«Τα τελευταία χρόνια κάνουν παρέλαση οι εισαγωγές πτηνών στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της Πίνδος, Α.Δημητρίου σε συνέδριο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όπως είπε, ενώ προ δεκαετίας άνω του 90% της ζήτησης καλυπτόταν από την ελληνική παραγωγή, σήμερα «το 25% των πουλερικών που τρώνε οι καταναλωτές είναι εισαγόμενα». Αναλύοντας δε τις αιτίες για το φαινόμενο αυτό προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθεί δράση από τους εμπλεκόμενους φορείς, «θα πάμε ακόμη χειρότερα».

«Τα τελευταία χρόνια κάνουν παρέλαση οι εισαγωγές πτηνών στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Πίνδος, Α.Δημητρίου σε συνέδριο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όπως είπε, ενώ προ δεκαετίας άνω του 90% της ζήτησης καλυπτόταν από την ελληνική παραγωγή, σήμερα «το 25% των πουλερικών που τρώνε οι καταναλωτές είναι εισαγόμενα». Αναλύοντας δε τις αιτίες για το φαινόμενο αυτό προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθεί δράση από τους εμπλεκόμενους φορείς, «θα πάμε ακόμη χειρότερα».

Οι επισημάνσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή εάν δεν θέλουμε να μείνει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο η συζήτηση για τη δημιουργία νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, και η ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η GAIA Επιχειρείν, με θέμα «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου», ο κ. Δημητρίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι εάν δεν αναληφθεί δράση τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες και όλους τους εμπλεκόμενους, τότε «θα πάμε ακόμη χειρότερα».

Τα βασικά προβλήματα

Τόνισε ότι στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι ο μικρός κλήρος, αλλά και η έλλειψη της έννοιας του συνεργάζεσθαι.

Αντίθετα, πρόσθεσε, στα Βαλκάνια ο κλήρος είναι μεγάλος και το κόστος της ενέργειας χαμηλό, ενώ παραμένουν μικρές οι μισθολογικές και ασφαλιστικές δαπάνες και οι φόροι βρίσκονται «σε χαμηλή πτήση».

Την ίδια στιγμή δίνονται ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα. Ο ίδιος επισήμανε ότι σε χώρες των Βαλκανίων υπάρχουν μεγάλες μονάδες πτηνοτροφείων, όπου εκτρέφονται από 100.000 έως και 250.000 πουλερικά, όταν στη χώρα μας οι μεγαλύτερες εκτροφές δεν ξεπερνούν τα 20.000 «κεφάλια».

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «σύντομα θα βρεθούμε σε αδιέξοδο, αφού μέσα σε όλα τα άλλα στον κλάδο της πτηνοτροφίας, δεν γίνονται πια επενδύσεις» και πρόσθεσε σχετικά με την «υπερφορολόγηση» στην Ελλάδα, ότι «εάν δεν φτιάξουμε επιτέλους δυνατά συνεταιριστικά σχήματα και ισχυρές ομάδες παραγωγών, δεν θα καταφέρουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να επιβιώσουμε».

Όπως είπε, η Ελλάδα εισάγει από την Βουλγαρία, άνω των 400.000 τόνων δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιάλευρο και ηλιέλαιο), σημειώνοντας ότι «το νούμερο αυτό πρέπει να χτυπήσει το κόκκινο καμπανάκι για την ελληνική φυτική παραγωγή».

Προσέθεσε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης διαφοράς στις τιμές, καθώς «από τη βόρεια Βουλγαρία στα Ιωάννινα, πληρώνουμε για μεταφορικά 30 ευρώ/τόνο, όταν με τελικό προορισμό τον ίδιο και αφετηρία τις Σέρρες, την Λάρισα και το λιμάνι της Πρέβεζας, τα αντίστοιχα κόστη είναι 25ευρώ/τόνο, 20 ευρώ/τόνο και άνω των 15 ευρώ/τόνο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr