Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, όχι στα λάθη του παρελθόντος

Τσίπρας: Να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, όχι στα λάθη του παρελθόντος

Στην ανάγκη «να σχεδιάσουμε σωστά την επόμενη ημέρα» και να μην αφήσουμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε, χωρίς να παραλείψει να επιτεθεί στη ΝΔ. Ειδικά για τη Δ.Αττική ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες, αλλά και το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται. Τι είπε για βωξίτη, Θριάσιο και Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής.

Στην ανάγκη «να σχεδιάσουμε σωστά την επόμενη ημέρα» και να μην αφήσουμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 8o Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική.

Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε, χωρίς να παραλείψει στο σημείο αυτό να επιτεθεί στη ΝΔ, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που εμφανίστηκε στο συνέδριό της ΝΔ.

Ειδικά για τη Δ.Αττική ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες, αλλά και το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται κάνοντας ειδική αναφορά στο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, στη βιομηχανία, στον πρωτογενή τομέα. Απέρριψε δε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη.

Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, ο κ. Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τα αντιπλημμυρικά έργα, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής (με ειδική αναφορά στα ναυάγια και εγκαταλελειμμένα πλοία του κόλπου της Ελευσίνας).

Τομέας, που επίσης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του κυβερνητικού σχεδίου για τη Δ.Αττική, είναι, όπως είπε, η κοινωνική πολιτική με πυλώνες την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος των Ρομά, την ασφάλεια.

Ειδική αναφορά έκανε στην Παιδεία ανακοινώνοντας ότι αύριο, Δευτέρα, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στον Πολιτισμό, με ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και την απελευθέρωση του παραθαλάσσιου μετώπου σε Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Ασπρόπυργο.

Θετικές παρεμβάσεις εξήγγειλε στο χωροταξικό, τη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης.

Επανερχόμενος δε στα αίτια και στις ευθύνες για την τραγωδία της Μάνδρας, πέρα από τα έργα που ανακοίνωσε ότι θα γίνουν, είπε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το αρμόδιο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να θέσουν υπ’ όψιν της κυβέρνησης το πόρισμά τους.

«Και εκεί οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι», διαβεβαίωσε το ακροατήριο ο κ. Τσίπρας.

Οι πολίτες της Δ.Αττικής να μην αισθάνονται κάτοικοι της «πίσω αυλής» της Αθήνας

Υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα των πολιτών που γέμισαν το κλειστό γήπεδο της Ελευσίνας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του διατυπώνοντας τη μεγάλη χαρά του, που βρίσκεται ανάμεσα στους πολίτες της Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στην Ελευσίνα των μεγάλων εργατικών και κοινωνικών αγώνων, την Ελευσίνα με τη μακρά παράδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κομμουνιστές δημάρχους (Λεβέντης, Αμπατζόγλου).

«Έχουμε το χρέος να είμαστε εδώ με τους κατοίκους της Μάνδρας και της Ελευσίνας», τόνισε στη συνέχεια. Για να μην αισθάνονται κάτοικοι της «πίσω αυλής» της πρωτεύουσας, πολίτες β’ κατηγορίας», υπογραμμίζοντας το χρέος όλων απέναντι στους ανθρώπους της Μάνδρας και της νέας Περάμου, απέναντι στα θύματα της πρωτοφανούς αυτής φυσικής καταστροφής αλλά και στις οικογένειες τους και υποστηρίζοντας το δικαίωμα των πολιτών για ένα μέλλον διαφορετικό και δικαιότερο.

«Η περιοχή της δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος», υποστήριξε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Ήταν και είναι ακόμα το μέρος των φτωχών. Το κρυφό σημείο της περιόδου της ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και το μαλακό υπογάστριο της κρίσης», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, «στη δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η τοξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά».

Βασικό θέμα η πρόληψη και ο σχεδιασμός του μέλλοντος

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι καταστροφές τις περισσότερες φορές έχουν και πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ειδικά για την Μάνδρα υπογράμμισε ότι κινήθηκε με έλλειψη χωροταξικού και οικιστικού σχεδιασμού και σημείωσε πως πολλαπλασιάστηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα και μπαζώθηκαν τα ρέματα.

«Η απουσία κρατικής πολιτικής ήταν η κρατική πολιτική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «σήμερα όμως έχουμε την υποχρέωση, τη δυνατότητα αλλά και τη βούληση να αλλάξουμε αυτή την εικόνα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες συνέπειες της καταστροφής κάτι που άλλωστε συνέβη αλλά, όπως είπε, το βασικό θέμα είναι η πρόληψη και ο σχεδιασμός του μέλλοντος.

Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και χαρακτήρισε κρίσιμη τη στιγμή για τη χώρα.

«Τώρα είναι η στιγμή που με την αλλαγή σελίδας στην οικονομική πορεία, με την εμπέδωση της σταθερότητας και την εκκίνηση της ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση να θεμελιώσουμε και να οργανώσουμε το μέλλον, για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από πολλά χρόνια κρίσης, όπως καταγράφεται από τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αλλά και στο τεράστιο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. «Όλοι προεξοφλούν όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες, αλλά και τη διαρκή και σταθερή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι ο σχεδιασμός για το αύριο της χώρας είναι το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης.

«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση […] Αλλά και σε αυτούς που τα χρόνια της ανάπτυξης λεηλάτησαν όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας προς όφελος κάποιων λίγων που κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού».

«Γιατί έχουνε όνομα οι ένοχοι και θράσος», τόνισε.

Επίθεση σε ΝΔ και Σαμαρά

«Είναι θράσος να καταγγέλλουν εμάς που δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτοί που την οδήγησαν στην κρίση» είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά και στα όσα ακούστηκαν στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ.

Αναφερόμενος δε ειδικά στον κ. Σαμαρά είπε ότι «πρόκειται για θράσος να βγαίνει από τη κρυψώνα του στο συνέδριο της ΝΔ και να μας κουνάει το δάχτυλο. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τίποτε από όσα έκανε δυόμισι χρόνια, ούτε γιατί έστειλε την οικονομία στα βάθη, ούτε γιατί έστειλε την ανεργία στα ύψη, ούτε γιατί επέβαλε ζούγκλα στα εργασιακά, ούτε γιατί χάιδευε τη Χρυσή Αυγή, ούτε γιατί έκανε την καταστολή καθημερινό φαινόμενο».

Και διερωτήθηκε γιατί, αφού τα έκανε τόσο καλά η ΝΔ, γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αλλάζει το κόμμα του εκ βάθρων.

«Αναρωτιέμαι όμως αφού τα έκανε όλα τόσο καλά γιατί δεν κατάφερε να πετύχει εκεί που πετυχαίνουμε εμείς σήμερα; Και γιατί ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ μας ενημέρωσε ότι θέλει να αλλάξει το κόμμα του εκ βάθρων; Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τη ΝΔ τόνισε ότι έχουν κάνει την κοροϊδία κανόνα και την εξαπάτηση κατευθυντήρια αρχή.

Δίκαιη ανάπτυξη- περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα βασίζεται στο χαμηλό μισθό και στην καταστρατήγηση κάθε κεκτημένου, θα παράγονται προϊόντα και θα παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. «Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε σήμερα εδώ για να δουλέψουμε από κοινού προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν είναι επομένως, μόνο οι καταστροφικές και θανατηφόρες πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου που μας επιβάλουν να υλοποιήσουμε μια στρατηγική ανασυγκρότησης στην περιοχή, αλλά και η συσσώρευση για πολλά χρόνια καταστάσεων που έχουν παραμορφώσει τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής, που την οδηγούν σε παρακμή από όλες τις απόψεις, και που έχουν εξαντλήσει τα πλεονεκτήματά της».

Βιώσιμη ανάπτυξη -ποιότητα ζωής- κοινωνική συνοχή

«Στη βάση του σχεδιασμού μας πρέπει να βρίσκεται η μετάβαση από την άναρχη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση παραγωγικών δραστηριοτήτων, στην βιώσιμη ανάπτυξη. Δηλαδή στην ανάπτυξη που θα παράγει αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους τομείς παρέμβασης στην περιοχή.

Βιομηχανία

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μετεγκατασταθούν όλες οι βιομηχανικές ζώνες που βρίσκονται διάσπαρτες ανά την περιφέρεια, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα.

«Ως παράδειγμα ανεξέλεγκτης λειτουργίας, θα αναφέρω την περίπτωση του Ασπρόπυργου, η έγκριση ανάπτυξης του Πάρκου και η λειτουργία των αναγκαίων υποδομών, προχωρούν τώρα με ταχύτατες διαδικασίες» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα επιχειρηματικά πάρκα θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Υποδομών ενώ από το ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρέχονται κίνητρα για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε οργανωμένες περιοχές υποδοχής, εντός οργανωμένων υποδοχέων.

Πρωτογενής τομέας

Η αποκατάσταση συνολικής ισορροπίας στην Περιφέρεια, αφορά την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται συνολικά 610 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

«Υπάρχουν τομείς παραγωγής, όπως τα κηπευτικά, τα φιστίκια, η ανθοκομία ή τα αλιεύματα, που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, και εξαιτίας της εγγύτητας με την πρωτεύουσα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι παραγωγικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχυθούν μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι καταστροφές από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου σε αγροτικές καλλιέργειες, μελισσοκόμους και σε κάποιους αλιείς το κόστος αποζημίωσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου.

Υπηρεσίες

Για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, (logistics) ενεργοποιείται ο σχετικός νόμος που παραμένει ανενεργός από το 2014. Και αποσαφηνίζεται το πλαίσιο λειτουργίας, ειδικά σε ότι αφορά τους κανόνες αποθήκευσης και μεταφοράς των αγαθών.

«Στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, η χώρα διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν αξιοποιηθούν με την κατάλληλη στρατηγική μπορούν να την καταστήσουν παίκτη διεθνούς εμβέλειας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο.

Εξόρυξη Βωξίτη

«Δεν μπορεί μια οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπολοίπων, είτε να έχει βλαπτικές επιδράσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τις θέσεις της Περιφέρειας, των δήμων και της τοπικής κοινωνίας, στο θέμα της εξόρυξης Βωξίτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η προοπτική ενός τόπου δεν σχετίζεται μόνο με την παραγωγική διαδικασία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως το Μάρτιο έτοιμα τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας

«Θα ξεκινήσω από όσα αναδείχτηκαν με αφορμή τις τραγικές διαστάσεις που πήρε η πρόσφατη πλημμύρα στην Μάνδρα. Όπως είπα και εισαγωγικά το δραματικό γεγονός της απώλειας τόσων ανθρώπων δε μπορεί να το χρεώσουμε και να ξεμπερδέψουμε στο πράγματι σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ούτε βέβαια και στη Τροχαία που δεν έβαλε κορδέλες για να κλείσει το δρόμο» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι ευθύνες θα πρέπει να προσδιορισθούν, όχι για να εξυπηρετηθούν ενδεχομένως πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα.

«Οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα ανακούφισης και τις αποζημιώσεις που ορίστηκαν για τους πληγέντες.

Πάντως τόνισε ότι το πλέον βασικό κομμάτι αφορά στο πώς θα αναστρέψουμε μια επικίνδυνη υφιστάμενη κατάσταση.

«Όλα τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τη ρύπανση από το Αγία Ζώνη ΙΙ

Μιλώντας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκάλεσε το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, ««ανεξάρτητα προφανώς από την σπουδή και τον ενθουσιασμό διαφόρων καλοθελητών, που έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά και να μιλήσουν για «ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή» σήμερα δυόμισι μήνες μετά, και μετά από κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, έχουμε πετύχει την ανέλκυση του πλοίου, καθώς και τον καθαρισμό του οικοσυστήματος με βάση ότι ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία».

Επικαλούμενος δε, τις μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, είπε ότι οι περιβαλλοντικοί, χημικοί και βιολογικοί δείκτες «είναι καλύτεροι σε σχέση με πριν».

Ανέλκυση 28 ναυαγίων από την Ελευσίνα

Με αφορμή μάλιστα την ανέλκυση του δεξαμενοπλοίου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε τις διαδικασίες για την ανέλκυση των 28 ναυαγίων στο λιμάνι της Ελευσίνας και την απομάκρυνση των 19 σκαφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στις ακτές».

Το παραλιακό μέτωπο αποδίδεται στους κατοίκους

Ένα από τα σημεία που έγιναν με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτά από τους πολίτες της Ελευσίνας, ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στους πολίτες.

Στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής για απόδοση ελεύθερων χώρων σε δημόσια χρήση, είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αποδίδεται στην πόλη και στους πολίτες της Ελευσίνας το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης.

«Αντίστοιχα στο Δήμο Μεγάρων παραχωρείται η παραλία της Νέας Περάμου με εξαίρεση τη λιμενική εγκατάσταση. Ενώ στον Δήμο Ασπροπύργου παραχωρείται το σύνολο σχεδόν του παραλιακού μετώπου» είπε, καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

Το εμπορικό λιμάνι θα μετακινηθεί, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Υγεία

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανέφερε ότι προβλέπεται η λειτουργία μιας Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Ασπροπύργου, μιας στον Δήμο Ελευσίνας-Μαγούλας, και μιας στο Δήμο Φυλής-‘Ανω Λιοσίων.

«Στο Θριάσιο Νοσοκομείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενισχύθηκε κατά την περίοδο 2016-2017 με 10 μόνιμους και 26 επικουρικούς γιατρούς, καθώς και 44 μόνιμους και 9 επικουρικούς νοσηλευτές» είπε και ανακοίνωσε πως στο Θριάσιο δημιουργείται Κέντρο Τραύματος και Εγκαύματος, με τη αξιοποίηση δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση.

Παιδεία

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώνουμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά», ανακοίνωσε στους πολίτες της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, «αύριο αναρτάται το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση ψήφισή του», έκανε γνωστό ο κ. Τσίπρας.

«Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα αρχίσουν να λειτουργούν για πρώτη φορά και οι νέες διετείς δομές που έχουμε ήδη νομοθετήσει και οι οποίες θα διασφαλίζουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προσόντων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έτσι γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διακρίσεων, και στην σύνδεση της γνώσης με τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της Δυτικής Αττικής» υπογράμμισε.

Πολιτισμός

Ειδική μνεία έκανε και στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Ελευσίνα 2021». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο θεσμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για περισσότερες δράσεις, για να πάρει περισσότερο «αέρα» η περιοχή.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της οικονομίας του πολιτισμού και του τουρισμού, με δεδομένο το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτουν η Ελευσίνα, τα Μέγαρα και γενικά η ευρύτερη περιοχή.

«Κομβικό ρόλο για μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να παίξει η Ελευσίνα, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είπε.

Επίσης ανακοίνωσε πως προωθείται μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018, εν όψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021

Στοίχημα η κοινωνική ένταξη των Ρομά

Στοίχημα για την κυβέρνηση χαρακτήρισε την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

«Άμεσα θα προκηρυχθούν οριζόντιες δράσεις που αφορούν την επιδότηση ενοικίου, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προώθηση στην απασχόληση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Χωροταξικό

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ολοκληρωμένη χωροταξική πολιτική, προσανατολισμένη στην βιώσιμη ανάπτυξη, την διαφάνεια, και την εδραίωση κανόνων που ισχύουν για όλους.

«Ξεχωριστή σημασία έχει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος δημιουργεί δρακόντεια οικονομικά αντικίνητρα για την αυθαίρετη δόμηση, απαγορεύοντας ρητά την τακτοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται σε ρέματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης στη Δυτική Αττική, που θα περιλαμβάνει έργα υποδομών και δράσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ίδιους πόρους Περιφέρειας και θα ανέρχεται συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η «μπροστά αυλή» της πρωτεύουσας»

Την πλήρη αντίθεση της κυβέρνησής του στο μοντέλο που ήθελε την Δυτική Αττική «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας και τους κατοίκους της, πολίτες β’ κατηγορίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της ομιλίας του, στο κλειστό γήπεδο της Ελευσίνας.

«Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η «μπροστά αυλή» της πρωτεύουσας, το πρώτο μέτωπο του Πολιτισμού, της θάλασσας …», σημείωσε χαρακτηριστικά, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «το εξαιρετικά επιτυχημένο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής, δεν έκλεισε την συζήτηση. Την άνοιξε. Και την άνοιξε, με ουσιαστικό και παραγωγικό τρόπο, καθορίζοντας τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Ταυτόχρονα, από την διαδικασία αυτή, εδραιώθηκαν δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Δυτικής Αττικής».

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται και εγώ προσωπικά να υλοποιήσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο το σύνολο των δράσεων που παρουσιάστηκαν και αποφασίστηκαν τις δύο αυτές ημέρες, σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου» είπε ο πρωθυπουργός και επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχουν οι «δικοί μου» δήμαρχοι και οι «άλλοι» και κάλεσε τους πάντες να βάλουν πλάτη ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024