Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός είναι όσο δίκαιος επιτρέπουν οι συνθήκες

Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός είναι όσο δίκαιος επιτρέπουν οι συνθήκες

Ο νέος προϋπολογισμός είναι «όσο δίκαιος επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες τις οποίες προσπαθούμε να αλλάξουμε εντός κι εκτός Ελλάδας», τόνισε ο Ευ.Τσακαλώτος στη Βουλή, παραδεχόμενος ότι «δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι». Φράση που προκάλεσε αίσθηση ήταν και το ότι «θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε κι εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα στους συσχετισμούς». Πυρά εξαπέλυσε κατά της ΝΔ.

Όσο και αν είναι προφανές, τηρουμένων των μνημονιακών συνθηκών λιτότητας, είναι αξιοσημείωτο όταν ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι δίκαιος με απόλυτο τρόπο, παρατηρεί εύστοχα το Βήμα.

«Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε. Αλλά αναγνωρίζουμε επιπλέον ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως και στην Ευρώπη», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018 στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, τονίζοντας ότι «είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει την δικαιοσύνη όσο μπορεί, ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να ανατρέψει πολιτικές που θα είχαν πολύ χειρότερη αναδιανομή για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο για να βγούμε από τα μνημόνια».

«Είναι όσο δίκαιος επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες τις οποίες προσπαθούμε να αλλάξουμε εντός κι εκτός Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε κι εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα στους συσχετισμούς».

Σημείωσε δε ότι «ανοίγει στην Ευρώπη μια συζήτηση, στην οποία έχει συμβάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, μια συζήτηση που ανοίγει βαθιά ζητήματα και στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αλλαγές για ένα άλλο μείγμα πολιτικής».

Πυρά στη ΝΔ

Ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε πάντως το να υπάρχει είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών άλλη στρατηγική. «Δηλαδή εσείς παλεύετε με πάθος και ζήλο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να υπάρχει λιγότερη λιτότητα; Αυτό μας λέτε; Η θέση του Λαϊκού Κόμματος είναι η συνέχιση της λιτότητας -εκτός κι αν έχετε διαχωρίσει την θέση σας», είπε απευθυνόμενος προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπω από Αριστερά να υπάρχει καλύτερη στρατηγική πώς θα πάμε από το Α στο Β και δεν υπάρχει σοβαρή απάντηση ότι είναι το Γ».

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί αντιστροφή της πραγματικότητας, συνεπικουρούμενη από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι που όλα τα διαγράμματα για την βελτίωση της οικονομίας τα παρουσιάζει από την… ανάποδη, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας, τις αποδόσεις των ομολόγων.

«Ο εισηγητής της ΝΔ μας κατηγόρησε για σουρεαλισμό και μαρξισμό. Δεν με χαλάει πολύ αυτό. Βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τον σουρεαλισμό και ακόμη περισσότερο τον μαρξισμό. Αλλά πρέπει να σας πω, ότι στο σουρεαλισμό, δεν μπορούμε να σας ανταγωνιστούμε. Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «γίνεται σήμερα μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, λες και οι προϋπολογισμοί τα τελευταία χρόνια ήταν χωρίς περιορισμούς. Σαν να μην υπάρχει ΕΕ, σαν να μην υπάρχει πρόγραμμα, σαν να μην υπάρχουν συσχετισμοί».

«Γίνεται μια συζήτηση σήμερα, λες και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και δεν κάνουμε τα καλύτερα. Ζούμε στον ίδιο κόσμο; Δηλαδή, εσείς της ΝΔ μας λέτε ότι με αυταπάρνηση και ζήλο παλεύετε εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να υπάρχει λιγότερη λιτότητα; Αυτό μας λέτε; Ότι αυτοί περιορισμοί είναι δικοί μας, ότι εμείς τους επιλέξαμε; Αυτό μας λέτε; Και ότι εσείς πηγαίνατε σκληρά για να υπάρξει λιγότερη λιτότητα; Εγώ ξέρω ότι η γραμμή του ΕΛΚ είναι ότι η λιτότητα δεν πρέπει να μειωθεί, για να συνεχιστούν οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Οπότε μην μας λέτε ότι ο προϋπολογισμός είναι σκληρός και της λιτότητας» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις λίστες. «Εμείς δεν είμαστε Αγά Χαν. Έχουμε περιορισμούς. Περιορισμούς που δεν είναι μόνο από την ΕΕ. Αλλά και περιορισμούς που συνδέονται με το σύστημα που οικοδομήσατε εσείς. Λέω πάλι, ότι δεν έχετε δώσει απαντήσεις για τις φοροαπαλλαγές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρετε ότι ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά πράγματα. Είπε για τη φτώχεια, είπε για την αγάπη, αλλά έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Είπε πως είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένας πλούσιος να περάσει στον Παράδεισο. Εσείς τον διαψεύσατε. Διότι υπάρχει ο παράδεισος που είναι η Μάλτα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπάντος, οι Βερμούδες, οι Αρούμπα, η Ντομίνικα, η Αγία Λουκία. Εσείς όταν συζητάμε για καμήλες και πλουσίους, κερδίζουν οι δικοί σας πλούσιοι» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην κριτική της ΝΔ, την κάλεσε να απαντήσει ευθέως αν στα σχέδιά της είναι η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων σε νοσοκομεία.

Αντιδράσεις του ΥΠΟΙΚ σε δημοσιεύματα


Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το βαθμό δικαιοσύνης που διέπει τον προϋπολογισμό και τις εναλλακτικές που είχε η κυβέρνηση έδωσε την αφορμή για τίτλους που μιλούν μέχρι για καταψήφιση του προϋπολογισμού απο τον Τσακαλώτο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών.

«Ο Μάγος του Οζ παρεισέφρησε στον… προϋπολογισμό!» σχολίαζαν δηκτικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παραθέτοντας καταρχάς τα ακριβή λόγια του υπουργού στη Βουλή.

«Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτή είναι η ερώτηση. Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε! Αλλά αναγνωρίζουμε επιπλέον και τελειώνω εκεί που άρχισα, ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Και η ερώτηση είναι εάν είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει τη δικαιοσύνη όσο μπορεί, που προσπαθεί να ανατρέψει άλλες πολιτικές που θα είχαν πολύ χειρότερη αναδιανομή για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, εάν είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο για να βγούμε από αυτά τα μνημόνια. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος ο προϋπολογισμός να μην τον ψηφίσουμε κι εμείς, να πάμε σε εκλογές και να έρθει κάποιος συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος συνασπισμός κομμάτων. Εμείς αυτό δεν το έχουμε επιλέξει. Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συγκεκριμένων συσχετισμών».

Αυτά είπε ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, τονίζουν οι πηγές του υπουργείου και «αμέσως άρχισε το γνωστό παιχνίδι της κοπτοραπτικής: επιλέχθηκαν φράσεις, «ξεχάστηκαν» λέξεις ή άλλαξαν σειρά, ενώ δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, άρα και ο προϋπολογισμός, όπως επεσήμανε ο υπουργός».

«’Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συσχετισμών’, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός προσπαθεί να ανατρέψει πολιτικές που είναι χειρότερες ‘για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη’» σημειώνουν ακόμη οι ίδιοι παράγοντες και καταλήγουν:

«Με γνώμονα το αξίωμα που κυριαρχεί σε συγκεκριμένα μέσα, «μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία», γράφουν για… καταψήφιση, διαφωνία Τσακαλώτου με τον προϋπολογισμό κ.λπ. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ούτε ο Μάγος του Οζ δεν θα μπορέσει να τους βοηθήσει να κάνουν τη φαντασίωσή τους πραγματικότητα – άλλωστε Σμαραγδένια Πολιτεία δεν υπάρχει! Μόνο φορολογικοί παράδεισοι που όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά!…».


in.gr

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024