Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπορούν να «σώσουν» τα σπίτια τους όσοι χρωστούν

Πώς μπορούν να «σώσουν» τα σπίτια τους όσοι χρωστούν

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 έχουν προθεσμία τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χρέη να καταθέσουν αίτηση ώστε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να «σώσουν» την πρώτη κατοικίας τους.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 έχουν προθεσμία τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χρέη να καταθέσουν αίτηση ώστε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να «σώσουν» την πρώτη κατοικίας τους.

Από το 2015 που έπαυσε η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας που προέβλεπε υπό προϋποθέσεις ο νόμος Χατζηδάκη, η μόνη διέξοδος για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες είναι ο αναθεωρημένος πλέον νόμος Κατσέλη. Σε αυτή τη διαδικασία προσέτρεξαν πάνω από 120.000 δανειολήπτες, με χιλιάδες υποθέσεις να εκκρεμούν.

Μάλιστα το καθεστώς αυτό, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, μετά τις αλλαγές Σταθάκη από την 1η Ιανουαρίου του 2016 μετατράπηκε σε προσωρινό, με ημερομηνία λήξης τις 31/12/2018. Παράλληλα οι προϋποθέσεις ένταξης έγιναν αυστηρότερες.

Πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει την κατοικία του

Για να μπορέσει να προστατεύσει κάποιος την πρώτη κατοικία του θα πρέπει έως το τέλος του 2018 να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης των περιουσιακών του στοιχείων και σχέδιο διευθέτησης των οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητό του εφόσον πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • Το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του.
  • Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%. Οι εύλογες δαπάνες καθορίζονται για έναν ενήλικο στο ποσό των 537 έως 682 ευρώ μηνιαίως, για δύο ενηλίκους στα 906 έως 1.160 ευρώ μηνιαίως, για έναν ενήλικο με ένα τέκνο στα 758 έως 962 ευρώ μηνιαίως, για δύο ενηλίκους με ένα τέκνο στα 1.126 έως 1.440 ευρώ μηνιαίως, για δύο ενηλίκους με δύο τέκνα στα 1.347 έως 1.720 ευρώ μηνιαίως, και για δύο ενηλίκους με τρία τέκνα στα 1.568 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως.
  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησής του στο δικαστήριο να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα, δηλαδή συνολικά έως 280.000 ευρώ.
  • Τέλος, ο οφειλέτης να έχει χαρακτηριστεί συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του , βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι η ισχύς του νόμου Κατσέλη παύει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 οι τράπεζες έχουν θέσει θέμα προς τους θεσμούς και την κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου, επικαλούμενες την προστασία που δίνει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επιχείρημα για τις τράπεζες αποτελεί η στρέβλωση που έχει δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου δανειοληπτών οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για να κερδίσουν χρόνο και να μην πληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ μπορούν, αλλά και η κατάχρηση που γίνεται ακόμα και αναφορικά με το θέμα των εύλογων δαπανών διαβίωσης και της αποδοχής τους, όταν ορισμένες υποθέσεις φτάνουν στο δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίζουν τους πλειστηριασμούς σε ακίνητα και την ερχόμενη εβδομάδα. Μικρά, μεγάλα, κατοικίες, επιχειρηματικά καθώς και αποθήκες βγαίνουν στο «σφυρί». Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιμένουν ότι με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι περισσότεροι από δύο στους δέκα δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο στο παρελθόν – όταν τα κριτήρια ήταν πιο ελαστικά – χαρακτηρίζονται ως στρατηγικά κακοπληρωτές, με το ποσό των οφειλών τους να ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ και τις υποθέσεις τους να αναμένονται να εκδικαστούν την επόμενη πενταετία.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024