Δριμεία επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση και επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Έντονη κριτική για την προέλευση της «υπεραπόδοσης», για τη «σπουδή» της κυβέρνσηης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα «με στόχο να αλλάξει την ατζέντα», αλλά και για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος είχε να αντιμετωπίσει ο Ευ.Τσακαλώτος.

Πάντως το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου) με ευρεία πλειοψηφία. Ειδικότερα, την αρχή του νομοσχεδίου ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, η οποία δήλωσε επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Η συνεδρίαση ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την Δευτέρα, μετά την αναβολή της αυριανής συνεδρίασης, λόγω εθνικού πένθους για την τραγωδία στην Δυτική Αττική.

Ομοβροντία πυρών

Σε μια γενικευμένη συζήτηση για την οικονομία εξελίχθηκε η διαδικασία επεξεργασίας στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η κυβέρνηση δέχθηκε ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την προέλευση της «υπεραπόδοσης» για «σπουδή» να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, «με στόχο να αλλάξει την ατζέντα», ενώ της καταλογίζεται ότι το πλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης των πολιτών και εξόντωσης της μεσαίας τάξης.

«Αιματοβαμμένα πλεονάσματα», «φιλοδωρήματα», «μπαχτσίσια» είναι μόνο μερικές από τις μομφές που αποδίδουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που οδηγεί στην υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν καμία δικαιολογία για να προχωρήσει στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς αυτό προκύπτει από το πλεόνασμα που κατάφερε στο 3% του ΑΕΠ, από το 1,75% που είχε υποχρέωση.

Ο κ. Μπαλαούρας εξήγησε, ότι λόγω αυτού δίνονται 720 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε 3.400.000 πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, μίλησε ο μεν ένας για ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και ο δε άλλος είπε, ότι δίνεται λόγω των εκλογών που έκανε η Κεντροαριστερά. Είναι για γέλια ότι μεταφέρουν τέτοια επιχειρήματα. Ξεχάσατε να πείτε στην ομιλία σας για τον Κουφοντίνα και για την καταστροφή στη Σύμη. Είναι λογικά πράγματα αυτά;» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να κάνουν μετά κριτική, όσο αυστηρή και σκληρή να είναι.

«Δυστυχώς στεναχωριέμαι, γιατί κόμματα ιστορικά, που έχουν ένα μεγάλο ή μικρότερο εύρος στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουν στρατηγική. Ζαλισμένοι, σε απόγνωση σε ένα τρύπιο κότερο, είχατε μάθει να κυβερνάτε εναλλασσόμενοι, χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων, λεηλατήσατε τη χώρα μαζί με τους φίλους σας και στο τέλος χρεοκοπήσατε τους ανθρώπους, όχι όμως όλους τους δικούς σας» συνέχισε, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο κ. Μπαλαούρας χαιρέτισε την θετική στάση της ΝΔ να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο θύμισε, ότι πέρσι δεν είχε πράξει το ίδιο, πηγαίνοντας «κόντρα στην κοινωνία» και εισέπραξαν την αποδοκιμασία.

Τέλος, καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει στρατηγική, αρέσκεται στην παραπολιτική, την σκανδαλολογία και τα «ψεύτικα νέα» ενώ εκδηλώνει αμηχανία και λειτουργεί απροσδιόριστα και ασυνάρτητα.

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν και βεβιασμένη, αλλά είχε και μια σπουδή. Είχε σπουδή να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σοβαρή σκιά που βρίσκεται πάνω από την κυβέρνηση συνολικά, ανεξάρτητα ότι βαραίνει τον κ. Καμένο» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση «κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο», αφού εκείνοι που θα λάβουν το μέρισμα, την επόμενη ημέρα θα υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις, την υπερφορολόγηση και το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σεσημασμένο» και υποστήριξε ότι σε αυτό κρύβονται «όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής», ενώ σε μια αναδρομή στις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «αρλούμπες» που έλεγαν.

Απαντώντας σχετικώς με την στάση της ΝΔ κατά την περσινή ψηφοφορία για την διανομή του μερίσματος, ο κ. Βρούτσης, αφού υπενθύμισε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» και δεν καταψήφισε, είπε ότι η ΝΔ δικαιώνεται σήμερα, γιατί δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δόθηκε με έναν τρόπο λανθασμένο.

Σχετικώς με το κοινωνικό μέρισμα, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε ότι δεν είναι υπεραποδοτικό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρά είναι «το προϊόν υπερεξόντωσης και υπερφορολόγησης του κόσμου και της κοινωνίας».

Επιχειρώντας αντιπαραβολή της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, με εκείνη της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης είπε πως η ΝΔ μείωνε τους φόρους και τις εισφορές και έδινε μέρισμα. «Εσείς εξοντώνετε φορολογικά και ασφαλιστικά τον κόσμο και δίνετε μέρισμα», είπε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιμείνει με σοβαρότητα στις εναλλακτικές προτάσεις της για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και θα αναδείξει με κάθε τρόπο από που προέρχεται αυτό το πλεόνασμα, ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε σοβαρά για το πώς θα γίνει αυτή η διανομή και τι αστοχίες έχει.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διάθεση να συζητήσει καν πως να πάνε όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και πως θα μειωθούν οι φόροι στην παραγωγή.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ ρώτησε προς τον υπουργό Οικονομικών που βρίσκονται οι υποθέσεις φοροδιαφυγής «που θα αντιμετώπιζαν το χρέος και το έλλειμμα», πού είναι τα 2 δισ. του κ. Νικολούδη από το λαθρεμπόριο των καυσίμων και των τσιγάρων και συνήγαγε ότι πρόκειται για υπερφορολόγηση, αφού είχαμε ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνο οι μειώσεις στις συντάξεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πάνω από 16 δισ. ευρώ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και τόνισε ότι η βύθιση των μισθών, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδήγησε τους μισθούς σε μειώσεις άνω του 30% και σε πολλούς κλάδους πάνω από 40%.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση και εμφανίζει ως κοινωνικό μέρισμα ένα τμήμα του κυβερνητικού χρέους προς τους συνταξιούχους. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο και ότι τάχα η πολιτική της αποδίδει και μοιράζει ένα πλεόνασμα στους εργαζόμενους και στο λαό», είπε ο κ. Κατσώτης και κάλεσε το λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή αναφορά στα θύματα στη Δ.Αττική. «Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες είναι ένα χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος, ένα διαχρονικό έγκλημα από όλες τις κυβερνήσεις και ευθύνες έχει και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Κατσώτης.

«Δεν μας εξήγησε ο κ. υπουργός, γιατί θα χαθεί και πού θα πάει το μέρισμα αν δεν κατανεμηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν μας εξήγησε από που προέκυψε. Απλά βεβαιώνονται πρόστιμα και δεν εισπράττονται. Κανέναν δεν άκουσα από τους προλαλήσαντες, ότι το μέρισμα προέκυψε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Το θέμα είναι που στοχεύετε πραγματικά. Τα χρήματα αυτά τα έχετε εισπράξει από μια υπερφορολόγηση» είπε εκ μέρους της ΧΑ, ο Ιω.Σαχινίδης.

«Πραγματικά, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν την απίστευτη ικανότητα να κακοποιούν και αριθμούς και μαθηματικές πράξεις και ακούγοντας όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κατέστρεψαν τη χώρα», ανέφερε ο Γιώργος Λαζαρίδης, εκ μέρους των ΑΝΕΛ και υπογράμμισε:

«Η αντιπολίτευση πράγματι δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία της, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ενώ πίεζε τον ελληνικό λαό, γιατί αυτοί ήταν που κατέστρεψαν τη χώρα, αυτά τα δυο κόμματα, δεν φρόντισαν να ανακουφίσουν λίγο την κοινωνία, σε αντίθεση με αυτήν την κυβέρνηση η οποία, για δεύτερη φορά, δυόμιση χρόνια κυβερνά τη χώρα, έρχεται και δίνει κοινωνικό μέρισμα το οποίο μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το ψήφισε πέρσι κι αφουγκραζόμενη την κοινωνία έρχεται να το ψηφίσει φέτος».

«Η κυβέρνηση αντί να δίνει ελπίδα, δίνει επιδόματα», είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, που αναρωτήθηκε πώς θα αισθάνεται σήμερα ένας συνεπής φορολογούμενος, προς τον οποίο υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του κράτους και δεν προχωράει η εξόφλησή τους.

«Κανείς δεν νομίζω να διαφωνεί με τη βοήθεια στους πιο κοινωνικά αδύναμους. Αυτή όμως είναι η μισή ιστορία. Η άλλη μισή είναι ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από το κοινωνικό γκρέμισμα της μεσαίας τάξης. Ούτε από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου, αλλά από την υπερφορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, των φορολογουμένων της μεσαίας τάξης που είναι συνεπείς και αποτελούν τα κορόϊδα της υπόθεσης» είπε ο κ. Μαυρωτάς και τόνισε πως όσο η μεσαία τάξη, το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στραγγαλίζεται, τόσο ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.

Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη «βιβλική καταστροφή» στη Μάντρα Αττικής και κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί μήπως ένα μέρος του έκτακτου βοηθήματος πρέπει να πάει και εκεί.

«Θα ήθελα να μάθω πώς ακριβώς βγάλατε αυτό το υπερπλεόνασμα και βιάζεστε κιόλας να το διανείμετε» απευθύνθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Μάριος Γεωργιάδης, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων και παρατήρησε, πως «δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό που κάνετε είναι να έχετε ρουφήξει το αίμα μέσω αύξησης των εισφορών και των φόρων στις πιο παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας μας».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε, ότι «το κόμμα του ψηφίζει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος».

Κόντρα και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε από τους βουλευτές, μέλη των επιτροπών, να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξηγώντας ότι η διανομή πρέπει να γίνει μέσα στο 2017, για να μην χαθούν τα χρήματα της υπεραπόδοσης.

«Αφενός έπρεπε να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για τα στοιχεία. Αφετέρου δεν μπορούμε να ξοδέψουμε κάποια χρήματα από την υπεραπόδοση τώρα και κάποια άλλα μέσα στο 2018» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επισήμανε δε, ότι απαιτείται γραφειοκρατική και διοικητική διαδικασία και έκδοση ΚΥΑ, ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και γι΄ αυτό πρέπει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Θα συνιστούσα στον υπουργό, όταν χρησιμοποιεί τη λέξη υπεραπόδοση, να είναι πιο προσεκτικός. Δεν πρόκειται για υπεραπόδοση, αλλά για υπερφορολόγηση και για υπερεξόντωση» είπε, εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει αναλυτικότερα για το πώς και πού θα διανεμηθεί το μέρισμα, που είναι αποτέλεσμα θυσιών του ελληνικού λαού και όχι με τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού από το Μαξίμου, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Είναι φανερή η προσπάθειά σας να αλλάξετε μια δυσμενή ατζέντα για την κυβέρνηση» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος και χαρακτήρισε δυσμενές θέμα για την κυβερνητική πλειοψηφία τις εκλογές στην Κεντροαριστερά.

Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση θέλησε να βγάλει από την ατζέντα το «σκάνδαλο Καμμένου» για το οποίο κάποιοι θα λογοδοτήσουν. Ο κ. Κουτσούκος επισήμανε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος στερεί τη δυνατότητα να κατατεθούν και να συζητηθούν διεξοδικά οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και δεν θα είναι δυνατή ούτε η ακρόαση κοινωνικών φορέων, όπως οι ένστολοι.

«Η θέση του ΚΚΕ δεν είναι αλά καρτ. Έχουμε σταθερή θέση, ότι δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια με διαδικασίες κατεπείγοντος» είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ, δήλωσε σύμφωνος με την διαδικασία του κατεπείγοντος και πρόσθεσε ότι υπάρχει αμηχανία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, διότι για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση φροντίζει το πλεόνασμα να το μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες προκειμένου να τους ανακουφίσει, ενώ τα κόμματα που συγκυβέρνησαν έλεγαν στους πολίτες που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα, να πουλήσουν τα σπίτια τους.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, είπε πως αντί για σωστή κοινωνική πολιτική, η κυβέρνηση δίνει μπαξίσια, για να χρυσώσει το χάπι στον κόσμο, όπως έδινε και ο Αλί Πασάς. Δήλωσε, επίσης, κάθετα αντίθετος με το κατεπείγον, σημειώνοντας ότι και πέρυσι «στο επιδοματάκι έγιναν λάθος υπολογισμοί ποιοι έπρεπε να το πάρουν».

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, είπε πως είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να φέρει νωρίτερα στη Βουλή το νομοσχέδιο, επειδή έπρεπε να συνεννοηθεί με τους θεσμούς, αλλά είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία και μια πιο ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Είπε ακόμη, ότι το 1ο άρθρο δεν είναι επαρκώς επεξεργασμένο, διότι είναι σαν να δίνει η Βουλή λευκή επιταγή για τους δικαιούχους.

Από τη ΧΑ ο Ι. Σαχινίδης, δήλωσε ότι το μόνο κατεπείγον είναι η αγωνία της κυβέρνησης να παραμείνει για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εξουσία, δίνοντας «ξεροκόμματα» στον ελληνικό λαό.

Τα θύματα στη Δ. Αττική

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, με την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στα θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δ. Αττική και εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες, σημειώνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να είναι παρόντες, ώστε «να μείνει ως εδώ το κακό».

Αντιδράσεις όμως, ιδίως από την πτέρυγα του ΚΚΕ, προκάλεσε η αναφορά της, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή είναι θέματα που η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει, ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

«Εξοργίζετε τον κόσμο όταν μιλάτε για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι ευθύνες σας είναι τεράστιες, εγκληματικές, γιατί ενώ ξέρατε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αναγκαία, ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή, δεν τα κάνατε! Και εξοργίζετε τον κόσμο όταν μιλάτε για ακραία καιρικά φαινόμενα» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Τη θλίψη τους για τα θύματα στη Δ. Αττική εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν ευθύνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας