Προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της και ελέγχου
της ανεξαρτησίας τους, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και
Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης. Την ίδια στιγμή ο γ.γ του
υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου – εντός κυβερνητικής γραμμής –
έλεγε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως
και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν».

Μιλώντας στη γενική συνέλευσης των Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Σεβαστίδης απαντώντας και σε όσα ανέφερε ο κ. Παπασπύρου, ανέγνωσε αρχικά την τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειου Σκουρή ο οποίος έχει λάβει θέση δημόσια τονίζοντας ότι «κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, μίλησε για τους κινδύνους κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας και αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει, ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης, αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ότι οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά όπως πρόσθεσε «δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Όμως δεν θα αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σεβαστίδης για το θέμα του πόθεν έσχες, ανέφερε ότι το εν λόγω θέμα αποτέλεσε «αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης» ενώ επισήμανε «πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 έτη οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες».

Νωρίτερα, ο γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε εκφράσει τη θεσμική προσήλωση της Κυβέρνησης στη δικαστική ανεξαρτησία προσθέτοντας όμως, «ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν».

Ο κ. Παπασπύρου, στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης, στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας. Ακόμη, μίλησε για την οργάνωση των διαδικασιών για διάσπαση του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση νέου Πρωτοδικείου στην Αττική και ανέλυσε εκτενώς τις διαδικασίες ψηφιακοποίησης της Δικαιοσύνης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο κ. Παπασπύρου αναφέρθηκε επίσης στον θεσμό της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που φθάνουν στη Δικαιοσύνη.

Σακελλαρίου: Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης

Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου στο χαιρετισμό του και απαντώντας για τελευταία φορά, όπως είπε, στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες τόνισε ότι «δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος είχε καταγγείλει πριν μία εβδομάδα για «ωμή παρέμβαση» τον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση εφ΄ όλης της ύλης για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εφαρμόζουμε το δίκαιο με βάση το σύνταγμα. Και δεν δεχόμεθα επεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Σε ότι αφορά το περίφημο ζήτημα του πόθεν έσχες, οι δικαστές υποβάλλουν πάντα δηλώσεις και θα συνεχίσουν να υποβάλλουν. Δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λήξει το εν λόγω θέμα».

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών» για να προσθέσει: «Μην σας φοβίζει το βάρος, μην σας πτοούν οι δυσκολίες». Στις παθογένειες που μαστίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος ενδεικτικώς για την υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης είπε ότι «μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες μεταξύ ων οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους».

Τέλος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στο κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της, όπως και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών Ενώσεων.
Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Κυρίλλου Λουκάρεως).

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο