Εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από ΕΕ προς Βρετανία και ενώ το θέμα του λογαριασμού του Brexit παραμένει αγκάθι στις συνομιλίες, ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις τόνισε ενώπιον βουλευτών ότι η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με την τελική μορφή που θα έχει η συμφωνία για το Brexit θα διεξαχθεί προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η απόφαση ερμηνεύεται ως προσπάθεια καθησυχασμού των ενδεχόμενων αποστατών των Τόρις και των Εργατικών.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός δήλωσε ότι οι όροι εξόδου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών, θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε νόμο που θα προέλθει ύστερα από θέσπιση νέας νομοθεσίας.

«Η τελική συμφωνία θα ισχύσει μόνο εάν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Ντέιβις που πυροδότησε την αντίδραση των Εργατικών του Κόρμπιν, οι οποίοι έκαναν λόγο για «παραδοχή ήττας» από μέρους των Συντηρητικών.

Nωρίτερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Mισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι χρειάζεται «επειγόντως πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε την Κυριακή ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμιά συμφωνία με το Λονδίνο, παρόλο που δεν είναι αυτό το σενάριο που προτιμά.

Την Παρασκευή η Μέι, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου στις 23:00 (τοπική ώρα).

Λονδίνο και Βρυξέλλες συγκρούονται για το ποσό που καλείται η Βρετανία να πληρώσει για έξοδο από την Ένωση, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που αναφερόταν στις αρχικές εκτιμήσεις.

«Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα χρήματα που θα οφείλει η Βρετανία στην ΕΕ όταν αποχωρήσει από αυτήν τον Μάρτιο του 2019 είναι ζωτικής σημασίας για να επιτρέψουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τις συζητήσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τη χώρα τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο Μπαρνιέ.

«Είναι απλά ένα θέμα διακανονισμού των οικονομικών, όπως σε κάθε διαζύγιο» επισήμανε o Mπαρνιέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβις ύστερα από την ολοκλήρωση του έκτου γύρου συνομιλιών.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας