Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Οι 10 επιτυχίες που για τη ΝΔ είναι οι 10 πληγές του Φαραώ

Τσακαλώτος: Οι 10 επιτυχίες που για τη ΝΔ είναι οι 10 πληγές του Φαραώ

Για εντυπωσιακό επίπεδο υποκρισίας κατηγόρησε τη ΝΔ ο Ευ.Τσακαλώτος, λέγοντας ότι δεν στηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την κατηγόρησε για έλλειψη αξιόπιστου σχεδίου, αλλά και ότι δεν λέει «καθαρές κουβέντες» σε ότι αφορά το πρόγραμμά της. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στις 10 πληγές του Φαραώ... ενώ καταλήγοντας κάλεσε τη ΝΔ να συνεχίσει την καταστροφολογία και ακριβώς ό,τι κάνει γιατί «βολεύει την κυβέρνηση». Ερμήνευσε δε αλλιώς τις δημοσκοπήσεις αν και όπως είπε στο πνεύμα των Χριστουγέννων αφήνει τη ΝΔ να τις διαβάζει όπως θέλει.

Για εντυπωσιακό επίπεδο υποκρισίας κατηγόρησε τη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι ακόμη και τώρα, στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν στηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και των χωρών του Νότου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την κατηγόρησε για έλλειψη αξιόπιστου σχεδίου για τη χώρα, αλλά και ότι δεν λέει «καθαρές κουβέντες» σε ότι αφορά το πρόγραμμα που παρουσιάζει.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στις 10 πληγές του Φαραώ… ενώ καταλήγοντας κάλεσε τη ΝΔ να συνεχίσει την καταστροφολογία και ακριβώς ό,τι κάνει γιατί «βολεύει την κυβέρνηση».

Ερμήνευσε δε αλλιώς τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ δείχνει ότι τους τελευταίους 7 μήνες τα ποσοστά της ΝΔ σημειώνουν καθοδική πορεία, συμπληρώνοντας ωστόσο πως στο πνεύμα των Χριστουγέννων αφήνει τη ΝΔ να τις διαβάζει όπως θέλει.

«Συνεχίστε να πιστεύετε ότι έχετε ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις. Μην αλλάξετε σε τίποτα. Μας βοηθάει πολύ να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του τόπου», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, στην τελική ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Στα χέρια του κρατούσε τα δημοσκοπικά γραφήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία ανέστρεψε την ώρα που ήταν όρθιος στο βήμα, κατά την πρακτική που ορίζει, όπως είπε, «το κατά Σκάι Ευαγγέλιο», δηλαδή το πίσω… μπρος.

Κάτω από τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «δεν θέλει να χαλάσει τα Χριστούγεννα της ΝΔ» και γι΄αυτό την αφήνει να πιστεύει πως έχει «ανοδική πορεία τους τελευταίους επτά μήνες».

Οι 10 επιτυχίες που για τη ΝΔ ισοδυναμούν με τις 10 πληγές του Φαραώ

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση θα τον κατηγορήσει και πάλι για καταστροφολογία, ο υπουργός Οικονομικών τον επιβεβαίωσε.

«Αν και ο κ. Μητσοτακης το προέβλεψε ότι θα το σχολιάσω, όντως η ομιλία του είχε μια δόση καταστροφολογίας» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι αυτό το έχουμε πληρώσει τους τελευταίους έξι μήνες αφού η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία και τέτοιες τοποθετήσεις επιδεινώνουν το κλίμα.

Κάνοντας αναφορά και σε ομιλίες του κ. Σταϊκούρα που είχε ότι «το αφήγημα του Τσίπρα καθημερινά καταρρέει», αλλά και σε ανάλογη της κυρίας Μπακογιάννη ο υπουργός είπε ότι αυτή τη φορά προκειμένου να σχολιάσει αυτή την καταστροφολογία δεν θα επιλέξει κάποιο παράδειγμα από την Καινή Διαθήκη όπως το συνηθίζει, αλλά από την Παλαιά Διαθήκη, που άλλωστε «ταιριάζει περισσότερο και στην αγριότητα των εποχών αλλά και της Αντιπολίτευσης».

Επικαλέστηκε λοιπόν τις 10 πληγές του Φαραώ, τις οποίες ανέφερε μία μία (προσφέροντας χρήσιμη επανάληψη) για να καταλήξει λέγοντας: «ας δούμε λοιπόν ποιες… πληγές έχουμε φέρει εμείς στην οικονομία» και θα αναφερθώ μόνο σε ότι έγινε μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης».

1η «πληγή»: Η έξοδος στις αγορές με μειωμένο επιτόκιο και η επιτυχία του swap, με το οποίο ουσιαστικά τερματίστηκε το PSI, αφού τώρα έχουμε ομόλογα που δεν έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και μπορούν να διαπραγματεύονται κανονικά (είπε ο υπουργός κάνοντας αναφορά και στη χθεσινή κόντρα του με τον Ευ.Βενιζέλο). Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακαλώτος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να ευχαριστήσει τον Στέλιο Παπαδόπουλο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, του οποίου την αξία αναγνωρίζει πλήρως και ας ήταν επιλογή Σαμαρά. «Μας κατηγορείτε για πελατειακό κράτος αλλά εμείς ξέρουμε να αναγνωρίζουμε την αξία όπου υπάρχει».

Το αποτέλεσμα του swap ομολόγων ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με όλους να μιλούν σήμερα για ράλι των ελληνικών ομολόγων.

2η «πληγή»: Θετικές ανακοινώσεις για την οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, είτε με διαδοχικές αναβαθμίσεις είτε με τις θετικές προβλέψεις για την πορεία στο μέλλον. Υπήρξε παραδοχή ότι δεν χρειαζόμαστε προληπτική γραμμή πίστωσης, γιατί έχουμε δημιουργήσει αποθέματα τα οποία μάλιστα θα ενισχύσουμε και με νέες εξόδους στις αγορές, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί σημαντική διαφορά σε σχέση με το 2015.

3η «πληγή»: η πορεία του τραπεζικού τομέα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην αύξηση των καταθέσεων, στις εξόδους των τραπεζών (Πειραιώς και Εθνικής) στις αγορές, αλλά και στη μείωση του ορίου του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) από την ΕΚΤ. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν «καβάντζα» 20 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα stress tests, αλλά και τα κόκκινα δάνεια είπε ο υπουργός.

4η «πληγή»: Η καλή πορεία σημαντικών οικονομικών δεικτών (λιανικό εμπόριο, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, οικοδομική δραστηριότητα, πρόθεση νέων προσλήψεων, κτλ)

5η «πληγή»: αύξηση επενδύσεων, κυρίως στον τουριστικό, αλλά και στον ενεργειακό τομέα. Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στο σημείο αυτό στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

6η «πληγή»: Ανάπτυξη για τρίτο συνεχές τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2008. Μάλιστα σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει επι τα χείρω την πρόβλεψη της ανάπτυξης για φέτος, ο κ. Τσακαλώτος χωρίς να το αρνείται, θύμισε πόσες φορές έπεσαν έξω οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις προβλέψεις τους και μάλιστα η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη. Το πιο σημαντικό δεν είναι τα νούμερα, αλλά ότι χτίζουμε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

7η «πληγή»: Μείωση ανεργίας και επικράτηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα ο υπουργός κάλεσε την Αντιπολίτευση να διαβάζει πιο προσεκτικά τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.

8η «πληγή»: Θετικές ανακοινώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τη χώρα. Αναφέρθηκε στην έξοδο απο τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και όχι μόνο για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, κτλ.

9η «πληγή»: Κοινωνικό μέρισμα και ενίσχυση των ασθενεστέρων. Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε μάλιστα με σφοδρότητα στον Κ.Μητσοτάκη που υπονόησε ότι μέσω της παροχής αυτών των βοηθημάτων η κυβέρνηση εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις.

10η «πληγή»: … θα μου επιτρέψετε να σας την πω στο τέλος της ομιλίας μου είπε ο κ. Τσακαλώτος κρατώντας την αγωνία.

Η 10η «πληγή» λοιπόν ήταν η ανακοπή της ανοδικής πορείας της ΝΔ. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος πήρε τα στοιχεία της δημοσκόπησης του ΠΑΜΑΚ και διαπίστωσε ότι δείχνουν ότι τους τελευταίους επτά μήνες τα ποσοστά της ΝΔ καταγράφουν πτώση.

Μακριά από εμάς τα success story

«Αυτά που είπα είναι success story; Όχι. Όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, εγώ παθαίνω αναγούλα όταν ακούω success story από τη ΝΔ, γιατί καταλαβαίνω ότι θα επαναλάβουν αυτά που έκαναν με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον αν κυβερνήσουν. Μακριά από εμάς λοιπόν το success story, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί εμείς σχεδιάζουμε πράγματα και για όταν θα είμαστε έξω από το μνημόνιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, τονίζοντας ότι κανένας υπουργός που μίλησε δεν θριαμβολόγησε.

Είναι δίκαιος ο Προϋπολογισμός;

Ο υπουργός επανήλθε και στο θέμα περί δίκαιου ή όχι προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας ότι αυτός καταρτίστηκε εντός μνημονίου. Είναι λοιπόν όσο δίκαιος επιτρέπει το συγκεκριμένο πλαίσιο, επανέλαβε.

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει το μνημόνιο και τη λιτότητα ως την κυρίαρχη κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής» εξήγησε.

Επισήμανε όμως ότι η λιτότητα αυτή τη στιγμή αμφισβητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο – και σε όλα αυτά τα μέτωπα των συζητήσεων η κυβέρνηση μαζί με τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με πολλά κράτη του νότου, υποστηρίζουν αλλαγές σε αυτό το μείγμα πολιτικής.

«Υποστηρίζουμε αλλαγές που θα προάγουν αναπτυξιακές λύσεις, που θα περιλαμβάνουν και τον κόσμο της εργασίας. Υποστηρίζουμε αλλαγές που θα αντιστρέψουν την καταστροφική λογική της λιτότητας. Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τι ακριβώς λέει για όλα αυτά; Ποια είναι η θέση της ΝΔ γι΄αυτά; Προσπαθείτε μήπως να μας πείτε ότι εντός του ΕΛΚ πιέζετε για αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε δημόσια αγαθά; Ή μήπως πιέζετε για έναν μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό για να υποστηριχθούν οι χώρες του νότου; Αυτό μας λέτε; Δεν νομίζω», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ε. Τσακαλώτος.

Εντυπωσιακό το επίπεδο υποκρισίας της ΝΔ

Κατήγγειλε δε, την ΝΔ, ότι «το επίπεδο της υποκρισίας της είναι εντυπωσιακό», διότι την ίδια ώρα που κατηγορεί την κυβέρνηση για Προϋπολογισμό λιτότητας, η ίδια υποστηρίζει ενεργά ένα πλαίσιο που προάγει τη λιτότητα.

«Εσείς, όχι μόνο δεν υποστηρίζετε την αλλαγή, αλλά δεν υποστηρίζετε καν τα συμφέροντα των χωρών του νότου», είπε ο Ευ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και Έφης Αχτσιόγλου για τον κοινωνικό πυλώνα.

Αντίστοιχη αναφορά έκανε και στον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό και τον «αγώνα» του να υπάρξει συμμαχία για την αντιμετώπιση των φαρμακοβιομηχανιών και με στόχο «να έχουμε φθηνότερα φάρμακα».

Ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη;

Απαντώντας δε στις κατηγορίες που δέχεται για τη καταστροφή της μεσαίας τάξης, είπε χαρακτηριστικά ότι εμείς «ομολογήσαμε ότι την πιέσαμε και δυσκολεύτηκε πολύ». Ωστόσο, αντικρούοντας τις κατηγορίες περί καταστροφής της παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η μεσαία τάξη υπέστη το πολύ μεγάλο πλήγμα.

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα οικογένειας με δύο παιδιά, που ενώ το 2010 είχε εισόδημα 34.000 ευρώ, το 2015 έπεσε στα 21.720 ευρώ. «Το μειώσατε δηλαδή 12.280 ευρώ σε πέντε χρόνια, δηλαδή μειώνατε περίπου 2.500 το χρόνο. Το 2016, είναι 22.000, αυξήθηκε από το 2015. Ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη κύριε Μητσοτάκη; Ποιος την κατέστρεψε;», είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Βουντού» τα οικονομικά της ΝΔ

Αλλά και για τις εξαγγελθείσες μειώσεις φόρων της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για «βουντού οικονομικά».

«Ξέρουμε ότι μείωση φόρων δεν γίνεται χωρίς μείωση δαπανών», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε στον αντίποδα ότι το Μεσοπρόθεσμο έχει προβλέψει μείωση της φορολογίας για τα μεσαία στρώματα, ότι με την έξοδο από το μνημόνιο θα πρέπει να συνεχίσει η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και ότι έχει προβλεφθεί επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων τον Οκτώβριο του 2018.

«Ο προϋπολογισμός αυτός» τόνισε, αποτελεί προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθωθούν λάθη και αδικίες, να εξασφαλιστεί η σταθερότητα, να τεθεί η βάση του κοινωνικού κράτους, να βελτιωθούν οι δείκτες».

Πείτε καθαρές κουβέντες

«Το 2018 προβλέπονται 1,83 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει και να δεσμευθεί εάν θα διατηρήσει τα κονδύλια αυτά ή θα είναι μέρος των περικοπών που θα κάνε. «Ποιο οικονομικό πλαίσιο προτείνει στην κοινωνία η ΝΔ;» είπε.

«Να απαντήσει η ΝΔ και να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος ή αν πιστεύει σε αυτό που είπε σήμερα, πρώτα αναδιανομή και μετά ανάπτυξη. Καθαρές κουβέντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Μην αλλάξετε τίποτα από την πολιτική σας

Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις. «Πήρα τον αγαπημένο τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης, τον Σκάι, πήρα και την πηγή από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ήθελα να δείξω πώς πηγαίνει η ΝΔ τους τελευταίους επτά μήνες», είπε ο υπουργός δείχνοντας στην εθνική αντιπροσωπεία τους δημοσκοπικούς δείκτες και πρόσθεσε:

«Βλέπετε μια καθοδική τάση. Αλλά επειδή είναι Χριστούγεννα, έστρεψα τους δείκτες κατά το Σκάι Ευαγγέλιο. Δηλαδή έστρεψα τους πρώτους μήνες τελευταίους και τους τελευταίους μήνες πρώτους, για να έχουν καλά Χριστούγεννα, για να φαίνεται ανοδική πορεία στη ΝΔ. Γιατί θέλω να κάνετε καλά Χριστούγεννα, να συνεχίσετε να νομίζετε ότι έχετε ανοδική πορεία και να μην αλλάξετε τίποτα από την πολιτική σας, γιατί εμάς μας βοηθάει πάρα πολύ και είμαστε ευγνώμονες. Γιατί χωρίς αναπτυξιακή πολιτική και εναλλακτική στρατηγική, νομίζω πως αυτή η πορεία η ανοδική της χώρας, θα συνεχίσει για πολλά χρόνια».

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024