Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κασουλίδης: Δόθηκαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν

Κασουλίδης: Δόθηκαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν

Η Ελλάδα έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ACTIVE o Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Πρόσθεσε ότι ήταν γνωστή η θέση του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον χαρακτήρισε ως ένα «suis generis» πολιτικό, που δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να πιεστεί από κανέναν.

Η Ελλάδα έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν σχετικά με τη
Συνθήκη της Λωζάννης ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ACTIVE o
Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Πρόσθεσε ότι ήταν γνωστή
η θέση του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον χαρακτήρισε ως
ένα «suis generis» πολιτικό, που δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να πιεστεί από
κανέναν.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ο ίδιος προσωπικά δεν είχε προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν, διότι «ενώ η Τουρκία δύσκολα μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, δεν μπορούσε κανείς να αναμένει ότι θα ερχόταν σε μια επίσκεψη ως μάγος με τα δώρα για να φέρει αλλαγές στις γνωστές της θέσεις».

Πρόσθεσε ότι ήταν γνωστή η θέση του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ σημείωσε ότι ήταν «πρωτοφανής η δημόσια αντιπαράθεση που συνέβη, αλλά θεωρεί πως η ελληνική πλευρά πρέπει να ήταν προετοιμασμένη επί του ζητήματος, καθώς απάντησε σωστά στον κ. Ερντογάν».

Χαρακτήρισε τον κ. Ερντογάν ως ένα «suis generis» πολιτικό, που δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να πιεστεί από κανέναν. Σημείωσε ότι, ενώ κάποιοι υποψήφιοι πρόεδροι στην Κύπρο μιλάνε για πρόκληση κόστους στην Τουρκία, παραβλέπουν το γεγονός ότι η Τουρκία δε λογαριάζει πιέσεις και κόστος από πουθενά. «Ο Τούρκος πρόεδρος ηγείται μιας περιφερειακής δύναμης και παίζει παιχνίδια με τις μεγάλες δυνάμεις» είπε.

Έδωσε ακόμη ιδιαίτερη σημασία στον ψυχισμό του Ερντογάν, ενός ανθρώπου που πέρασε από διάφορες φάσεις στην πολιτική ζωή του, εξηγώντας ότι «από τη φυλακή που τον είχαν βάλει οι Κεμαλίστες, ο Ερντογάν βρέθηκε πρωθυπουργός, κατάφερε σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες του προκάλεσαν «έθη», ενώ ακολούθως γλύτωσε από του «χάρου τα δόντια» λόγω του πραξικοπήματος εναντίον του και βρίσκεται συνεχώς σε μια περίοδο προεκλογικής εκστρατείας, όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

«Τσίπρας και Παυλόπουλος έδωσαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν»

Αναφερόμενος στη δημόσια αντιπαράθεση του Τούρκου ηγέτη με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα, είπε ότι δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογάν να εκφράσει τις γνωστές θέσεις του, αλλά τόσο ο Έλληνας Πρόεδρος, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός που ήταν ιδιαίτερα έτοιμος, ακολούθως έδωσαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι πολύ σωστά μπήκε η Ελλάδα στον διάλογο, λόγω των διαφορών στο Αιγαίο, «όπου παίζονται παιχνίδια επικίνδυνα», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη μετάβαση του Ερντογάν στη Θράκη, καθώς, όπως εκτίμησε, αναμένει ότι θα προκαλέσει με τη στάση του.

Εξάλλου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο οι κκ. Αναστασιάδης και Τσίπρας θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για την επίσκεψη Ερντογάν. Η αναλυτική ενημέρωση, πρόσθεσε, θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, πιθανόν την Πέμπτη το πρωί.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι «υπήρξε προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξισώσει τις ευθύνες Ελλάδας – Τουρκίας», κάτι «που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου».
Επισήμανε, ακόμα, ότι «όποτε ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, για να δικαιολογηθεί αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν».

Όμως, όπως διαπίστωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε σχέδιο βήτα ή γάμα για το κυπριακό, κάτι, ανέφερε, «που καταγράφεται για πρώτη φορά δημόσια». Τα επιτελεία των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου προέδρων και τα πολιτικά κόμματα σε ανακοινώσεις τους επεσήμαναν την «αδιαλλαξία(του Τούρκου προέδρου), ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Τη σύμπλευση Ελλάδας και Κύπρου, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας τη σημασία της βελτίωσης σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τη σταθερότητα της περιοχής. «Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινές θέσεις και υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων στο εθνικό μας θέμα, και βεβαίως στο μείζον κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και σημειώνουμε την αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η λύση πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» δήλωσε.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα και για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες όμως σχέσεις, επεσήμανε, «δυναμιτίζονται από τις συνεχείς προκλητικές και αδιάλλακτες τοποθετήσεις από πλευράς της ‘Αγκυρας αλλά και προσωπικά του κ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα συμπεριέλαβε στις απαράδεκτες αξιώσεις του και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024