Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Paradise Papers: Το Κρεμλίνο και οι επενδύσεις ρωσικών εταιρειών

Paradise Papers: Το Κρεμλίνο και οι επενδύσεις ρωσικών εταιρειών

Οι επενδύσεις δύο γιγαντιαίων ρωσικών εταιρειών και οι διασυνδέσεις τους με φορολογικούς παραδείσους, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δημοσιογράφων που ερευνούν τα Paradise Papers. Πρόκειται για τη δεύτερη σε ενεργητικό κρατική ρωσική τράπεζας VTB και την, επίσης ελεγχόμενη από τη ρωσική κυβέρνηση, κορυφαία στον κόσμο εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom στο Twitter και στο Facebook αντιστοίχως.

Οι επενδύσεις δύο γιγαντιαίων ρωσικών εταιρειών και οι διασυνδέσεις τους
με φορολογικούς παραδείσους, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των
δημοσιογράφων που ερευνούν τα Paradise Papers. Πρόκειται για τη δεύτερη
σε ενεργητικό κρατική ρωσική τράπεζας VTB και την, επίσης ελεγχόμενη από
τη ρωσική κυβέρνηση, κορυφαία στον κόσμο εταιρεία φυσικού αερίου
Gazprom στο Twitter και στο Facebook αντιστοίχως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», οι δύο αυτές επενδύσεις συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ. Ενός ρώσου ολιγάρχη «προστατευομένου» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Εξ ου και οι υποψίες ότι πρόκειται ουσιαστικά για επενδύσεις του Κρεμλίνου στις δύο κομβικές για την παγκόσμια διασύνδεση και επικοινωνία προσώπων αμερικανικές εταιρείες. «Ερωτηθέντες ρώσοι πολιτικοί υποβάθμισαν τις αποκαλύψεις των Paradise Papers και διαβεβαίωσαν ότι όλες οι επενδύσεις είναι νόμιμες και ότι δεν κρύβουν πολιτικές ή γεωστρατηγικές σκοπιμότητες» γράφει η «Le Figaro».

«Ποιος επενδύει στον Μίλνερ;»

Η αλήθεια είναι ότι και στη Wikipedia αν αναζητήσει κανείς το δίκτυο των επενδύσεων του Μίλνερ, θα διαπιστώσει ότι κατέχει μεγάλα μετοχικά μερίδια στο Facebook και στο Twitter. Δεν πρόκειται για κρυφές επενδύσεις. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Μίλνερ σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν είχε κρύψει τις τοποθετήσεις του αυτές. Οταν όμως ρωτήθηκε από το κοινό ποιος είναι εκείνος που επενδύει στον ίδιο τον Μίλνερ και στις εταιρείες του, εκείνος στράφηκε στον συντονιστή της εκδήλωσης και έκανε πως δεν καταλάβαινε γράφουν οι «New York Times».

Τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι πίσω από τις επενδύσεις του Μίλνερ στο Facebook και στο Twitter κρύβεται το Κρεμλίνο. «Εκείνο χρηματοδότησε με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τις επενδύσεις» γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.

Οσο για την επένδυση του Μίλνερ στο Facebook (των επενδυτικών εταιρειών του για την ακρίβεια), η «Süddeutsche Zeitung» αποκάλυψε ότι η χρηματοδότηση από την Gazprom έγινε μέσω σειράς αδιαφανών συναλλαγών που διενήργησε η εδρεύουσα στις Βερμούδες δικηγορική εταιρεία Appleby. Με τον τρόπο αυτόν τα επενδυτικά funds του Μίλνερ απέκτησαν πάνω από 8% του μετοχικού κεφαλαίου του Facebook και 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Twitter.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024