Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Μόρια: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Έκδηλη είναι η ανησυχία για τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, με το δραματικό σκηνικό που επικρατεί να απέχει πολύ από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πάνω από 6.000 πρόσφυγες κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές, αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον της χωρητικότητας του hot spot. Δικαιολογημένα εκφράζονται φόβοι περί αναβίωσης των εικόνων ντροπής της περασμένης χρονιάς, οπότε οι σκηνές βούλιαζαν στις λάσπες και κάτω από το χιόνι.

Έκδηλη είναι η ανησυχία για τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, με το
δραματικό σκηνικό που επικρατεί να απέχει πολύ από αξιοπρεπείς συνθήκες
διαβίωσης. Πάνω από 6.000 πρόσφυγες κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές,
αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον της χωρητικότητας του hot spot.
Δικαιολογημένα εκφράζονται φόβοι περί αναβίωσης των εικόνων ντροπής της
περασμένης χρονιάς, οπότε οι σκηνές βούλιαζαν στις λάσπες και κάτω από
το χιόνι.

Το προσφυγικό ζήτημα, που έχει εξελιχθεί σε καυτή πατάτα τα δύο τελευταία χρόνια, πρωταγωνιστεί και πάλι στα μέσα ενημέρωσης καθώς μετά τις αυξημένες αφίξεις που καταγράφηκαν στη Λέσβο, πάνω από 6.000 πρόσφυγες ζουν στη Μόρια, απροστάτευτοι στη βροχή και σε καλοκαιρινές σκηνές.

Δημιουργούν χαντάκια περιμετρικά της σκηνής για να προστατευτούν από τη βροχή, χωρίς να ξεχνούν τα τραγικά επεισόδια που εκτυλίσσονται κατά καιρούς στη Λέσβο. Ζωντανές παραμένουν οι δραματικές εικόνες παιδιών που βρήκαν τραγικό τέλος στο νησί.

Πριν από ένα μήνα, περίπου, πεντάχρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στον καταυλισμό, ενώ λίγο καιρό αργότερα δεκάχρονο αγόρι ανασύρθηκε νεκρό από λέμβο που μετέφερε 66 πρόσφυγες.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο νησί, με τον δήμο να απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση προς την πολιτεία για αποσυμφόρηση του νησιού. Την περασμένη εβδομάδα κηρύχτηκε γενική απεργία, με τα μέλη τις αυτοδιοίκησης να αντιδρούν στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Άλλωστε είναι γνωστή και η θέση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού. Έχει, ουκ ολίγες φορές, επισημάνει την ανάγκη μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα ώστε να μην μετατραπούν Καρά – Τεπέ και Μόρια σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Στην ανάγκη μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα έχει, επίσης, εστιάσει ο κ. Γαληνός. Ωστόσο, το ζήτημα φαίνεται, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, να προσκρούει στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που «δεσμεύει τα νησιά».

Πάντως, ενώ υπολογιζόταν ότι την Τετάρτη θα μεταφέρονταν από Μόρια και Καρά – Τεπέ 650 πρόσφυγες προς την ενδοχώρα, μόλις 250 αναχώρησαν για Πειραιά.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Λέσβο, με τις ευάλωτες ομάδες, μεταξύ άλλων έγκυες, παιδιά και άτομα με αναπηρία, να βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει παραδώσει 25.000 είδη βοήθειας που θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση στο hot spot της Μόριας, ενώ ο οργανισμός λειτουργεί σύστημα στέγασης για ευπαθείς ομάδες. Χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαθέτει στα νησιά 18.500 θέσεις σε διαμερίσματα κυρίως.

Η ανησυχία, όμως, στη Λέσβο παραμένει έκδηλη. Εκτενές ρεπορτάζ από το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια της Λέσβου δημοσίευσε, την περασμένη εβδομάδα, το περιοδικό Spiegel.

Μεταφέροντας την εικόνα που αντίκρισε, ο ρεπόρτερ έγραψε: «Όποιος θέλει να δει τη ντροπή της Ευρώπης πρέπει μόνο να ανέβει έναν λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στη Λέσβο μέχρι να φτάσει μπροστά στο ψηλό τσιμεντένιο τείχος του προσφυγικού κέντρου στη Μόρια. “Καλώς ήλθατε στη φυλακή” έγραψε κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Βρωμάει ούρα και σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες. (…) Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Λέσβου ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις μέρες.».

Ε.Σ.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024