Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορτσάκης: Κοινωνικά ανάλγητος ο προϋπολογισμός

Φορτσάκης: Κοινωνικά ανάλγητος ο προϋπολογισμός

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 είναι ένας προϋπολογισμός κοινωνικής αναλγησίας, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 είναι ένας προϋπολογισμός κοινωνικής αναλγησίας, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο».

«Δυστυχώς, αυτός ο προϋπολογισμός εγγράφεται στην πολύ κακή παράδοση, που έχει δημιουργήσει το 2015, το 2016 και το 2017. Έχουμε 1,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα βαριά, μία αύξηση των έμμεσων φόρων, ο οποίοι πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, έχουμε μία πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2018, της τάξης του 2,5%, αλλά δυστυχώς το αν είναι ή δεν είναι εφικτός αυτός ο στόχος, μας το απαντά ο περσινός προϋπολογισμός, που ξεκινήσαμε από 2,7% και φτάσαμε στο 1,6%. Και έχουμε και ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,8% έναντι του μνημονιακού στόχου που είναι 3,5%, δηλαδή έχουμε μία υπέρβαση σχεδόν κατά 600 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και θα σφίγγει η αγορά και όλο και θα βαραίνει το οικονομικό κλίμα. Έχουμε, λοιπόν, κακά νέα με τον προϋπολογισμό και αμφίβολους στόχους» επισήμανε ο κ. Φορτσάκης.

Kαι πρόσθεσε: «Έχουμε δαπάνες σε ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, οι οποίες μειώνονται κατά περίπου 7,6%, δηλαδή έχουμε μία μείωση πάνω από 1,5 δισ. και έχουμε και μειώσεις των επιχορηγήσεων σε νοσοκομεία, προς τον ΕΟΠΠΥ, προς τον ΕΦΚΑ. Έχουμε πάρα πολύ σημαντικά πισωγυρίσματα και έχουμε και νέα μέτρα, που είναι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια, τα οποία είναι περικοπές στο ΕΚΑΣ, κατάργηση επιδομάτων -κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, τα επιδόματα φτώχειας, φυσικών καταστροφών, όλα αυτά πάνε περίπατο. Έχουμε μείωση στο μισό των ποσών που καταβάλλονταν για επίδομα θέρμανσης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% για ιατρικές δαπάνες και έχουμε και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο πλήττει πάλι πρωτίστως τους πιο αδύναμους».

Ο αν. τομεάρχης της ΝΔ υπογράμμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ένα απόλυτα σαφές και μετρημένο σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να στηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, με ένα τελείως διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του ΣτΕ για το «πόθεν έσχες» των δικαστών, ο κ. Φορτσάκης παρατήρησε πως η σχετική υποχρέωση για τους δικαστικούς υπάρχει από το 1964 «και μέχρι σήμερα εφαρμόζεται ανελλιπώς».

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι ότι οι δικαστικοί αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το πόθεν έσχες, είναι γιατί οι δικαστικοί είπαν, «όταν μας ζητάτε να κάνουμε πόθεν έσχες δήλωση και μας βάζετε να ελεγχόμαστε από μία επιτροπή, τότε αυτή η επιτροπή θα πρέπει να έχει πλειοψηφία δικαστικών, διότι αν αυτή η επιτροπή δεν είναι δικαστική, αλλά είναι διοικητική, έχουμε μία παρέμβαση της διοικητικής εξουσίας στη δικαστική»».

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση δήλωσης μετρητών και αντικειμένων ορισμένης αξίας και πάνω ο βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι «ο έλεγχος του τι αποκτάς και τι πουλάς υπάρχει εκ του νόμου εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι πραγματικοί σκοποί της υποχρέωσης να δηλώνεις αυτά που έχεις σπίτι σου είναι τελείως διαφορετικοί».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, περί κατάργησης της κατανομής των προσφύγων στα κράτη- μέλη της ΕΕ, βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων ο κ. Φορτσάκης τόνισε πως «είναι πραγματικά απαράδεκτο η Ευρώπη τόσο καιρό μετά να μην έχει καταλάβει ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένες χώρες αυτό να το πληρώνουν μόνες τους».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 στην Αθήνα ο κ. Φορτσάκης σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ χρειάζεται να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ πρέπει να προχωρήσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και στην κατεύθυνση της ανανέωσης. Όλα αυτά νομίζω ότι το συνέδριο θα τα προχωρήσει με μεγάλο βήμα και μεγάλη σαφήνειαμ ώστε και οι συμπολίτες μας να ξέρουν πώς θα επιλέξουν την ώρα των εκλογών».

in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024