Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Επόμενο μάθημα: «Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους»

ΠΟΥ: Ο HIV εξαπλώνεται ανησυχητικά γρήγορα στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Ο HIV εξαπλώνεται ανησυχητικά γρήγορα στην Ευρώπη

Στο υψηλότερο επίπεδο έφτασε το 2016 ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV στην Ευρώπη, από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων. Αυτό κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κάνει λόγο για επιδημία που μεταδίδεται «με ανησυχητικούς ρυθμούς». Την ίδια ώρα, πρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στην Γαλλία 25.000 άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι είναι οροθετικοί.

Στο υψηλότερο επίπεδο έφτασε το 2016 ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV στην Ευρώπη, από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων. Αυτό κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κάνει λόγο για επιδημία που στην περιοχή αυτή μεταδίδεται «με ανησυχητικούς ρυθμούς».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ευρωπαϊκού τομέα του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) το 2016, 160.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV που προκαλεί AIDS στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην ανατολική Ευρώπη.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ που περιλαμβάνει 53 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 900 εκατομμύρια, αυτή αυξήθηκε κατά 52%, από 12 κάθε 100.000 ανθρώπους που ήταν το 2007, σε 18,2 για κάθε 100.000 κατοίκους το 2016.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε τον στόχο να σταματήσουμε την επιδημία του HIV ως το 2030», εκτίμησε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Γιάκαμπ.

ΠΟΥ και ECDC χαρακτηρίζουν την τάση ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι πολλοί ασθενείς είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV πολλά χρόνια προτού διαγνωστούν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο του και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να τον έχουν μεταδώσει σε άλλους.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, διότι επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεκινήσουν άμεσα την αντιρετροϊκή αγωγή, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του ιού HIV», τόνισε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Άμον και πρόσθεσε ότι ο μέσος χρόνος που περνά από τη μόλυνση μέχρι ένα άτομο να διαγνωστεί είναι τρία χρόνια, «το οποίο είναι πάρα πολύ».

Παγκοσμίως, σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Οι περισσότερες μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική -όπου η πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, την πρόληψη και τη θεραπεία είναι περιορισμένες-, όμως η επιδημία εμφανίζεται σταθερά και σε πιο πλούσιες περιοχές, όπως η Ευρώπη.

Γαλλία: 25.000 άτομα δεν γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί

Παράλληλα, πρόσθετη ανησυχία στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές προκαλεί το γεγονός ότι 25.000 άτομα στη Γαλλία αγνοούν ότι είναι οροθετικοί.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, από τους 25.000 που αγνοούν ότι είναι φορείς του ιού HIV, το 40% είναι ομοφυλόφιλοι, το 40% είναι μετανάστες και των δύο φύλων που είναι ετεροφυλόφιλοι και προέρχονται κυρίως από την υποσαχάρεια Αφρική και το 20% είναι ετεροφυλόφιλοι και των δύο φύλων που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία.

Κάθε χρόνο στη Γαλλία, περίπου 6.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι είναι οροθετικοί, και περισσότερο από το ένα τέταρτο από αυτούς (27%) σε προχωρημένο στάδιο.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία και μπορούν να αποτελέσουν την πηγή νέων μολύνσεων εν αγνοία τους», επισημαίνει η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας η οποία δημοσιεύει σήμερα ειδικό τεύχος του Εβδομαδιαίου Δελτίου Επιδημιολογίας αφιερωμένο στη διάγνωση του ιού HIV.

«Όσο νωρίτερα μαθαίνει κανείς ότι είναι οροθετικός, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος που υπάρχει», υπογραμμίζει ο Δρ Φρανσουά Μπουρντιγιόν, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας.

Έτσι, το γαλλικό υπουργείο Υγείας ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Η εκστρατεία επιχειρεί να καταστήσει ευρύτερα γνωστούς τους διάφορους τρόπους διάγνωσης που έχει στη διάθεσή του το κοινό μέσω τεσσάρων αφισών με τίτλο «Οι τρόποι διάγνωσης του HIV προσαρμόζονται στη ζωή σας» και παραπέμπουν στον sida-info-service.

Πάντως, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκεται ότι είναι οροθετικοί έχει μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το 2013 στη Γαλλία, αλλά παραμένει σταθερός μεταξύ των ομοφυλόφιλων (2.600 το 2016). Οι δύο ομάδες που εξακολουθούν να είναι οι πιο εκτεθειμένες στον HIV είναι οι ομοφυλόφιλοι και οι ετεροφυλόφιλοι που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό (εκ των οποίων τα 3/4 κατάγονται από τις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής) και αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 44% και το 39% των διαγνώσεων που έγιναν το 2016.

Οι ομοφυλόφιλοι που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και οι χρήστες ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 15% και το 1%.

Τα στοιχεία της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας δείχνουν επίσης ότι είναι συχνό φαινόμενο να διαγιγνώσκονται συλλοιμώξεις από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όταν γίνεται η διάγνωση από τον ιό HIV, ή κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που προηγούνται της διάγνωσης αυτής.

Η συχνότητα των συλλοιμώξεων αυξήθηκε εξάλλου σημαντικά περνώντας από το 12,7% που ήταν το 2012 στο 17,5% το 2016. Από αυτό φαίνεται «πόσο σημαντικό είναι να συνδυάζεται η εξέταση για τη διάγνωση του HIV με αυτή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων» για να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση του ασθενούς και των συντρόφων του.

Στο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας υπογραμμίζεται η σημασία να χορηγείται το γρήγορο τεστ TROD για την ηπατίτιδα B, προκειμένου να επιτρέπεται να γίνεται μια τριπλή διάγνωση (HIV, ηπατίτιδα B και C).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Υπάρχουν εξωγήινοι; Στις ταινίες, σίγουρα

Στο Κογκρέσο συζητιέται το ενδεχόμενο να υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά εμείς το ξέραμε ήδη από το 1979, χρονιά που βγήκε το «Alien» / Κείμενο: Ιόλη Μπέη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023