Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς συμφωνία για το Brexit η συνάντηση Γιούνκερ - Μέι

Χωρίς συμφωνία για το Brexit η συνάντηση Γιούνκερ – Μέι

Τα αγκάθια παραμένουν, καθώς οι διαφορές δεν λειάνθηκαν ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ στις συνομιλίες για το Brexit. Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα αγκάθια παραμένουν, καθώς οι διαφορές δεν λειάνθηκαν ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ στις συνομιλίες για το Brexit. Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία καθώς κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αργότερα αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ικανοποιητική πρόοδος» μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, από την πλευρά της, επισήμανε ότι οι βασικές διαφορές παραμένουν σε μια σειρά από θέματα.

Υποστήριξε ότι πιθανή είναι η επανέναρξη των συνομιλιών πριν από το τέλος της εβδομάδας, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την επόμενη συνάντηση.

Αισιοδοξία εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για τους όρους του «διαζυγίου» τους λιγοστεύει, αλλά είναι ακόμη εφικτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συνεννόηση που θα ανοίξει τον δρόμο εκκίνησης των συνομιλιών για μελλοντική εμπορική σχέση τους» τόνισε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν περισσότερο χρόνο. Τώρα τα περιθώρια στενέυουν αλλά μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο παραμένει ακόμη εφικτή» δήλωσε, ακόμη, ο Τουσκ ο οποίος πριν από μερικούς μήνες μήνες μιλούσε για έλλειψη ξεκάθαρου πλάνου από πλευράς Μέι όσον αφορά στο θέμα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην ΕΕ.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των συνόρων της χώρας του με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Ο Κάρουιν Τζόουνς, πρωθυπουργός της Ουαλίας, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά, έγραψε στο Twitter: «Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, τότε αναμένουμε και εμείς να μας γίνει η ίδια προσφορά».

Και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Σαντίκ Καν, δήλωσε ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει επίσης ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση.

Η αποτυχία θετικής έκβασης συνομιλιών ανάμεσα σε Μέι και Γιούνκερ, οφείλεται – όπως εξηγούν και βρετανικά μέσα ενημέρωσης – στις δηλώσεις της επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση των Τόρις. Όπως τόνισε, η «επαρχία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ίδιους όρους που θα το πράξει και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Αρλίν Φόστερ, η πρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Έκπληξη αποτέλσε, για ορισμένους, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης.

Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους, ανέφεραν ότι Βρετανία και ΕΕ βρίσκονται στα πρόθυρα συμφωνίας, καθώς η Τερίζα Μέι «έχει λύσεις για τα δύο σημαντικότερα πολιτικά εμπόδια».

«Τα ζητήματα της Βόρειας Ιρλανδίας και του μελλοντικού ρόλου των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στη Βρετανία αναμένεται να κυρωθούν σε κοινό σχέδιο που θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές» αναφερόταν στους FT.

Eυρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, έκαναν λόγο για δύσκολη συμφωνία.

Σύμφωνα, πάντως, με την ιρλανδική κυβέρνηση, Δουβλίνο και Λονδίνο δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις εγγυήσεις της Βρετανίας προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» μετά το Brexit.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024