Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία Αγίων Αναργύρων: Μόνο ένα τεστ είχε περάσει ο αστυνομικός

Τραγωδία Αγίων Αναργύρων: Μόνο ένα τεστ είχε περάσει ο αστυνομικός

O 46χρονος δράστης του τριπλού φονικού στους Αγίους Αναργύρους, είχε περάσει το 2011 από τεστ καταλληλότητας το οποίο ορίζει ο νόμος χωρίς να είχε διαγνωστεί -σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ.- κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, λόγω και του τραγικού περιστατικού, έρχεται στο προσκήνιο το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο των ψυχολογικών τεστ, καθώς δεν προβλέπει την υποχρεωτική εξέταση των αστυνομικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

O 46χρονος δράστης του τριπλού φονικού στους Αγίους Αναργύρους, είχε
περάσει το 2011 από τεστ καταλληλότητας το οποίο ορίζει ο νόμος χωρίς να
είχε διαγνωστεί -σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ.- κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο,
λόγω και του τραγικού περιστατικού, έρχεται στο προσκήνιο το ανεπαρκές
νομοθετικό πλαίσιο των ψυχολογικών τεστ, καθώς δεν προβλέπει την
υποχρεωτική εξέταση των αστυνομικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», βάσει νομοθεσίας οι αστυνομικοί ένα χρόνο μετά την συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους από τις σχολές πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση που καταδεικνύει αν είναι σε θέση να φέρουν όπλο.

Αν κάποιος από το εργασιακό περιβάλλον του αστυνομικού ωστόσο, αντιληφθεί παρεκκλίνουσα συμπεριφορά μπορεί να τον παραπέμψει σε εξέταση κατά προτεραιότητα.

Για τον συγκεκριμένο αστυνομικό, όπως διαβεβαίωναν χθες αρμόδιοι, δεν είχε εκφρασθεί καμία υπόνοια για προβληματική συμπεριφορά ούτε από τους προϊσταμένους του ούτε και από το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο υπηρετούσε.

Στο προσκήνιο το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο

Το φονικό στους Αγίους Αναργύρους πάντως, φέρνει στο προσκήνιο και τους ελλιπείς ελέγχους όσο αφορά στην ψυχική υγεία των αστυνομικών.

Από το 2009 που παγιώθηκε η λειτουργία των αρμόδιων επιτροπών πολλές φορές έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα ψυχομετρικά τεστ αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους. Ενα σημαντικό ζήτημα το οποίο έχουν επισημάνει κατά καιρούς συνδικαλιστές είναι ότι ο αριθμός των ψυχιάτρων – ψυχολόγων υπολείπεται από τον προβλεπόμενο αριθμό των 55 οργανικών θέσεων.

Εκατοντάδες τηλεφωνήματα στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.Α.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ που εγκαινιάστηκε πρόσφατα έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια από εν ενεργεία αστυνομικούς αλλά και συγγενείς τους.

Τους εννέα μήνες λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής, έχει δεχθεί πάνω από 600 κλήσεις από ένστολους αλλά και συγγενείς τους. Από τις κλήσεις που έχουν καταγραφεί , οι 308 έγιναν από γυναίκες, είτε αστυνομικίνες είτε συζύγους ένστολων που έβλεπαν την κακή ψυχολογική κατάστασή του άντρα τους στο σπίτι και θέλησαν να ζητήσουν βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:



in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024