Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Έργο αντίστοιχο της ίδρυσης του ΕΣΥ οι ΤΟΜΥ

Τσίπρας: Έργο αντίστοιχο της ίδρυσης του ΕΣΥ οι ΤΟΜΥ

Μεγαλόπνοο έργο αντίστοιχο της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), εγκαινιάζοντας σήμερα την πρώτη τέτοια δομή στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης.

Μεγαλόπνοο έργο αντίστοιχο της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), εγκαινιάζοντας σήμερα την πρώτη τέτοια δομή στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης.

«Εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε. Ξεκινάμε ένα μεγαλόπνοο έργο. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «οι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Α’ βαθμιας φροντιδας υγείας, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ».

Και υπενθύμισε ότι οι ΤΟΜΥ «προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη και αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αδικίες δεκαετιών πριν ακόμη εκδηλωθεί η κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter με φωτογραφίες από τα εγκαίνια της ΤΟΜΥ στον Εύοσμο και προκρίνοντας την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Ξανθός: Καμία περικοπή στις δαπάνες υγείας το 2018

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε ότι «η περίοδος διακινδύνευσης του δημόσιου συστήματος υγείας έχει κλείσει οριστικά και τώρα διανύουμε την περίοδο της σταθεροποίησης και της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Ξανθός μιλώντας σε εργαζόμενους του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στους διοικητές νοσοκομείων της πόλης, στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σε συλλόγους ασθενών και σε τοπικούς φορείς που παραβρέθηκαν στην πρώτη επίσημη παρουσίαση δημόσιας λογοδοσίας κρατικού νοσοκομείου προς την κοινωνία (τη δημόσια λογοδοσία έκανε η διοικήτρια του «Ιπποκράτειου», Βασιλική Παπαχριστοδούλου) είπε ότι, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 δεν θα υπάρξουν περικοπές στις δαπάνες για την υγεία.

Εξήρε την αφοσίωση και το έργο των διοικητών των νοσοκομείων και των εργαζομένων σε αυτά, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη «ανοιχτές πληγές» στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως η χρηματοδότηση και η κάλυψη κενών σε ιατρικό-παραϊατρικό προσωπικό και δεσμεύτηκε ότι στόχος του υπουργείου και το επόμενο διάστημα είναι η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες

«Λέω εντίμως και με στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν, ότι δεν έχουμε περικοπές σε δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό του κράτους για τη νέα χρονιά» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι η ροή των χρημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα ταμεία των νοσοκομείων, αλλά η «αγοραστική» δύναμη των νοσοκομείων, εάν δηλαδή μπορούν να αγοράσουν προϊόντα (φάρμακα).

«Αυτό είναι βεβαιωμένο για τον προϋπολογισμό του 2018» είπε. Όπως τόνισε, καταβάλλεται προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις διαπιστωμένα μεγάλες ανάγκες των νοσοκομείων και των πόρων που διατίθενται στη δημόσια υγεία.

Δημόσια λογοδοσία κρατικού νοσοκομείου

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας, ο Ανδρέας Ξανθός την χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη διαδικασία που εγκαινιάζεται σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να παρουσιάζουν τα πεπραγμένα τους δημοσίως και να δίνουν τη δυνατότητα κριτικής σε εργαζόμενους, πολίτες, ασθενείς και φορείς».

Η διοικήτρια του «Ιπποκράτειου» αποτύπωσε την κατάσταση και το έργο του νοσοκομείου από τον Ιούνιο του 2016 -όταν ανέλαβε καθήκοντα- μέχρι σήμερα, έκανε λόγο για αύξηση του αριθμού κλινών, μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 9 εκατ. ευρώ, αλλά και μείωση του νοσηλευτικού υλικού ανά ασθενή, αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων και του αριθμού των νοσηλευόμενων.

Στο έργο της διοίκησης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία των κλινικών αφροδίσιων και δερματολογικών νόσων, που είχαν κλείσει το 2013, η επαναλειτουργία -από τον Σεπτέμβριο- της Μονάδας Αιμοκάθαρσης Παίδων, η ολοκλήρωση της ενιαίας ετήσιας λίστας χειρουργείου κλινικών (με καθημερινή ενημέρωση), η σύσταση αυτοτελούς γραφείου προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, το 2017 υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 19,8%, σε σύγκριση με το 2016, που όμως, κατά τη διοίκηση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με βάση τις ανάγκες. «Ένα από τα πιο αδύνατα σημεία του νοσοκομείου», όπως είπε, η κ. Παπαχριστοδούλου είναι ότι «παραμένουν 720 κενές θέσεις σε προσωπικό, υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής στα επείγοντα περιστατικά και σημαντικά ανεπαρκής αριθμός κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024