Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΓτΚ: Τα εθνικά συστήματα υγείας δεν καλύπτουν τις ευάλωτες ομάδες

ΓτΚ: Τα εθνικά συστήματα υγείας δεν καλύπτουν τις ευάλωτες ομάδες

Οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιούν σε νέα έκθεσή τους πως τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο και προτρέπει τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για καθολική ιατρική κάλυψη.

Οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιούν σε νέα έκθεσή τους πως τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο και προτρέπει τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για καθολική ιατρική κάλυψη.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα και συνεντεύξεις που συγκεντρώθηκαν από 43.286 ασθενείς, που επισκέφτηκαν τις κλινικές και τα λοιπά προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου και των εταίρων τους σε 14 χώρες το 2016.

Στους ασθενείς αυτούς περιλαμβάνονται τόσο πολίτες της εκάστοτε χώρας όσο και μετανάστες, πολίτες δηλαδή χωρών εκτός ΕΕ αλλά και ευρωπαίοι που μετανάστευσαν σε άλλα κράτη μέλη. Πολλοί από τους μετανάστες αυτούς κατάφεραν να ξεφύγουν από καταστάσεις βίας, συγκρούσεις και διακρίσεις από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. Περίπου το 25% από αυτούς αποτελούνταν από ανήλικους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση περιέχει δεδομένα και μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από 6 ανοιχτά πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος σε Αθήνα, Πέραμα, Χανιά, Λέσβο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Πολλοί από τους ασθενείς, πέρα από τα όποια σωματικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων ανέφερε πως υπήρξε θύμα βίας ενώ περισσότερο από το 60% των ασθενών που κατεγράφησαν ως γονείς ανηλίκων, διαχωρίστηκαν από κάποια ή ακόμα και από όλα τα παιδιά τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (89%) αναφέρει ότι αναγκάζεται να επιβαρυνθεί με το οικονομικό κόστος που αφορά στην ιατρική τους φροντίδα, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Η έκθεση διαπιστώνει αποκλίσεις στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης των συνιστάμενων επιπέδων ανοσοποίησης.

«Το κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι ασθενείς μας, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι πως όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», σημειώνει ο υπεύθυνος Προάσπισης και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, Στάθης Πουλαράκης. «Έρχονται σε εμάς αναζητώντας μία σανίδα σωτηρίας απέναντι στις δύσκολες και πολλές φορές απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή συνθήκες που βιώνουνε, αφού συχνά περνάνε απαρατήρητοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας», συμπληρώνει.

Οι Γιατροί του Κόσμου και οι εταίροι τους έχουν αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα οξέων και χρόνιων ασθενειών καθώς και επιπλοκών που προκύπτουν από την κύηση. Πάνω από το 50% των ασθενών ήταν ανασφάλιστο και δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά το βάρος της ιατρικής τους φροντίδας. Πολλοί, τόνισαν πως δεν μπορούσαν ανταπεξέλθουν στα διοικητικά εμπόδια των Εθνικών Συστημάτων Υγείας που υψώνονταν μπροστά τους. Κάποιοι άλλοι, λόγω μη κατανόησης της γλώσσας ή λόγω μη ισότιμης μεταχείρισης εγκατέλειπαν κάθε προσπάθεια φοβούμενοι ακόμα και τη σύλληψη.

Η υγειονομική περίθαλψη ως μέσο ελέγχου της μετανάστευσης

Η έκθεση αναδεικνύει την υποχώρηση των ευρωπαϊκών κρατών από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για καθολική κάλυψη υγείας εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Αναφέρει με αναλυτικό τρόπο μέτρα που υιοθετήθηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα εμπόδια που συναντούν οι μετανάστες κατά την πρόσβαση τους στην υγειονομική περίθαλψη είναι επιζήμια για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό επικρίνονται χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που χρησιμοποίησαν την υγειονομική περίθαλψη ως μέσο ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης.

«Η υγειονομική περίθαλψη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όχι μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπών. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Ευρώπη για να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Το να εξαιρούνται από τις υπηρεσίες υγείας θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», λέει ο κ. Πουλαράκης.

Και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Σαφώς, οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι. Είναι όμως προς το συμφέρον όλων μας να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά επωφελές».

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να άρουν τα διοικητικά εμπόδια και τις διακρίσεις στο πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας και να ενισχύσουν την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τα δικαιώματά τους, καθώς επίσης και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι ενημερωτικές εκστρατείες και η κατάλληλη κατάρτιση του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ευάλωτων ατόμων είναι μερικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών.

Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν εν τέλει έκκληση για μια πιο προοδευτική και ισότιμη προσέγγιση της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια, προγεννητική και μεταγεννητική περίθαλψη, στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στην εν γένει προαγωγή της υγείας.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024