιση σήμερα, Πέμπτη, ξεκαθαρίζουν ότι «εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα αυτούσιο το Γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Φαρμακείων» σύμφωνα με το οποίο ο ρόλος του φαρμακοποιού στην σύσταση και λειτουργία του φαρμακείου καθίσταται πρωταρχικός και κυρίαρχος στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ο ΠΦΣ εξετάζει κλιμάκωση της αντίδρασή του σε περίπτωση που επιχειρηθεί αλλαγή της απόφασης του ΣτΕ και τονίζει ότι «θέλουμε να κάνουμε τα 11.000 Φαρμακεία, 11.000 Υγειονομικά Κέντρα με επιστήμονες Φαρμακοποιούς, με επιστημονική κατάρτιση προσφοράς στη Δημόσια Υγεία».

Σε νομικό σημείωμα του Νομικού Συμβούλου του ΠΦΣ, Ηλία Δημητρέλλου, που κοινοποιείται προς τους συλλόγους-μέλη του ΠΦΣ, διευκρινίζεται ότι στην επίμαχη τροπολογία «προβλέπεται κατ’ αρχήν μία εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση του Υπουργείου Υγείας με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις, περιορισμοί, η διαδικασία καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου, καθώς και σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων, είτε ως εμπορικών εταιρειών οιασδήποτε μορφής, πλην της ανωνύμου εταιρείας. Κατά δεύτερον, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την χορήγηση αδειών ίδρυσης φαρμακείου».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να τύχει επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή, το Υπουργείο Υγείας θα καταρτίσει ένα σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και θα το διαβιβάσει στο ΣτΕ, για τη διατύπωση παρατηρήσεων εκ μέρους του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας και νομιμότητάς του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το Σύνταγμα, την νομολογία του Δικαστηρίου καθώς και το ενωσιακό κεκτημένο.

Μετά την επεξεργασία του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την τυχόν αναδιατύπωσή του από τον αρμόδιο Υπουργό, το τελικό σχέδιο θα διαβιβαστείστον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα το εκδόσει θαπαραγγέλλει τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ ο ΠΦΣ θα παρέμβει, ως έχων έννομο συμφέρον, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Καιτο νομικό σημείωμα του κ. Δημητρέλου κατλήγει αναφέροντας ότι«εν κατακλείδι λοιπόν, η πρώτη (δικαστική) μάχη κερδήθηκε με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα δοθεί και πάλι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου και αν χρειαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πάντως, το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ότι άδειες λειτουργίας φαρμακείων θα δίνονται μόνον σε φαρμακοποιούς και ότι «το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων αλλά και ο συνολικός χειρισμός του θέματος είναι σε γνώση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024