Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Στάση εργασίας πραγματοποιεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου που αφορά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Στάση εργασίας πραγματοποιεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου που αφορά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας που έχει προγραμματιστεί σήμερα, 11.00π.μ. – 15.00μ.μ καθώς και να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, προγραμματίζεται απεργιακή κινητοποίηση κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Η στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών έχει τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μετά από συζήτηση σχετικά με τοσχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών υπενθυμίζει τα πάγια αιτήματά της για:

  • 6ωρο – 5μερο – 30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
  • Το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδειο ο μέσοςεβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές», σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Επίσης, το νομοσχέδιο προωθεί τις ατομικές συμβάσεις (optout)για εθελοντική υπέρβαση των 48 ώρων, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για«προπομπός τηςκατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας».

Επιπλέον, ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες κατά την ΕΙΝΑΠ «σημαίνει παράδοση-παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο».

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά κάνουν λόγο για κατάργηση της προσαυξημένης αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών αν και ντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας.

Με τη σειρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να κάνει λόγο για «πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει «fast track» το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο».

Και συμπληρώνει πως «η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά «επείγοντος» αλλά «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο παρόμοιο προηγούμενο όπου δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με διαδικασία «αυθημερόν»».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024