Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άναψε η φλόγα για τον 35ο κλασικό Μαραθώνιο

Άναψε η φλόγα για τον 35ο κλασικό Μαραθώνιο

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα, κηρύσσοντας επισήμως την έναρξη του 35ου Μαρθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα, κηρύσσοντας επισήμως την έναρξη του 35ου Μαρθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού.

Κάτω από τον γαλανό φωτεινό ουρανό η εκδήλωση ξεκίνησε στις 12.30 με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο αγώνας συνδέει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και τον θρύλο με την Ιστορία, καθώς είναι ο μοναδικός Μαράθωνιος που πραγματοποιείται πάνω στην κλασική διαδρομή».

Κι αφού ευχήθηκε στους 51.000 δρομείς να τερματίσουν όλοι νικητές στο Παναθηναϊκό Στάδιο και να γίνουν μέρος της Ιστορίας επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μήνυμα του Μαραθωνίου είναι «η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η ανθρώπινη βούληση που δεν γνωρίζει όρια».

Ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, Αλέξης Κωστάλας, εν συνεχεία κάλεσε στο βήμα τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος είπε: «Ο Μαραθώνιος είναι συνυφασμένος με την Ελλάδα, τον τόπο του Μαραθωνίου Κινήματος.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, τα τελευταία χρόνια με τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων της ελληνικής ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού, του ΣΕΓΑΣ, αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο, με την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών ο αριθμός των συμμετεχόντων ολοένα κι αυξάνεται» και δήλωσε τη στήριξη στην ανάπτυξη και προώθηση του Μαραθωνίου.

Τη σκυτάλη των χαιρετισμών πήρε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, που δήλωσε: «Σε καιρούς που οι αλλαγές είναι συχνά ανεπιθύμητες, ο Μαραθώνας και ο Μαραθώνιος παραμένουν για αμέτρητες γενιές, ένα σημείο αναφοράς που εμψυχώνει και θυμίζει σε όλους ότι η αυταπάρνηση, η επιμονή και η αποφασιστικότητα θα νικήσουν, θα επιβιώσουν και θα εμπνεόυν τη ζωή και τον αθλητισμό».

«Πουθενά στον κόσμο οι λάτρεις του Μαραθωνίου δεν αισθάνονται τη συγκίνηση που αισθάνονται εδώ, σε μια διαδρομή που πρέπει να τρέξουν έστω και για μια φορά όλοι οι δρομείς», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων – AIMS, Πάκο Μποράο για να καταλήξει:«Τρέξτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και νιώστε την Ιστορία να τρέχει πίσω σας».

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Χαράλαμπου Καρίμαλη, να δηλώνει: «Η φλόγα του Μαραθωνίου ταξιδεύει κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζοντας κάθε Μαραθώνιο σε όλη τη γη. Κρατάει άσβεστες τις πανανθρώπινες αξίες και υπενθυμίζει ότι εδώ στον Τύμβο του Μαραθώνα διεξήχθη η πιο καθοριστική μάχη.

Στα ιερά αυτά χώματα τιμάμε σήμερα τον ηρωισμό των λίγων απέναντι στους πολλούς και των αδυνάτων απέναντι στους ισχυρούς. Τιμάμε τις αξίες που ανά τους αιώνες συνεχίζουν να στηρίζουν το ανθρώπινο οικοδόμημα και εμπνέουν την ανθρώπινη προσπάθεια για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τη φιλία και τη συνεργασία με τους λαούς όλου του κόσμου. Ο ΕΟΤ στηρίζει έμπρακτα τον Αυθεντικό Μαραθώνιο επειδή αποτελεί έναν αξιακό θεσμό με ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και τουριστικό χαρακτήρα».

Αμέσως μετά ξεκίνησε το δρώμενο που είχε επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Φωκάς Ευαγγελινός, βασίστηκε σε κείμενα του Ηροδότου που απήγγειλε ο Δημήτρης Λιγνάδης και “ντύθηκε” με πρωτότυπη μουσική από ομάδα κρουστών του Άγγελου Τριανταφύλλου παραπέμποντας σε εικόνες μάχης, καθώς δέκα ηθοποιοί σπαθογραφούσαν.

Τη σκυτάλη πήρε μια γυναίκα- σύμβολο της μητέρας που γεννούσε πολεμιστές και πρωταθλητές- η οποία τραγούδησε ένα παραδοσιακό τραγούδι, για να ακολουθήσει ένας χορός 20 ατόμων που αντιπροσώπευσαν την πορεία και τον Μαραθώνιο του σύγχρονου ανθρώπου, αναζητώντας το φως που πάντα τους οδηγεί στο όραμά τους.

Σ’ αυτήν την αναζήτηση εμφανίστηκε ο Ημεροδρόμος (Γιώργος Παπαδόπουλος) με τη φλόγα, σύμβολο θάρρους και ελπίδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, φέρνοντας τα μηνύματα του Τύμβου των πεσόντων αλλά και των νικητών στην Αθήνα.

Τη Μαραθώνια Φλόγα παρέλαβαν φέτος από τον Τύμβο και από το χέρι της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Μαραθωνίου Ρόουζ Τσελίμο ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 400 μ. μετ εμποδίων Περικλής Ιακωβάκης και η πρωταθλήτρια του ύψους στις κορασίδες Παναγιώτα Δόση, ενώ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής των 5 χλμ έως την αφετηρία τη φλόγα κράτησαν η Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης στα 10χλμ Έλενα Μέγιερ και η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο.

Τον βωμό άναψε η Μαίρη Κεϊτάνι από την Κένυα που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες και αναδείχθηκε στο γκαλά της AIMS το βράδυ της Παρασκευής ως η κορυφαία μαραθωνοδρόμος για το 2017.

Πριν την ολοκληρωθεί η τελετή, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, παρέδωσε στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, έξι στεφάνια ελιάς για τους νικητές του αγώνα της Κυριακής και τίμησε με το βραβείο του πρέσβη του Μαραθωνίου στους πρέσβεις της Αρμενίας, της Κούβας και της Ινδονησίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ παρέδωσε τη Μαραθώνια Φλόγα στους Μαραθωνίου Κρήτης και Ναυπλίου.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024