Η εφημερίδα Kommersant γράφει ότι έχει στην διάθεση της την έκθεση του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, η οποία θα δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας. Η έκθεση αναφέρεται στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε η Ρωσία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής το 2017 και στις δυνατότητες αντιμετώπισης τους εντός του 2018.

Οι συντάκτες της έκθεσης αποφαίνονται, ότι δεν πρέπει να αναμένει κάποιος βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ο κατάλογος απειλών

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα κατάλογο απειλών που αντιμετωπίζει η Μόσχα, όπως «η αξιοποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε σχέση με τους εταίρους της στο εξωτερικό», «η συρρίκνωση της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στους τομείς που δεν έχουν πληγεί από τις κυρώσεις» και «η ενίσχυση των αμοιβαίων περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, το 2018 θα υπάρξουν μια σειρά δυνατότητες επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα συνδέονται στην Δύση κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χάρη σ’ αυτές τις νέες πραγματικότητες το 2018, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, μπορεί να διαμορφωθεί μια τάση κυρώσεων «διαφορετικών ταχυτήτων» έναντι της Ρωσίας, παρότι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία περιττή αισιοδοξία ως προς αυτή την προοπτική.

«Επιλεκτική συνεργασία»

«Στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ρωσία έχει έναν περιορισμένο χώρο για ελιγμούς», αναφέρεται στην έκθεση. Οι Ρώσοι ειδήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πάντως να προκύψει μια «επιλεκτική συνεργασία» μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, ιδιαίτερα στον βαθμό που θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της διευθέτησης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ενώ όμως η εφημερίδα Kommersant, παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του Ρωσικού Συμβουλίου διεθνών υποθέσεων για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, η εφημερίδα Izvestia σε δημοσίευμα της επικαλούμενη τρεις καλά ενημερωμένες πηγές της στην Ουάσιγκτον, γράφει ότι το νέο πακέτο των αντιρωσικών κυρώσεων που θα ψηφίσουν οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο θα περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ευρύ «μυστικό κατάλογο» με ονόματα Ρώσων πολιτών.

Ο εν λόγω κατάλογος όπως γράφει η Izvestia «θα περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες ονόματα Ρώσων πολιτών» και ότι κυρώσεις εναντίον τους δεν επιβληθούν, αλλά θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους, που θα λέει ότι είναι καλύτερο να μην συνεργάζονται με τα πρόσωπα αυτά» .

Σύμφωνα με την πηγή της ρωσικής εφημερίδας, στον εν λόγω κατάλογο ενδέχεται να συμπεριληφθούν Ρώσοι επιχειρηματίες, κοινωνικοί παράγοντες και Ρώσοι πολίτες που έχουν τιμηθεί με κρατικά βραβεία. Ο κατάλογος αυτός, ο οποίος διαμορφώνεται αυτή την στιγμή με την συνδρομή του Κογκρέσου, του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Στέητ Ντιπάρτμεντ θα δωθεί μόνο στους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αρχίσει ήδη να μελετάει την λήψη απαντητικών μέτρων, όπως δήλωσε στην Izvestia ο πρόεδρος της προσωρινής επιτροπής για την προστασία της κυριαρχίας και την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Αντρέι Κλίμοφ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα είναι ενήμερη για τα σχέδια αυτά της Ουάσιγκτον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο