Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία: Τις πληγές τους μετρούν Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρος

Κακοκαιρία: Τις πληγές τους μετρούν Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρος

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας προκάλεσαν τις τελευταίες ώρες οι βροχές και οι καταιγίδες, αφήνοντας πίσω εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας προκάλεσαν τις τελευταίες ώρες οι βροχές και οι καταιγίδες, αφήνοντας πίσω εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε στο Μεσολόγγι, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολου Κατσιφάρα.

Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του δήμου Μεσολογγίου, εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου.

Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Άγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.

Τα μηχανήματα του δήμου καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης κοινοτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Χρυσοβεργίου, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνάς, προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους ή τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης αποκαθιστούν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ τα προβλήματα στην ύδρευση συνεχίζονται στην κοινότητα των Φραγκουλέικων, καθώς οι κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του φαραγγιού της Κλεισούρας, και η υποχώρηση του οδοστρώματος δεν επιτρέπουν την διέλευση των μηχανημάτων.

«Ολονυχτία» για τους πληγέντες του Αγρινίου

Παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες νοικοκυριά, δύσκολα οι πληγέντες πρόκειται να αφήσουν τις περιούσιες τους για να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο του Αγρινίου, όπως έχει ήδη καλέσει ο Δήμος.

Οι πλημμυροπαθείς προτιμούν ή να κοιμηθούν με βάρδιες ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, αρκεί να είναι κοντά στις περιουσίες τους, αν και υπάρχουν οικογένειες που έχουν υποστεί καταστροφές και βρίσκονται εδώ και ώρες χωρίς νερό και ρεύμα, σύμφωνα με το agriniopress.

Στο Αγρίνιο έχει πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα.

Επίσης, οι κάτοικοι προσπαθούσαν συνεχώς να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούσαν σε διανοίξεις δρόμων.

Παράλληλα, συνεργεία εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν όπου υπάρχουν προβλήματα με την υδροδότηση.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Λούρο

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι στο Λούρο της Πρέβεζας μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του ποταμού.

Περισσότερα από 30 σπίτια στον Λούρο και επτά επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όταν τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου μπήκαν στα σπίτια και κινδύνευσαν ζωές.

Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα στα λασπόνερα και επιρρίπτουν ευθύνες σε δημοτικές αρχές του παρελθόντος καταγγέλλοντας ότι μπάζωσαν φρεάτια και ρέματα για να κάνουν δρόμους.

Στην Κόνιτσα, όπου κατέρρευσε το οδόστρωμα προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων λόγω υπερχείλισης του Σαραντάπορου, μετά από προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας δόθηκε προσωρινή λύση.

Φούσκωσε ο Σπερχειός

Κακοκαιρία ξέσπασε και στην Φθιώτιδα, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει αισθητά, ενώ η αστυνομία επιτηρεί συνεχώς τις γέφυρες και τα επικίνδυνα σημεία.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Σπερχειάδας με μηχανικούς της περιφέρειας Στερεάς επιθεώρησαν τη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και το Πίτσι και οι μηχανικοί αποφάσισαν να κλείσουν τη γέφυρα αποκλείοντας την κυκλοφορία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό το ένα στήριγμα της.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Πάχη Μεγάρων – Φανερωμένη Σαλαμίνας.

Στο Λαύριο τα δρομολόγια εκτελούνται κατά κρίση πλοιάρχου, ενώ κλειστό είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα Νέα Στύρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται, επίσης, τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα – Πρίνος, ωστόσο κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή – Θάσος.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης παρέμεινε χθες το επιβατικό πλοίο Blue Star 1.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται εγκαίρως για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024