Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο ψηλός και ο κοντός: Μνήμες από ληστείες του παρελθόντος

Ο ψηλός και ο κοντός: Μνήμες από ληστείες του παρελθόντος

Ήταν για μήνες το αχτύπητο δίδυμο σε ένοπλες ληστείες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ, σουπερ-μάρκετ, καφετέριες, ταχυφαγεία και άλλα καταστήματα σε διαφορές περιοχές της Αττικής. Το σήμα κατατεθέν που τους ξεχώριζε ήταν η εμφάνιση τους. Ο ψηλός και ο κοντός, όπως ήταν το παρατσούκλι τους στην Ασφάλεια από τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων.

Ήταν για μήνες το αχτύπητο δίδυμο σε ένοπλες ληστείες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ, σουπερ-μάρκετ, καφετέριες, ταχυφαγεία και άλλα καταστήματα σε διαφορές περιοχές της Αττικής. Το σήμα κατατεθέν που τους ξεχώριζε ήταν η εμφάνιση τους. Ο ψηλός και ο κοντός, όπως ήταν το παρατσούκλι τους στην Ασφάλεια από τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων.

Ο ένας με ύψος 1,80m περίπου και αδύνατος και άλλος με ύψος 1,65 περίπου αποτελούσαν το αταίριαστο εμφανισιακά δίδυμο ληστών. Στις επιχειρήσεις όμως των ένοπλων ληστειών ο 32χρονος Βούλγαρος και ο 29χρονος Ελληνας, ταίριαζαν και συντονίζονταν απόλυτα.

Από τον περασμένο Απρίλιο που ξεκίνησε η συνεργασία τους μαζί με άλλον έναν συνεργό τους που τους βοηθούσε, είχαν κάνει 31 ληστείες και κλοπές από τις οποίες είχαν αποκομίσει περισσότερα από 35.000- ευρώ.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι μέχρι τη σύλληψη του δίδυμου, είχαν λεηλατήσει:
-έντεκα πρακτορεία ΟΠΑΠ
-δέκα καταστήματα σούπερ-μάρκετ,
-οκτώ καφετέριες και ταχυφαγεία

Είχαν ακόμα διαπράξει μια ληστεία σε πλανόδιο πωλητή τυχερών δελτίων «ΞΥΣΤΟ» και είχαν κλέψει δελτία από πλανόδιο πωλητή.

Πήγαιναν σε επιλεγμένους στόχους είτε πεζή είτε με μοτοσικλέτα, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με κουκούλες τύπου «full-face» ή με μαντήλια, ή κουκούλες φούτερ ή ακόμη και με αποκριάτικες μάσκες. Με την απειλή πιστολιού στη συνέχεια αφαιρούσαν από το ταμείο εισπράξεις ή ακόμη και τυχερά δελτία.

«Ο ψηλός και ο κοντός» ανέσυραν μνήμες από το παρελθόν. Από το ποινικό μητρώο των seventies και nineties με ληστές που έγιναν «επώνυμοι» είτε από το σωματότυπό τους, είτε από την συμπεριφορά τους ή ακόμα και από το dress code στις εμφανίσεις-εξορμήσεις σε υποκαταστήματα τραπεζών κάνοντας τη διαφορά.

Από τον «αυτιά» της γενιάς των seventies μέχρι τους«επώνυμους» της γενιάς των nineties, όπως τον «ωραίο και στυλάτο», το «Ρομπέν των Τραπεζών» και τους original «ψηλό και κοντό»
Βέβαια τότε η εγκληματικότητα δεν είχε πάρει ακόμα την μορφή χιονοστιβάδας, ούτε την βίαιη μορφή με βασανισμούς θυμάτων ή του οργανωμένου εγκλήματος, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διαρρήκτη με το παρατσούκλι ο «αυτιάς». Του το έβγαλαν επειδή το χαρακτηριστικό του στις διαρρήξεις σπιτιών ήταν ότι ακουμπούσε το αυτί του στην πόρτα των διαμερισμάτων. Αν έπιανε κάποιο θόρυβο που να φανέρωνε ότι υπήρχαν μέσα ένοικοι έφευγε για να μην κάνει κακό σε άνθρωπο. Μόνο όταν σιγουρευόταν ότι δεν υπήρχε κανείς μέσα στο σπίτι, τότε έκανε τη διάρρηξη.

Σε μια από τις διαρρήξεις όμως έπεσε έξω και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με μια νεαρή γυναίκα. Πρόλαβε όμως και κάλυψε το λάθος του, λέγοντας ότι ήταν υδραυλικός και ότι τον είχαν καλέσει για μια βλάβη.

Σε δεκάδες διαρρήξεις που οποίες είχε διαρπάξει δεν είχε κρατήσει ποτέ όπλο ή μαχαίρι, όπως έλεγε. Κρατούσε μόνο μια τσάντα με διαρρηκτικά εργαλεία και πάντα φορούσε χειρουργικά γάντια. Το μόνο αποτύπωμα που είχε αφήσει πίσω του ήταν του αυτιού του στην πόρτα.

Οι αυθεντικοί «ψηλός και κοντός»

Άρλνολντ Σβαρτσενέγκερ-Ντάνι ντε Βίτο στις κινηματογραφικές οθόνες, «ο ψηλός και ο κοντός» θα μπορούσαν να φτάσουν στα βίντεο–κλαμπ με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας υποκαταστημάτων τραπεζών της Αθήνας.
Το ντουέτο των ληστών που από τον Δεκέμβριο του 1993 αρχή της συνεργασίας τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995, όταν συνελήφθησαν είχαν λεηλατήσει 14 υποκαταστήματα Τραπεζών και ένα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η δράση του ψηλού και του κοντού έφθασε να γίνει κείμενο σε επιθεωρήσεις ενώ είναι οι πρώτοι ένοπλοι ληστές τραπεζών που επικηρύχθηκαν για τη δράση τους.

Με ύψος 1.60 γυμνασμένος και ευκίνητος ο 46χρονος κοντός, ενώ ο ψηλός ήταν 1.80 με άτσαλο βάδισμα, σύμφωνα με τις περιγραφές.

Ο κοντός όμως ήταν ο πονηρός, ο οποίος σχεδίαζε τους στόχους και είχε το γενικό πρόσταγμα στις επιδρομές σε τράπεζες. Όταν καθυστερούσε ο ψηλός τον κατσάδιαζε και του έλεγε « Λετς γκόου ρε. Αντε κουΐκλι»

Ο ένας από το δίδυμο ήταν παντρεμένος πατέρας δυο παιδιών και παλαιότερα είχε κατάστημα, αλλά όπως είχε ισχυρισθεί τον είχαν «πνίξει» τα χρέη. Από τα κέρδη των «τραπεζικών εξορμήσεων» ένα μέρος πήγε στην εξόφληση χρεών, ενώ τα περισσότερα «επενδύθηκαν» σε στοιχήματα στον ιππόδρομο.

Με στυλ και γοητεία

Πάντα καλοντυμένος με σικ ακριβές καμπαρντίνες και προσεγμένο ντύσιμο, πήγαινε στη δουλειά, στις ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών.

Εμοιαζε με μοντέλο βγαλμένο από σελίδες περιοδικού μόδας. Ο 29χρονος άλλαξε το dress code των ληστών τραπεζών και αντικατέστησε τα μπουφάν και τα πουλόβερ με σικ κοστούμια.

Ευγενής ήταν και στη συμπεριφορά του στους υπαλλήλους και στους πελάτες των τραπεζών. Πριν φύγει έλεγε πάντα «ευχαριστώ». Και αυτό το δικαιολόγησε στην Ασφάλεια λέγοντας: «αν σας έδιναν τόσα εκατομμύρια σε τρία λεπτά δεν θα λέγατε ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που σας εξυπηρέτησαν».

Με ανάλογο στιλ έγινε και η σύλληψη του . Ένας «συνάδελφός του» τόλμησε και του έκλεψε το πανάκριβο αυτοκίνητο που είχε αποκτήσει με τα λεφτά της «δουλειάς». Έξαλλος τότε πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα και κατήγγειλε την θρασύτατη κλοπή. Αμέσως όμως του φόρεσαν χειροπέδες γιατί στο μεταξύ η αστυνομία είχε συλλέξει αποδεικτικό υλικό και είχε φθάσει στα ίχνη του.

Ο Ρομπέν των Τραπεζών

Έκλεβε τις τράπεζες και μοίραζε τα λεφτά στους φτωχούς, κάνοντας αναδιανομή πλούτου. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίσθηκε ο 29αχρονος οδοντοτεχνίτης που « η κοινωνική αδικία» τον έκανε να αλλάξει δουλειά και να αρχίσει τις μπίζνες με τραπεζικές εξορμήσεις.

«Η κοινωνία μας είναι άδικη και σκληρή, Οπου και να γυρίσεις στην Ελλάδα βρίσκεις φτωχούς ανθρώπους». Ο 29χρονος ληστής με «άποψη» και η συμμορία του από τον Νοέμβριο του 1992 μέχρι τον Ιούνιο του 1993 από τις ληστείες σε υποκαταστήματα Τραπεζών αποκόμισε πολύ μεγάλα ποσά. Κατά τη σύλληψή του δεν βρέθηκε ούτε κέρμα.

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη ο ληστής από …φιλανθρωπία καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης.

Λία Νεσφυγέ

in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024