Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Φλερτ» της ΝΔ με την αυτοδυναμία, «διψήφια» η Κεντροαριστερά
Το «φλερτ» της Νέας Δημοκρατίας με την αυτοδυναμία, η διαφορά άνω των 11 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η δυναμική επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης με διψήφιο ποσοστό, είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύουν τα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

«Φλερτ» της ΝΔ με την αυτοδυναμία, «διψήφια» η Κεντροαριστερά

Το «φλερτ» της Νέας Δημοκρατίας με την αυτοδυναμία, η διαφορά άνω των 11 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η δυναμική επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης με διψήφιο ποσοστό, είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύουν τα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Το «φλερτ» της Νέας Δημοκρατίας με την αυτοδυναμία, η διαφορά άνω των 11
ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η δυναμική επιστροφή της
δημοκρατικής παράταξης με διψήφιο ποσοστό, είναι τα σημαντικότερα
ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύουν τα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με την έρευνα την οποία μπορείτε να διαβάσετε στα «Νέα Σαββατοκύριακο», η ΝΔ συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα σε όλους τους εκλογικούς δείκτες. Στην εκτίμηση ψήφου κινείται πάνω από το 35% και στην παράσταση νίκης στο 68%, δηλαδή σχεδόν επτά στους δέκα ερωτώμενους εκτιμούν σήμερα ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα στην «πρωθυπουργησιμότητα» αλλά και στη δημοτικότητα έναντι του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής για τον νέο πολιτικό φορέα, η οποία έληξε με την επικράτηση της κυρίας Γεννηματά, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τους συσχετισμούς και να δημιουργήσει ένα τρικομματικό ή και «τριπολικό» τοπίο.

Η εκτίμηση ψήφου για τη ΔΗΣΥ/νέο φορέα είναι διψήφια και ανέρχεται στο 12,5% ενώ η κυρία Γεννηματά για πρώτη φορά βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών με ποσοστό θετικής γνώμης 44% και άνοδο συγκριτικά με τον περασμένο μήνα 9%.

Βεβαίως τα βήματα που ακολουθούν για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού φορέα, ίσως να αποδειχθούν δυσκολότερα από αυτά που προηγήθηκαν μέχρι τώρα, γιατί σίγουρα μια εκλογική διαδικασία είναι πιο εύκολη πολιτικά από μία προγραμματική σύγκλιση κομμάτων, κινήσεων και προσώπων που θα καταλήξει σε ένα ενιαίο πολιτικό σχήμα, επομένως αυτή η πρώτη καταγραφή των δυνατοτήτων του εγχειρήματος γίνεται κάτω από το κράτος των εκλογικών εντυπώσεων και της σημαντικής για τα σημερινά δεδομένα του πολιτικού χώρου προσέλευσης ψηφοφόρων.

Τρικομματικό τοπίο

Ωστόσο ένας πιθανός τριπολισμός προκύπτει από το γεγονός ότι η σημαντική αυτή άνοδος της ΔΗΣΥ/νέος φορέας δεν φάνηκε να εξελίχθηκε εις βάρος της πρόθεσης ψήφου των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Και τα δύο αυτά κόμματα ενισχύθηκαν έστω και οριακά συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, και αυτό συνέβη κυρίως εις βάρος μικρότερων όμορων κομμάτων (εξού και ο ενδεχόμενος τριπολισμός).

Οι «χαμένοι»

Εξάλλου, τα «λοιπά κόμματα», αυτά δηλαδή τα οποία δεν κατόρθωναν να ξεπεράσουν το κοινοβουλευτικό όριο, τον περασμένο μήνα άθροιζαν στο 14,8% ενώ τώρα αθροίζουν στο 11,3%. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταφέρθηκαν από μικρότερα κόμματα (κοινοβουλευτικά και μη) στον υπό διαμόρφωση τριπολισμό μέσα σε έναν μήνα.

in.gr

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024