Στην Ολλανδία η νέα έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας θα μετακομίσει η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά το Brexit.
Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας θα μετακομίσει η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά το Brexit.
Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, η ολλανδική πρωτεύουσα επικράτησε του Μιλάνο κια της Κοπεγχάγης, ενώ η Αθήνα ετέθη εκτός από τον πρώτο γύρο της διαδικαδίας καθώς κατετάγη 7η, με μόλις 10 ψήφους, σε σύνολο 16 υποψηφιοτήτων.
Για την διεκδίκηση της νέας έδρας του ΕΜΑ είχαν υποβληθεί αρχικά 19 φάκελοι, ωστόσο Μάλτα, Ιρλανδία και Κροατία απέσυραν τις υποψηφιότητές τους.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία.
Κύριο μέλημα του EMA είναι να εγκρίνει γρήγορα την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων και θεραπειών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σήμερα, απασχολεί 900 εργαζομένους που θα ακολουθήσουν στην πλειοψηφία τους μαζί με τις οικογένειές τους τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού, συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδεύουν στη νέα έδρα του Οργανισμού εκτιμώνται σε πάνω από 65.000.
Να σημειωθεί ότι, την υποψηφιότητα της Αθήνας είχε στηρίξει το σύνολο των ιδιωτικών και δημοσίων φορέων του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η Γερμανία. Μάλιστα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ήθελε τον Άλέξη Τσίπρα και την Άγκελα Μέρκελ να έχουν κάνει μια ασυνήθιστη συμμαχία: Οι Ελληνες στηρίζουν τη γερμανική επιθυμία να πάει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) στη Φρανκφούρτη και σε αντάλλαγμα οι Γερμανοί στηρίζουν τη μετακόμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Αθήνα.
Ωστόσο, τίποτα από τα δύο δεν συνέβη, καθώς η έδρα του ΕΜΑ κατέληξε στην Ολλανδία και η έδρα της ΕΒΑ στο Παρίσι.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κως: Καταγγελία για βιασμό 33χρονου στις φυλακές
- Παναθηναϊκός: Η Βαλένθια δεν αλλάζει αποδυτήρια για τα play offs, παρά τις διαμαρτυρίες του Άταμαν
- ΠΑΣΟΚ: Ψήφισαν Βαρδακαστάνη και Πολιτικό Συμβούλιο χωρίς να… αρχίσουν τα όργανα – Το μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας και ο στόχος της ενότητας
- Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κρήτη
- «Δεν περιμένω συγχώρεση»: Τα σημειώματα του δασκάλου που είναι ύποπτος για την επίθεση στο δείπνο του Τραμπ
- Τι λένε στη Ρουμανία για Λουτσέσκου – «Τον θέλουμε στη Στεάουα, ίσως να μην συνεχίσει στον ΠΑΟΚ»
- Οι αρκούδες φτάνουν στις αυλές – Το κράτος που φτάνει;
- Θάβεται η υπόθεση των υποκλοπών στο αρχείο – Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442