Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βλέπουν» επιστροφή των καταθέσεων οι τραπεζίτες

«Βλέπουν» επιστροφή των καταθέσεων οι τραπεζίτες

Τον δρόμο της επιστροφής στις τράπεζες παίρνουν δειλά – δειλά οι καταθέσεις. Πρόθεσης τόσο της κυβέρνησης όσο και συστημικών τραπεζών είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στα γκισέ.

Τον δρόμο της επιστροφής στις τράπεζες παίρνουν δειλά – δειλά οι καταθέσεις. Πρόθεσης τόσο της κυβέρνησης όσο και συστημικών τραπεζών είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στα γκισέ.

Η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών καθώς και το swap των ομολόγων εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι θα βελτιώσει τη ρευστότητα στα ιδρύματα και θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές. Μέσα από αυτές τις κινήσεις οι τράπεζες βασίσουν τον αγώνα ανάκτησης καταθέσεων που θα ενταθεί το προσεχές διάστημα ώστε να αρχίσει να καλύπτεται το μεγάλο αποταμιευτικό κενό της χώρας.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, εκτιμά ότι «η προοπτική θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η βελτιούμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017, αποτελούν τους καταλύτες διαμόρφωσης θετικότερων προσδοκιών. Οι θετικές κρίσεις που διατυπώνονται από σειρά σημαντικών διεθνών παραγόντων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, εξέλιξη που πρέπει να αξιοποιηθεί».

Στοίχημα η επιστροφή καταθέσεων

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβία στο καθοριστικό ζήτημα της πορείας των καταθέσεων, η επιστροφή των οποίων αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν όχι μόνον οι τράπεζες αλλά και η ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην Eurobank ο κ. Καραβίας σημείωσε πως «αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των καταθέσεων κατά ένα δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, όπως και ο συνεχιζόμενος αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τέταρτο συνεχές τρίμηνο και η συνεπακόλουθη μείωση του συνολικού αποθέματος η οποία για το σύνολο του 2017 θα ξεπεράσει το στόχο με τον οποίο είχαμε δεσμευτεί στις εποπτικές αρχές».

Πόσα χρήματα εχουν χαθεί

Υπενθυμίζεται ότι στην οκταετή κρίση οι καταθέσεις που έχουν χαθεί από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 115 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αν και έχουν σταθεροποιηθεί και πλέον δεν υπάρχουν οι εκροές που σημειώνονταν μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή των capital controls, εντούτοις παραμένουν αναιμικές: στα 122,577 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 120,833 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2010, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 237,531 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 115 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Από τον Δεκέμβριο του 2014 (160,285 δισ. ευρώ) μέχρι τον Ιούλιο του 2015 (120,833 δισ. ευρώ) χάθηκαν καταθέσεις περίπου 40 δισ. ευρώ

Ανδρομάχη Παύλου

in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024