Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα χέρια των βελγικών αρχών ο Πουτζδεμόντ

Στα χέρια των βελγικών αρχών ο Πουτζδεμόντ

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ βρίσκεται στα χέρια των βελγικών αρχών. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας VRT, ο Πουτζδεμόντ παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία. Η Εισαγγελία ανακοίνωσε, πάντως, ότι έχουν συλληφθεί οι πέντε καταζητούμενοι από την Ισπανία και έως αύριο θα αποφασιστεί η τύχη τους.

Στα χέρια των βελγικών αρχών βρίσκεται ο αποπεμφθείς ηγέτης της
Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας
VRT, ο Πουτζδεμόντ παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία.

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε, πάντως, ότι έχουν συλληφθεί οι πέντε καταζητούμενοι
από την Ισπανία και έως αύριο θα αποφασιστεί η τύχη τους.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του εισαγγελέα Βρυξελλών, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι οι πέντε καταλανοί πολιτικοί που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα και τέθηκαν υπό κράτηση.

«Σήμερα το πρωί οι πέντε άνθρωποι που καταζητούνται από την Ισπανία παραδόθηκαν στην αστυνομία στις Βρυξέλλες. Τέθηκαν υπό κράτηση στις 9.17 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ζιλ Ντεζεμέπ.

«Ο δικαστής θα τους ανακρίνει σήμερα το μεσημέρι και θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο το πρωί» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του αποπεμφθέντα ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ και τεσσάρων πρώην υπουργών του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκ μέρους της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης.

Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.


Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα λάβει μέρος στις πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που ανακήρυξε η κυβέρνηση της Μαδρίτης για να προχωρήσει στο πρώτο μέτρο εφαρμογής του άρθρου 155.

«Θεωρώ ότι είμαστε μια νόμιμη κυβέρνηση. Θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια ώστε να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει στην Ισπανία…σε καμία περίπτωση οι εκλογές δεν εκλαμβάνονται ως κάτι φυσιολογικό με υπουργούς μας στη φυλακή», δήλωσε ο Πουτζδεμόντ.

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Politico ανέφερε ότι το PDeCAT, το κόμμα του πρώην καταλανού προέδρου, θα επέλεγε έναν πιο μετριοπαθή υποψήφιο που θα έβρισκε διόδους συνεννόησης με τη Μαδρίτη, σε περίπτωση μη συμμετοχής του Πουτζδεμόντ στις εκλογές.

Ο πρώην καταλανός πρόεδρος τόνισε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της ισπανικής δικαιοσύνης. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής του στο Βέλγιο, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία μόνο εάν η νομική διαδικασία κινηθεί σε δημοκρατικό πλαίσιο.

Μετά την προφυλάκιση οκτώ πρώην υπουργών της κυβέρνησής του, ο Πουτζδεμόντ δηλώνει ότι θα καταθέσει από το Βέλγιο, πράγμα που απορρίπτει η Μαδρίτη.

«Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείρηση πόρων και είναι ο πρώην αναπληρωτής αντιπρόεδρος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός Εργασίας, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρώην υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Ο Πουτζδεμόντ, σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Βέλγιο, απαίτησε την αποφυλάκιση των οκτώ πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης φωνάζοντας συνθήματα για τους οκτώ. Παράλληλα, το στρατόπεδο των αυτονομιστών εμφανίζεται ενισχυμένο τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024