Κρας τεστ για τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία φαίνεται ότι αποτελούν οι περιφερειακές εκλογές στη Σικελία. Ώρες αγωνίας επικρατούν στη Ρώμη, με το αποτέλεσμα της κεντροδεξιάς παράταξης να αναμένεται να λειτουργήσει ως προπομπός αλλαγής. Τα σενάρια που μιλούν για επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκακιέρα έχουν αναζωπυρωθεί, ενώ πιθανή θεωρείται σημαντική αλλαγή στο χρώμα του εκλογικού χάρτη της Σικελίας, του μεγαλύτερου νησιού της Ιταλίας που βρίσκεται υπό την ηγεσία κεντροαριστερών κομμάτων.

Μικρό προβάδισμα του κεντροδεξιού υποψήφιου στις περιφερειακές εκλογές της Σικελίας, «δείχνει» το πρώτο exit poll που μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος περιφερειάρχης Νέλο Μουσουμέτσι φέρεται να λαμβάνει από 36% μέχρι 40%.

Ακολουθεί ο υποψήφιος των Πέντε Αστέρων Τζανκάρλο Καντσελλέρι, με ποσοστό από 34% μέχρι 38%, ενώ το ποσοστό του κεντροαριστερού Φαμπρίτσιο Μίκαρι αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα από 16% μέχρι 20%. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Αριστεράς Κλάουντιο Φάβα εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από το 6% μέχρι το 9%.

Πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός συμμαχίας ανάμεσα στην κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια με την Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Προβληματίζει το υψηλό ποσοστό του κινήματος Πέντε Αστέρων που ενδέχεται να προκαλέσει «σεισμό» στην Ιταλία. 

Με τον αέρα του νικητή περιφερόταν στη Σικελία, από την άλλη, ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια Μπερλουσκόνι, που παρέμεινε επί σειρά ημερών στο νησί για να στηρίξει τη συμμαχία της συντηρητικής παράταξης.

Πιο υποτονικά κινήθηκε πάντως ο επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κόμματος» Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος αφιέρωσε στην υποστήριξη του υποψήφιού του, μόλις πέντε λεπτά.

Οι τελευταίες κινήσεις του πρώην Καβαλιέρε,όπως σχολιάζουν αναλυτές, προλειαίνουν το έδαφος για πιθανή κάθοδο στον εκλογικό αγώνα του Μαρτίου. Συναντήθηκε στην Κατάνη με τον γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι και με την αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι αποστέλλοντας μήνυμα ενότητας. 

Συζητήσεις και σχόλια προκάλεσαν οι τελευταίες αναφορές Μπερλουσκόνι στις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία που θα διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη.

«Η Kεντροδεξιά πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές και να προχωρήσει στη σύνθεση νέας κυβέρνησης με 20 υπουργούς – οκτώ πολιτικούς και 12 εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών», προέβλεψε ο Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό θα προκύψει εφόσον συναφθεί εκλογική συμμαχία της Φόρτσα Ιτάλια με την εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Βορρά και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας».

Η καταμέτρηση της ψήφου, βάσει τοπικού νόμου του νησιού, θα αρχίσει στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr