Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την πώληση των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα με τα αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον των εργαζόμενων σ' αυτές να πυροδοτούν διαθέσεις σύγκρουσης από τη ΓΕΝΟΠ και τις τοπικές κοινωνίες.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την πώληση των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα με τα αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον των εργαζόμενων σ’ αυτές να πυροδοτούν διαθέσεις σύγκρουσης από τη ΓΕΝΟΠ και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ήδη η τοπική κοινωνία της Αρκαδίας και η ΓΕΝΟΠ προαναγγέλλουν για την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήρια που σταδιακά θα κλιμακωθούν με καταλήψεις μονάδων και απεργίες ενώ η κυβέρνηση αναζητά «γλυκαντικά» για να μπορέσει να σερβίρει το πωλητήριο στις μονάδες της ΔΕΗ που κάποτε ήταν το ιερό δισκοπότηρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων διεμήνυσε χθες στον Γιώργο Σταθάκη αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μεγαλόπολης, την τοπική Μητρόπολη (απέστειλε επιστολή στον υπουργό για τις επιπτώσεις της πώλησης μονάδων στην περιοχή), τη ΛΑΕ και φυσικά τη ΓΕΝΟΠ και ενώ είχε προηγηθεί συγκέντρωση 400 ατόμων επί της οδού Μεσογείων, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το μείζον θέμα είναι τι θα συμβεί με τις 1.300 θέσεις εργασίας των προς πώληση μονάδων (1.100 μόνο σε Μεγαλόπολη και 200 σε Μελίτη).

Ερωτηθείς σχετικά ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι θα υπάρξει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διαβεβαίωση που επανάλαβε μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Μεγαλόπολης και της ΓΕΝΟΠ, μιλώντας για «ισχυρές εγγυήσεις ως προς τις θέσεις απασχόλησης».

Ουδείς ωστόσο πρόκειται να δεχθεί να αγοράσει μαζί με τις μονάδες της ΔΕΗ και προσωπικό που ο ίδιος θα κρίνει υπεράριθμο, όταν βασικό μέλημα κάθε ιδιώτη επενδυτή είναι να ρίξει τα κόστη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι το μισθολογικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου στην Ελλάδα δουλεύουν με περίπου 30 άτομα, όταν στην καινούργια μονάδα αερίου της ΔΕΗ, Αλιβέρι 5, απασχολούνται 120 άτομα.

Δίχως προς το παρόν απάντηση είναι και το τι θα συμβεί με τις εργασιακές σχέσεις, καθώς είναι γνωστό πως οι απολαβές, τα επιδόματα και οι παροχές στη ΔΕΗ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Ετερο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους εργαζομένους της ΔΕΗ που ναι μεν απασχολούνται στα κεντρικά, ωστόσο παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στις προς πώληση μονάδες (λογιστήρια, προμήθεια κ.λπ.), και δίχως τις οποίες δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση το σενάριο με βάση το οποίο το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταγεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι η Επιχείρηση απασχολεί ήδη 16.500 άτομα (έναντι 19.000 προ πώλησης ΑΔΜΗΕ), αριθμός που δεν θεωρείται μικρός.

Ουδείς επίσης γνωρίζει αν η κυβέρνηση, για να κάμψει τις αντιδράσεις των σωματείων, εφαρμόσει και στη ΔΕΗ «μοντέλο ΟΛΠ».

Τον Ιούνιο του 2016, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει στη Βουλή ρύθμιση που προέβλεπε ότι όσοι από τους εργαζομένους των ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν επιθυμούν να εργασθούν σε ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις μπορούν να μεταταγούν αλλού στο Δημόσιο, όπου υπάρχουν κενές θέσεις σε υπηρεσίες ή φορείς, αλλά με τις απολαβές των τελευταίων, όχι εκείνες των δύο Οργανισμών Λιμένων.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr