Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταλονία: Δεν συγκροτήθηκε ενιαίο μέτωπο στους αυτονομιστές

Καταλονία: Δεν συγκροτήθηκε ενιαίο μέτωπο στους αυτονομιστές

Σε γενική απεργία έχουν καλέσει για σήμερα αυτονομιστικές οργανώσεις και ένα συνδικάτο στην Καταλονία, την ώρα που φαίνεται να απομακρύνεται – επί του παρόντος – το ενδεχόμενο ενιαίου μετώπου στο αυτονομιστικό στρατόπεδο, ενόψει και των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

Σε γενική απεργία έχουν καλέσει για σήμερα αυτονομιστικές οργανώσεις και
ένα συνδικάτο στην Καταλονία, την ώρα που φαίνεται να απομακρύνεται –
επί του παρόντος – το ενδεχόμενο ενιαίου μετώπου στο αυτονομιστικό
στρατόπεδο, ενόψει και των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και του Βελγίου Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ θα μιλήσουν για την καταλανική κρίση ενώπιον του ισπανικού και το βελγικού κοινοβουλίου, μία ημέρα αφού ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας κάλεσε από τις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσει να υποστηρίζει το «πραξικόπημα» κατά της Καταλονίας.

Χθες, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης, κατήγγειλε «πραξικόπημα» αναφερόμενος στην αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας και την επιβολή του ελέγχου του κεντρικού κράτους που αποφασίσθηκε από τη Μαδρίτη λίγες ώρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν στην προσπάθειά του να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα, απευθύνθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώνοντας το εξής ερώτημα: «Εάν οι Καταλανοί δώσουν και πάλι την πλειοψηφία στους αυτονομιστές στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, θα δεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου των Καταλανών;».

Το αυτονομιστικό στρατόπεδο ελπίζει να διατηρηθεί στην εξουσία

Το αυτονομιστικό στρατόπεδο, που ελπίζει να διατηρήσει την εξουσία μετά τις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που επιβλήθηκαν από τη Μαδρίτη, δεν κατόρθωσε να παρουσιασθεί σε ενιαίο μέτωπο, όπως το ήθελε ο Πουτζντεμόν.

Χθες το βράδυ η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού που είχε την πλειοψηφία στο προηγούμενο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με το PdeCAT (συντηρητικό) του Πουτζντεμόν και την Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (CUP) της άκρας αριστεράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης συνασπισμού. Ο εκπρόσωπος του ERC Σέρζι Σαμπρία δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού πραγματικά ενωμένης λίστας , θα πρέπει να επιδιώξουμε να συντονισθούμε με βάση ορισμένες υποψηφιότητες».

Ο συνασπισμός του 2015 «Μαζί για το ναι»

Το 2015, στον συνασπισμού «Μαζί για το ναι» είχαν ενωθεί το PdeCAT και το ERC. Το CUP είχε κατεβεί μεμονωμένο. Συνολικά, αυτά τα τρία κόμματα είχαν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι και των ψήφων (72 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο για το 47,8% των ψήφων).

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η από κοινού κάθοδος τους αυτονομιστικού στρατοπέδου θα ευνοούσε τους αυτονομιστές στο σύνολό τους, αφού το κόμμα ή ο συνασπισμός που αναδεικνύεται πρώτη εκλογική δύναμη εξασφαλίζει ισχυρό πριμ.

Το PdeCAT είχε κάθε λόγο να επιζητεί τη συγκρότηση συνασπισμού, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα, η συνέχεια του Convergencia Democrática de Cataluña, βρίσκεται υπό κατάρρευσιν. Αντίθετα το ERC εμφανίζεται ανερχόμενο στις δημοσκοπήσεις και, κατά συνέπεια, προτιμά να βρεθεί μόνο του στην πολιτική αρένα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με την ελπίδα να αναλάβει για πρώτη φορά στην ιστορία τα ηνία της Καταλονίας.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως προβλέπουν για μία ακόμη φορά διχοτόμηση των δυνάμεων υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.Και άλλοι άγνωστοι παράγοντες συνοδεύουν αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, όμως μόνο το 15% των Καταλανών πιστεύει στις πιθανότητες απόσχισης της ισπανικής κοινότητας.

Δρόμοι αποκλεισμένοι και προβλήματα στην κυκλοφορία των σιδηροδρόμων

Η κυκλοφορία ήταν δύσκολη το πρωί της Τετάρτης στην Καταλονία, όπου πολλές οδοί και αυτοκινητόδρομοι ήταν αποκλεισμένοι εξαιτίας της απεργίας που κήρυξε ένα αυτονομιστικό συνδικάτο και η οποία επηρεάζει επίσης την κυκλοφορία των σιδηροδρόμων.

Μια αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Λυών (Γαλλία) και επρόκειτο να φθάσει στον προορισμό της στις 12:26, αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην αφετηρία της, σύμφωνα με την εθνική εταιρεία των ισπανικών σιδηροδρόμων Renfe.

Όσον αφορά τους δρόμους, οι κινητοποιήσεις επηρέασαν κυρίως την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο AP-7 κατά μήκος της ισπανικής ακτής στη Μεσόγειο που συνδέει την Ανδαλουσία με τα γαλλικά σύνορα, και στον αυτοκινητόδρομο A-2 που συνδέει τη Βαρκελόνη με τη Μαδρίτη.

Συνολικά, νωρίς το πρωί οι οδοί και οι αυτοκινητόδρομοι της περιφέρειας ήταν αποκλεισμένοι σε περίπου 50 σημεία, σύμφωνα με τις καταλανικές οδικές αρχές. Η λεωφόρος Ντιαγκονάλ ήταν επίσης αποκλεισμένη στην είσοδο της Βαρκελόνης.

Η έκκληση για γενική απεργία έγινε από την αυτονομιστική διασυνδικαλιστική οργάνωση CSC σε διαμαρτυρία για την επισφάλεια της εργασίας και για ένα διάταγμα της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης που χαλαρώνει τη διαδικασία για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Καταλονία.

Όμως η κινητοποίηση, που υποστηρίζεται από δύο ισχυρές αυτονομιστικές ενώσεις, την Καταλανική Εθνοσυνέλευση και την Omnium Cultural, έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς τα αυτονομιστικά κινήματα ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων ηγετών τους.

Η απεργία δεν υποστηρίζεται από τα κύρια ισπανικά συνδικάτα, CCOO και UGT, αλλά αναμένεται να περιλάβει και τα σχολεία, καθώς το μεγαλύτερο καταλανικό συνδικάτο της δημόσιας εκπαίδευσης, το USTEC, συμμετέχει στην απεργία.

Ομάδες διαδηλωτών με πανό υπέρ της ανεξαρτησίας και πλακάτ, στα οποία ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων αξιωματούχων τους, υπήρχαν σε διάφορα σημεία, όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζιρόνα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν έναν αστυνομικό κλοιό για να βγουν πάνω στις γραμμές και να εμποδίσουν την κυκλοφορία των τρένων.

«Προσοχή! Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται σε όλο το περιφερειακό δίκτυο εξαιτίας της παρουσίας προσώπων και αντικειμένων πάνω στις γραμμές», ανακοίνωσε στο Twitter η καταλανική σιδηροδρομική υπηρεσία.

Αντιθέτως, η κύρια αγορά τροφίμων της περιφέρειας, η Mercabarna, λειτουργεί, όπως και τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα της Βαρκελώνης, ενώ το μετρό λειτουργεί σε ποσοστό 85%.

Στη Βαρκελώνη, η κινητοποίηση φαίνεται ότι έχει μικρότερη συμμετοχή απ’ ό,τι η γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου που είχε κηρυχθεί κατά της αστυνομικής καταστολής στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης και είχε καταγράψει μεγάλη συμμετοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024