Η συμφωνία για το Brexit έπειτα από 528 ημέρες διαπραγματεύσεων, καθιστά σαφές ότι δεν έμεινε σχεδόν τίποτε όρθιο από τις πολλές κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η Τερέζα Μέι.

Η πρώτη και μεγαλύτερη παραχώρηση είναι θαμμένη στην παράγραφο 49 του εγγράφου των 15 σελίδων. Οι επιπτώσεις της διαψεύδουν την προηγούμενη επιμονή της πρωθυπουργού ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά.

Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην είναι μέλος της ενιαίας αγοράς και να μην έχει καμιά άμεση ικανότητα να διαμορφώσει τους κανόνες της στο μέλλον, αλλά θα πρέπει να τους τηρήσει για πάντα.

Πολλά θα ειπωθούν για τη διατύπωση περί «έλλειψης συμφωνημένων λύσεων», αλλά αυτό που σημαίνει στην πράξη είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να αλλάξει αυτή τη δέσμευση μέσω μιας ευρύτερης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ.

Στη συνέχεια, υπήρχε η υπόσχεση του Ηνωμένου Βασιλείου να απελευθερωθεί από την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αλλά και αυτή που παρουσιαζόταν ως η πιο άκαμπτη των κόκκινων γραμμών γκρεμίστηκε: τα σημάδια της συνεχιζόμενης εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι διάσπαρτα σε όλη τη συμφωνία διαζυγίου.

Το πιο εντυπωσιακό, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, είναι η δέσμευση να επιτραπεί στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν να βασίζονται στο δικαστήριο για την επιβολή των πολλών νόμιμων δικαιωμάτων τους που θα κατοχυρωθούν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.

«Για τους πολίτες της ΕΕ, αρμόδιο θα εξακολουθήσει να είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ανακοίνωνε τη συμφωνία.

Το κείμενο της συμφωνίας πηγαίνει ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι «θεσπίζει δικαιώματα για τους πολίτες που απορρέουν από εκείνα που έχουν καθιερωθεί στο Κοινοτικό Δίκαιο κατά τη διάρκεια της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Συγκεκριμένα, λέει ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ο τελικός διαιτητής για την ερμηνεία του Κοινοτικού Δικαίου» και ότι «τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να λάβουν δεόντως υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την καθορισμένη ημερομηνία αναχώρησης» καθώς και τη διαβούλευση με αυτό αν ο νόμος είναι ασαφής.

Τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο συμβιβασμός κατέστη αναπόφευκτος, η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει αυτόν τον συνεχιζόμενο ρόλο σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει μια ρήτρα οκτώ ετών.

Μια άλλη ρήτρα που επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να συμμετέχει σε προγράμματα και οργανισμούς της ΕΕ υποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της βρετανικής ζωής για πολύ καιρό μετά την οκταετή ρήτρα. «Η συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα θα απαιτήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να σέβεται όλες τις σχετικές νομικές διατάξεις της ένωσης» αναφέρει η συμφωνία.

Τέλος, υπάρχει το θέμα των χρημάτων. Η Μέι είχε υποσχεθεί να τερματίσει τις μεγάλες τρέχουσες πληρωμές προς την ΕΕ. Αν και το κείμενο δεν περιλαμβάνει αριθμητικά στοιχεία, οι λεπτομερείς δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την κάλυψη όλων των αρχικών οικονομικών αιτημάτων της ΕΕ υποδηλώνουν ένα συνολικό κόστος 40-60 δισ. ευρώ.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο