Μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη ο χειμώνας, πλην όμως, δύο στους τρεις Γάλλους δηλώνουν ότι ήδη ξεπαγιάζουν μέσα στα σπίτια τους. Έτσι, αντί να ανεβάσουν τον θερμοστάτη, προτιμούν να φοράνε ένα πουλοβεράκι παραπάνω ή να ρίξουν μια κουβέρτα στα πόδια τους όταν επιστρέφουν το απόγευμα από τη δουλειά και ξεκουράζονται.

Το παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε η Ifop για λογαριασμό της ιστοσελίδας παροχής συμβουλών για οικονομία στη θέρμανση QuelleEner gie.fr και δημοσιεύει το ΒΗΜΑ.
Η αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου της θερμοκρασίας σε ένα σπίτι συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 7%, σύμφωνα με τη γαλλική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Περιορισμού της Ενεργειακής Κατανάλωσης. Ετσι, τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα διστάζουν να ανοίξουν περισσότερο τον θερμοστάτη τους και ως εκ τούτου αισθάνονται πιο «τσουχτερό» τον χειμώνα.

Στη Γαλλία οι νέοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της προαναφερθείσας Υπηρεσίας, κρυώνουν περισσότερο εντός της οικίας τους από τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους (τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 79% έναντι 57%). Επίσης όσοι νοικιάζουν την κατοικία τους σε ποσοστό 75% δηλώνουν ότι τους ψυχρούς μήνες του χρόνου δυσκολεύονται να ζεσταθούν. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες ξεπαγιάζουν σε ποσοστό «μόνο» 59%.

Οι νέοι και οι ενοικιαστές παραδέχονται επίσης ότι την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για τη θέρμανση.

Η έρευνα της Ifop έδειξε ότι για να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας οι Γάλλοι αλλάζουν τις συνήθειές τους. Ετσι, από το να αυξήσουν τη θέρμανση των σπιτιών τους, σε ποσοστό 77% προτιμούν να φορέσουν επιπλέον ρούχα. Εξάλλου το 70% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι έχουν μειώσει τον θερμοστάτη στον χώρο της κατοικίας τους. Και περισσότεροι από ένας στους δύο, σε ποσοστό 59% συγκεκριμένα, δηλώνουν για την εφετινή χρονιά έτοιμοι να καταργήσουν τελείως τη θέρμανση ορισμένων χώρων του σπιτιού, όπως είναι τα μπάνια και οι τουαλέτες (στη Γαλλία συχνά το μπάνιο και το WC βρίσκονται σε ξεχωριστούς χώρους).

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας