Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο με υπεξαιρεση ποσών για την καταπολέμηση του Εμπολα

Σκάνδαλο με υπεξαιρεση ποσών για την καταπολέμηση του Εμπολα

Ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιριών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΕΣ) δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου που αφορά την υπεξαίρεση ποσών που είχαν δοθεί για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να επιδείξει «μηδενική ανοχή για οποιαδήποτε γκρίζα περιοχή ή μαύρη τρύπα» και ότι οι 190 εθνικές εταιρίες της θα πρέπει να υιοθετήσουν «πολύ αυστηρές» πολιτικές.

Ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιριών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΕΣ) δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου που αφορά την υπεξαίρεση ποσών που είχαν δοθεί για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ο Φραντσέσκο Ρόκα, που ήταν επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ιταλία και επέβλεψε το έργο της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο, εξελέγη τη Δευτέρα πρόεδρος της ΔΟΕΕΣ.

Τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να επιδείξει «μηδενική ανοχή για οποιαδήποτε γκρίζα περιοχή ή μαύρη τρύπα» και ότι οι 190 εθνικές εταιρίες της θα πρέπει να υιοθετήσουν «πολύ αυστηρές» πολιτικές.

«Αυτό που συνέβη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία μας», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Τον περασμένο μήνα η ΔΟΕΕΣ διαπίστωσε ότι διαπράχθηκε μια απάτη την περίοδο που είχε ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την επιδημία του Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, μεταξύ 2014-16.

Η οικονομική ζημία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ύποπτη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ εργαζομένων της ΔΟΕΕΣ και τραπεζικών υπαλλήλων στη Σιέρα Λεόνε, για εικονικά τιμολόγια στη Γουινέα και για «φουσκωμένες» τιμές και πληρωμές στη Λιβερία.

«Είναι τεράστια προσβολή για τους εθελοντές μας, που αφιερώσαν τη ζωή τους και θυσίασαν τον χρόνο τους (μακριά από) τις οικογένειες τους, τους φίλους τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, μερικές φορές από τη δουλειά τους, για να δώσουν στην ανθρωπότητα», είπε ο Ρόκα.

«Κι έπειτα, κάποιος βγάζει κέρδος από τις πλάτες τους. Είναι πραγματικά απαράδεκτο», τόνισε.

Ο Ρόκα είπε ότι άλλες προτεραιότητες της ΔΟΕΕΣ είναι επίσης η στρατολόγηση περισσότερων εθελοντών για να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες και συχνότερες φυσικές καταστροφές, αλλά και το να πειστούν οι πολιτικοί να λαμβάνουν τις ορθές αποφάσεις.

Οι πολιτικοί ανησυχούν υπερβολικά για το παρόν και θα πρέπει να σκέφονται μακροπρόθεσμα για να επιλύουν τα μεγάλα προβλήματα, επισήμανε.

Τέτοιο πρόβλημα ήταν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από την Αφρική προς την Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε χρόνο προσπαθώντας να διασχίσουν τη Σαχάρα και να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

«Αν, μετά από 30 χρόνια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να φεύγουν για τον ίδιο λόγο, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς εργαστήκαμε μέχρι τώρα σε αυτήν την περιοχή του κόσμου», κατέληξε.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024