Ένα απίστευτο νέο, που σίγουρα αν γίνει πραγματικότητα θα δυσαρεστήσει και θα εξοργίσει όλους τους Έλληνες, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει να απαγορεύσει τον… γύρο και το ντονέρ!

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το ντονέρ. Συγκεκριμένα, το διαχρονικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο σουβλάκι κινδυνεύει από μία διαπίστωση που έκαναν οι Πράσινοι. Η ομάδα τους, μετά από ελέγχους, διαπίστωσε πως πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και ντονέρ υπάρχει φωσφορικό άλας, το οποίο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση (ή κάποιες επωνομαζόμενες ως Οικολογικές Οργανώσεις της ΕΕ) που παίζουν διάφορα παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών παραδοσιακών φαγητών. Δεν πέρασε πολύ καιρός που ήθελαν να απαγορεύσουν το… κοκορέτσι, επειδή (άκουσον – άκουσον) χρησιμοποιείται για την παρασκευή του σπλάχνα αρνιών ή το… σπλινάντερο ακόμα και τα κεφαλάκια των αρνιών και των κατσικιών.

Το ίδιο πήγαν να κάνουν και στην Κύπρο για να απαγορεύσουν τη… σεφταλιά, επειδή το περιτύλιγμά τους είναι μπόλια χοίρου, που δήθεν θεωρούν οι Ευρωπαίοι ότι είναι επιζήμιο για την υγεία.

Απίστευτα πράγματα, θα πείτε, τα οποία όμως εάν εφαρμοστούν για τον γύρο και το ντονέρ θα ξεξηκωθεί όλη η Ελλάδα, έλεγαν κρεοπώλες αλλά και διοκτήτες ψησταριών ανά την Ελλάδα. Ας το απαγορεύσουν. Ποιος θα συμμορφωθεί; Μια βόλτα των Πρασίνων το Πάσχα, στο ελληνικό Πάσχα, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν. Μπορούν αν θέλουν να δοκιμάσουν και λίγο κοκορέτσι και ίσως αλλάξουν πάραυτα γνώμη.

Νίκος Χασαπόπουλος

* Άμεση ήταν η αντίδραση της εταιρείας «Μέγα Γύρος», που τονίζει ότι ο ελληνικός γύρος είναι καθαρός και δεν περιέει φωσφορικό άλας καθώς το απαγορευεύει η νομοθεσία. Προσθέτει δε ότι η σχετική παραίνεση των Πρασίνων «απειλεί» μόνο «τους βιομηχάνους (Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία «σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση της ΕΕ να εξετάσει την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο ντονέρ-κεμπάπ, η Μέγας Γύρος θέλει υπεύθυνα να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι ο γνήσιος ελληνικός χοιρινός γύρος δεν περιέχει φωσφορικό άλας σύμφωνα και με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

» Η εν λόγω παραίνεση της ευρωομάδας των Πράσινων, έρχεται μετα απο τη μάχη και νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τη μη χρήση φωσφορικών αλάτων στους γυρους. Αυτο πιέζει μονο τους βιομηχάνους (Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο