Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα «σκαριά» νέα έξοδος στις αγορές

Στα «σκαριά» νέα έξοδος στις αγορές

Νέο σχέδιο εξόδου στις αγορές έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανοίξει η συζήτηση για το πότε και πώς θα μπει η Ελλάδα στο QE.

Νέο σχέδιο εξόδου στις αγορές έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή και ενώ έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συζήτηση για το πότε και πώς θα μπει η Ελλάδα στο QE ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι δεν είναι κρίσιμο για τη χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το σχέδιο εξόδου

Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση επταετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 4%, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εφόσον αυτή επιτευχθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και την έκδοση τριετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 3%, με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που προγραμματίζεται για τον Μάιο.

Στόχος είναι η άντληση 6 δισ. ευρώ περίπου που μαζί με τα 9 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τον ESM προκειμένου να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ασφαλείας τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση του χρέους για διάστημα 12 μηνών μετά τον Αύγουστο του 2018.

Όπως επεσήμανε και πρόσφατα το Bloomberg, οι νέες εκδόσεις ομολόγων είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να διασφαλίσει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς εξωτερική βοήθεια. «Κοιτώντας μπροστά, το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι ότι η Ελλάδα θα επιτύχει καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης μετά το τέλος αυτού, το ερχόμενο καλοκαίρι», ανέφερε σε σημείωμά του προς τους πελάτες ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» γύρω στα 12-15 δισ. ευρώ πριν βγει από το πρόγραμμα», σημειώνει.

Η συζητηση για το QE

Μπορεί η συζήτηση για το πότε και πώς θα μπει η Ελλάδα στο QE να έχει ανοίξει, πλην όμως, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, «κανείς δεν βιάζεται». Είτε σταματήσει, είτε επεκταθεί το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ που προβλέπει ότι το QE θα διακοπεί τον Σεπτέμβριο του 2018, τα κεφάλαια που έχει επενδύσει σε αγορές τίτλων μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να επενδύει μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2018, ήτοι κάτι περισσότερο από 2,5 τρισ. ευρώ, θα επανεπενδύονται όταν οι τίτλοι λήγουν.

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ έχει κάθε δυνατότητα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του QE, είτε αυτή γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018 –ήτοι έναν μήνα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος– είτε συνεχίσει και επεκτείνει το πρόγραμμά της.

Αλλαγή πλεύσης Τσίπρα

Διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε η κυβέρνηση πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, παρουσίασε με δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Θεωρώ ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς όπως πιστεύαμε προηγουμένως» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι « δεν είναι στόχος για μας να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος».

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική τράπεζα Citigroup επισημαίνει ότι αν και τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμα για το QE, θα μπορούσε να υπάρξει μια ειδική εξαίρεση από την ΕΚΤ, παρόμοια με αυτό που της να επιτρέπει αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα για τις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, η ένταξη στο QE μπορεί να έχει καταστεί λιγότερο σημαντική σε αυτό το στάδιο, αλλά η απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω τη μετάβαση της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότησή της από την αγορά μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν και τερματιστεί ο μνημονιακός δανεισμός της χώρας.

Α.Π.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024