Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι από τις συνομιλίες

Γερμανία: Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι από τις συνομιλίες

Τις αγεφύρωτες διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για να σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» επικαλέστηκε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, αποχωρώντας από τις μαραθώνιες συνομιλίες.

Τις αγεφύρωτες διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για να σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» επικαλέστηκε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, αποχωρώντας από τις μαραθώνιες συνομιλίες.

Ο Λίντνερ τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε λάθος».

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινή βάση σε πνεύμα εμπιστοσύνης για το σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα εγγυάται τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Τα τέσσερα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή ιδέα και σε βάση εμπιστοσύνης, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι δεν κατηγορεί κανέναν επειδή θέλει να μείνει πιστός στις αρχές του, αλλά και το FDP εννοεί να μείνει πιστό στις δικές του αρχές.

«Σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, καθώς αμφισβητήθηκαν οι προσδοκώμενοι συμβιβασμοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός του FDP.

Τί προηγήθηκε

Παρότι η διορία είχε εκπνεύσει από τις 19.00 της Κυριακής, οι συζητήσεις των κομμάτων φάνηκε ότι συνεχίζονται στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση που θα γεφύρωνε τις διαφορές τους.

Η πολιτική για το κλίμα και το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελούσαν, έως αργά την Κυριακή το βράδυ, τα βασικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα», οι οποίες συνεχίζονταν για περισσότερες από 11 ώρες από την έναρξή τους το πρωί της Κυριακής.

Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Μπουφιέ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν ευκαιρίες συνεννόησης, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν ως τις πρωινές ώρες.

«Είμαι ακόμη της άποψης ότι μπορεί να γίνει. Αλλά βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Το θέμα είναι αν θέλουμε να καταλήξουμε σε κάτι βιώσιμο, το οποίο θα μας αντιπροσωπεύει όλους, αλλά θα πρέπει όλοι να κάνουν συμβιβασμούς», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη διαφορές, αλλά αξίζει τον κόπο να μπούμε σε διαπραγματεύσεις», καταλήγοντας ότι η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει ως το πρωί.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τα τρία κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι, αναγκάστηκαν να επιδιώξουν τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μια αποτυχία τους να θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Οι άλλες επιλογές θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

«Το FDP αναμένει τώρα τους Πράσινους και τους συντηρητικούς για να διαπιστώσει πόσο μακριά είναι έτοιμοι να πάνε και αν θα μπορούμε να κοιτάμε οι μεν τους δε στα μάτια», είχε πει η γενική γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπέερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα είναι η σειρά των άλλων κομμάτων να κάνουν παραχωρήσεις.

Ενώ το FDP εξακολουθούσε να ζητά μειώσεις φόρων, φαίνεται ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα αφορούσε τη μετανάστευση, αφού οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα του CSU, επέμενε να τεθεί όριο στις νέες αφίξεις, στις 200.000 ετησίως. Από την άλλη, οι Πράσινοι διαφωνούσαν με το μέτρο αυτό και ταυτόχρονα ήθελαν να διατηρηθεί ο κανόνας που επιτρέπει σε όσους εξασφαλίζουν άσυλο στη Γερμανία να φέρνουν στη χώρα και την οικογένειά τους.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024