Η Βρετανία δεν θα προτείνει έναν αριθμό ούτε κάποια φόρμουλα για τον υπολογισμό του ποσού που πιστεύει πως χρωστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, αφού η ΕΕ ζήτησε από το Λονδίνο να γνωστοποιήσει πώς θα ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Καθώς δεν κινείται τίποτε στις διαπραγματεύσεις για τη λύση μιας ένωσης που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια, η Βρετανία μπορεί να χάσει την προθεσμία του Δεκεμβρίου για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, τις οποίες οι επιχειρήσεις θεωρούν κρίσιμης σημασίας για να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.

Οι δύο πλευρές εκφράζουν απογοήτευση για την έλλειψη προόδου και την περασμένη εβδομάδα ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η Βρετανία έχει στη διάθεσή της δύο εβδομάδες για να γνωστοποιήσει σε ποιο βαθμό «θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της» ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Όμως ο Ντέιβις δήλωσε στο Sky News πως, όταν το Λονδίνο αποδέχθηκε το πρόγραμμα της ΕΕ για τις συνομιλίες -πρώτα συζήτηση για το διαζύγιο και μετά για τις μελλοντικές σχέσεις-, η ΕΕ συμφώνησε ότι η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να προτείνει «έναν αριθμό ή μια φόρμουλα» για την οικονομική συμφωνία.

«Σε κάθε διαπραγμάτευση, κάθε πλευρά προσπαθεί να ελέγξει το χρονοδιάγραμμα. Η πραγματική προθεσμία σ’ αυτό είναι φυσικά ο Δεκέμβριος», δήλωσε ο Ντέιβις αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν η Βρετανία ελπίζει πως η Ένωση θα ξεκινήσει την επόμενη φάση των συνομιλιών.

«Οι βρετανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν από εμένα να πάω και να χαρίσω δισεκατομμύρια λίρες. Έτσι είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και χρειάζεται χρόνος και θα χρησιμοποιήσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να φθάσουμε στη σωστή απάντηση».

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι λέει πως δεν μπορεί να προσφέρει έναν αριθμό για την οικονομική διευθέτηση, αν η κυβέρνησή της δεν γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική σχέση. Όμως, δεν θέλει επίσης να εξοργίσει τους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι έχουν προτείνει την αποχώρηση της Βρετανίας από τις συνομιλίες.

Αμφότερες οι πλευρές λένε πως είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία -ένα μήνυμα που επαναλαμβάνεται από τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche, από την οποία καλεί επίσης τη Βρετανία να γνωστοποιήσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις της θα τιμήσει.

«Η Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί να πληρώσει τις εισφορές του 2019 και του 2020, καθώς και άλλες δεσμεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει ποιές», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στη Journal du Dimanche.

«Ο ευρωπαίος φορολογούμενος δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για μια απόφαση που ελήφθη από το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας