Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης ζητούν οι πρυτάνεις

Προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης ζητούν οι πρυτάνεις

Αύξηση της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ, ζήτησαν – μεταξύ άλλων – από τον υπουργό Παιδείας οι Πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της 86ης Συνόδου που ολοκληρώθηκε χθες, στο Ζάππειο.

Αύξηση της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και
θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ,
ζήτησαν – μεταξύ άλλων – από τον υπουργό Παιδείας οι Πρυτάνεις κατά τη
διάρκεια της 86ης Συνόδου που ολοκληρώθηκε χθες, στο Ζάππειο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν, και οι σημαντικότερες ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν επ’ αυτών, είναι:

Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων:
Απαιτείται σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του τακτικού προϋπολογισμού των ιδρυμάτων για το 2018, έτσι ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα του 2017 και να αντιστραφεί η πορεία οικονομικής εξάντλησης των ιδρυμάτων.

Υποστελέχωση Πανεπιστημίων: Η Σύνοδος υπογραμμίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων, λόγω της μη αναπλήρωσης των θέσεων του διδακτικού και λοιπού προσωπικού που χάθηκαν τη τελευταία δεκαετία, και αιτείται: Προκήρυξη θέσεων αποχωρησάντων και των εντός του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού έτους αποχωρούντων για οποιοδήποτε λόγο μελών ΔΕΠ και άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων των οποίων η διαδικασία πλήρωσής τους απέβη άγονη. Διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ, λοιπού προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ) καθώς και διοικητικού προσωπικού.

Θέσπιση Ακαδημαϊκών Κριτηρίων για την Πανεπιστημιοποίηση Τμημάτων ΤΕΙ: Για να είναι σε θέση ένα Τμήμα ΤΕΙ να κριθεί ώστε να ενταχθεί σε ένα υπάρχον Πανεπιστήμιο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια:

  • Να προβλέπεται ότι το γνωστικό αντικείμενο του υπό ένταξη Τμήματος ΤΕΙ εμπίπτει στην στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου υποδοχής.
  • Το γνωστικό του αντικείμενο και το Πρόγραμμα Σπουδών του να αντιστοιχεί με διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου και να μην είναι υποσύνολο αυτών.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ σε αντίστοιχες βαθμίδες ΔΕΠ Πανεπιστημίων, αποτελεί η αξιολόγηση τους με τις αντίστοιχες διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης που ισχύουν σε αυτά.
  • Να ενταχθεί και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών.
  • Να έχει ερευνητικές υποδομές και εξοπλισμό για την εκπόνηση και βασικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει.

Μεταπτυχιακές Σπουδές: Σε σχέση με τα θέματα εφαρμογής του ν. 4485/2017 η Σύνοδος ζητά μεταξύ άλλων να παραταθεί η προθεσμία της 30/4/2018 για την ολοκλήρωση της πρότασης ίδρυσης ή επανίδρυσης ΠΜΣ. Να μετατεθεί χρονικά η υποχρέωση κατάρτισης εσωτερικού κανονισμού του ΠΜΣ και να αποστέλλεται μαζί με την πρόταση ίδρυσης ή επανίδρυσης του προγράμματος. Προτείνεται να επανεξεταστεί η παράγραφος 7 του άρθρου 32, σύμφωνα με την οποία 9μελής επιτροπή του Υπουργείου τελικά αποφασίζει για την έγκριση της Ίδρυσης ενός ΠΜΣ, καθώς αντίκειται στην αρχή της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων και αποδυναμώνει τις αποφάσεις των Συγκλήτων.

Παιδαγωγική Επάρκεια:
Θεωρώντας ότι η ρύθμιση θεμάτων παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων προτείνουμε το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας να χορηγείται: είτε με την ευθύνη των Σχολών και των Τμημάτων (Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών – ΠΠΣ), όπως ισχύει μέχρι σήμερα , είτε, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, με την ίδρυση ειδικών συμπράξεων Πανεπιστημιακών Τμημάτων ανά Ίδρυμα υπό την τελική ευθύνη της Συγκλήτου.

Φοιτητική μέριμνα: Με δεδομένο ότι η στέγαση και η σίτιση των φοιτητών αποτελεί ευθύνη της πολιτείας, η Σύνοδος καλεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των φοιτητικών εστιών ιδίως ως προς τη διαχείριση, συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υποδομών. Προτείνει τη σίτιση να αναλαμβάνει είτε σχετικός φορέας/οργανισμός της πολιτείας είτε τα Πανεπιστήμια και ζητά την αναπροσαρμογή της τιμής του σιτηρεσίου από 1.80 Ευρώ σε ρεαλιστικά επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις τιμές του σήμερα.

Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ:
Η Σύνοδος ζητεί από το ΥΠΠΕΘ την άμεση ανάληψη πρωτoβουλίας η οποία θα αποσκοπεί στην:

  • Εφαρμογή του Ν.4485/2017, χωρίς περαιτέρω αλλαγές επί των διαδικασιών που ήδη προβλέπονται (προϋπολογισμοί, αναλήψεις υποχρέωσης, έγκριση οργανογράμματος ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ κλπ.).
  • Εξάμηνη χρονική παράταση της έναρξης ισχύος των άρθρων του Ν. 4485/2017 που αφορούν τη διαδικασία ανάληψης υποχρέωσης σε βάρος των πιστώσεων των έργων, της διαδικασίας και του τρόπου ελέγχου, εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και εξόφλησης των δαπανών.
  • Αναγνώριση, ως προϋπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης, της προϋπηρεσίας των στελεχών των Γραμματειών των ΕΛΚΕ που κατείχαν ad hoc θέσεις ευθύνης

in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024