Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για να περάσουν οι συζητήσεις με τους
«27» για το Brexit στη δεύτερη φάση, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι
βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Παρά την ήττα που υπέστη χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων για νομοσχέδιο – κλειδί για το Brexit, η Μέι θα ζητήσει απόψε από τους «27» να προχωρήσει η διαδικασία συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη συμβιβασμού με την Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα είναι μια καλή βάση για συζήτηση.

Kατά την άφιξη της στη Σύνοδο η Τερέζα Μέι εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν έκρυψε όμως την απογοήτευσή της για την τροπολογία για την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων και που περιορίζει τις εξουσίες της κυβέρνησης στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρκελ: Άμεσα η έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών

«Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο.

Χαιρέτισε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τον αρμόδιο για το θέμα ευρωπαίο
αξιωματούχο και εξέφρασε αισιοδοξία για την άμεση έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών.

Σημείο – κλειδί για τον συμβιβασμό ήταν η στάση της Βρετανίας απέναντι στο «σκληρό σύνορο» με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το αδιαπραγμάτευτο αίτημα του Δουβλίνου, με το οποίο συμφώνησε η ΕΕ και τελικά και το Λονδίνο, ήταν να μην επιστρέψει η Ιρλανδία στο καθεστώς των «σκληρών» συνόρων, που καταργήθηκαν από την ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του 1998.

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, η Βόρεια Ιρλανδία θα διατηρήσει ανοιχτά σύνορα με την Ιρλανδία που παραμένει στην ΕΕ. Αρα υπάρχει το παραθυράκι για ειδική εμπορική σχέση ΕΕ – Βρετανίας από το «παράθυρο».

Εκτός απροόπτου, οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν την εγκρίση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, έχει ήδη συντελεστεί «ικανοποιητική πρόοδος».

Απόφαση για το ζήτημα του Brexit θα ληφθεί μεταξύ των «27» την Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο