Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε 25 χρόνια κάθειρξη ο δράστης των επιθέσεων του 2013 στο Παρίσι

Σε 25 χρόνια κάθειρξη ο δράστης των επιθέσεων του 2013 στο Παρίσι

Ο Αμπντελχακίμ Ντεκάρ, που το 2013 είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά φωτογράφο της εφημερίδας Liberation, καταδικάστηκε την Παρασκευή σε 25 χρόνια κάθειρξη. Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έπειτα από εννέα ώρες διαβουλεύσεων και είναι σύμφωνη με το αίτημα της εισαγγελίας, η οποία είχε εκτιμήσει ότι ο Ντεκάρ ενήργησε «με εχθρότητα» προς την κοινωνία και υποκινούμενος από «μίσος».

Ο Αμπντελχακίμ Ντεκάρ, που το 2013 είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά φωτογράφο της εφημερίδας Liberation, καταδικάστηκε την Παρασκευή σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έπειτα από εννέα ώρες διαβουλεύσεων και είναι σύμφωνη με το αίτημα της εισαγγελίας, η οποία είχε εκτιμήσει ότι ο Ντεκάρ ενήργησε «με εχθρότητα» προς την κοινωνία και υποκινούμενος από «μίσος».

Ο δικηγόρος του, ο Ουγκό Λεβί, εξήγησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Ο Ντεκάρ, που δικάζεται εδώ και μία εβδομάδα, είχε χαρακτηριστεί «νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος» στη διάρκεια των πέντε ημερών που διέφευγε της σύλληψης, τον Νοέμβριο του 2013 στο Παρίσι.

Είχε ξεκινήσει τις επιθέσεις του από το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, στη συνέχεια είχε τραυματίσει σοβαρά έναν φωτογράφο της εφημερίδας Liberation, προτού πυροβολήσει εναντίον μιας πόρτας της τράπεζας Societe Generale.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι ο Ντεκάρ αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Φιλίπ Αντουάν, τότε διευθυντή σύνταξης στο BFMTV, και τον Σεζάρ Σεμπαστιέν, τον φωτογράφο της Liberation.

Στο BFMTV, ο Ντεκάρ απείλησε τον Αντουάν με μια καραμπίνα. Τότε του είχε πει: «Την επόμενη φορά δεν θα αστοχήσω», προτού τραπεί σε φυγή, αφήνοντας δύο φυσίγγια στο πάτωμα.

Τρεις ημέρες αργότερα πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Σεμπαστιέν, που τότε ήταν 23 ετών, στην είσοδο της Liberation.

«Το βασικό του κίνητρο ήταν να σκοτώσει από κοινωνικό μίσος», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μπερνάρ Φαρέ στο δικαστήριο.

Ο 52χρονος Ντεκάρ, που παρουσιάζεται ως «διανοούμενος», πολλές φορές στη διάρκεια της δίκης του παρασύρθηκε και άρχισε να μιλάει για την πολιτική, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην Αλγερία, την κρίση στον σιδηρουργικό τομέα στη Γαλλία, την κατάσταση στα προάστια του Παρισιού.

Όμως ήδη από την πρώτη ημέρα της δίκης του είχε δηλώσει ότι ένιωθε «απελπισμένος» και εξήγησε ότι «ήθελε να σχεδιάσει την αυτοκτονία του». Είχε καταστρώσει ένα σχέδιο «αυτοκτονίας μέσω τρίτου», ήθελε δηλαδή «να τον σκοτώσει η αστυνομία».

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024