Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Συνεργασία Τραμπ με Μιούλερ, παρά την αντίθεση Μπάνον

ΗΠΑ: Συνεργασία Τραμπ με Μιούλερ, παρά την αντίθεση Μπάνον

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει -για την ώρα- να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, μετά την πρόσφατη απαγγελία κατηγοριών κατά τριών πρώην συνεργατών της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει -για την ώρα- να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, μετά την πρόσφατη απαγγελία κατηγοριών κατά τριών πρώην συνεργατών της προεκλογικής του εκστρατείας. Η στρατηγική αυτή της συνεργασίας με τον Μιούλερ που έχει αποφασίσει ν’ ακολουθήσει ο Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του πρώην υπεύθυνου στρατηγικής, Στιβ Μπάνον, σχολιάζει το CNN.

Ο Μπάνον υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας σκληρής γραμμής από τον πρόεδρο έναντι του ειδικού ανακριτή, ενώ ο ίδιος συνομίλησε με τον Τραμπ μετά την προχθεσινή ανακοίνωση της απαγγελίας των κατηγοριών. Ο πρώην βασικός στρατηγιστής του Τραμπ, τον συμβούλευσε να σκληρύνει την στάση του, σύμφωνα με πηγή που έλαβε γνώση για την συζήτηση αυτή.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ ενθάρρυνε τον Μπάνον να έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αποδόμησης της δημόσιας εικόνας του Μιούλερ, ενώ ο πρόεδρος, ξεκαθάρισε την Τρίτη στους συμβούλους του, ότι δεν υιοθετεί την στρατηγική της σκληρής γραμμής που του προτάθηκε.

Καθώς ο Λευκός Οίκος καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νέα πραγματικότητα που προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την έρευνα που σχετίζεται με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016, ο πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει αλληλοσυγκρουόμενες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης.

Η νομική του ομάδα και η στρατηγική της μη σύγκρουσης με τον Μιούλερ, έχει την υποστήριξη του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, αλλά και μελών της οικογένειας του, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της δυναμικής αλλά και των εσωτερικών ισορροπιών που διαμορφώνεται στην κλειστή ομάδα συνεργατών του Τραμπ.

Μετά την κριτική που άσκησε ο Μπάνον, ο Τάι Κομπ, νομικός και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, επανέλαβε την δήλωσή του ότι ο πρόεδρος δεν έχει σχέδια για την αλλαγή της στάσης του έναντι του Μιούλερ. “Πιστεύω ότι τα γεγονότα στην υπόθεση αυτή, υπαγορεύουν την πορεία χειρισμού της, ενώ αυτό συμβάλλει στην επιτάχυνση της έρευνας του ειδικού ανακριτή και κυρίως, στην επίτευξη ενός ουσιαστικού συμπεράσματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κομπ.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθεί τις συμβουλές της νομικής του ομάδας κατά την περίοδο αυτή, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας πιθανής αλλαγής στην συμπεριφορά του έναντι του Μιούλερ, εάν διαφανεί ότι η στάση του αυτή, δεν αποδίδει.

Ο ίδιος, αναμένει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ αιφνιδιαστικές κινήσεις από την πλευρά του Μιούλερ θα τον οδηγήσουν στην σκλήρυνση της στάσης του, σύμφωνα με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του.

Όλο και περισσότεροι χορηγοί, αλλά και φίλοι του Τραμπ εκτός του Λευκού Οίκου αρχίζουν να προβληματίζονται γύρω από τις συμβουλές του Μπάνον και την στάση του Τραμπ υπό το σκεπτικό ότι η «αντιμετώπιση από τον ειδικό ανακριτή θα είναι η ίδια, ανεξάρτητα από την συμπεριφορά που θα υιοθετήσει ο Τραμπ».

Ο Μπάνον πρότεινε την σκλήρυνση της στάσης του Τραμπ μέσω πρακτικών μέτρων, όπως, η μείωση της χρηματοδότησης της έρευνας του Μιούλερ ή ο περιορισμός του εύρους της έρευνας που διεξάγεται. Ωστόσο, η πιθανή υιοθέτηση των μέτρων αυτών, προκάλεσε την αντίδραση στελεχών του Λευκού Οίκου, που υποστήριξαν ότι στην περίπτωση που αλλάξει η στάση του προέδρου, τότε, θα υπονοηθεί ότι έχει κάτι να κρύψει. Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Λευκού Οίκου ήδη συνεργάζονται με τον Μιούλερ διαθέτοντας στην ερευνητική του ομάδα ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και άλλο υλικό για την διευκόλυνση της έρευνας που διεξάγεται.

«Πρόκειται για σκέψεις του Μπάνον που θα ήθελε να υλοποιηθούν. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ,» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ, αναδεικνύοντας προς τα έξω την δυναμική των σχέσεων που έχει διαμορφωθεί στον Λευκό Οίκο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προσωπάρχη, από τον Τζον Κέλι.

Ωστόσο, οι συμβουλές του Μπάνον επιτρέπουν στον Τραμπ την υιοθέτηση μιας στρατηγικής με ένα διπλό σημείο αναφοράς, που αναλύεται στην διατήρηση ενός θετικού επιπέδου σχέσεων με τον ειδικό ανακριτή στο επίπεδο του Λευκού Οίκου, ενώ από την άλλη μεριά, η στρατηγική αυτή επιτρέπει την «έμμεση» υποστήριξη της δημόσιας κριτικής που δέχεται ο ειδικός ανακριτής από συντηρητικούς κύκλους, μέσω της δράσης του Μπάνον. Σε πρώτο επίπεδο, η βασική επιδίωξη του Τραμπ είναι ο γρήγορος τερματισμός της έρευνας, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, μέσω του Μπάνον, η αποδόμηση της δημόσιας εικόνας του Μιούλερ αναλόγως με την πορεία των ερευνών.

Το τελευταίο δείγμα θετικής συνεργασίας μεταξύ του Λευκού Οίκου και της ομάδας του ειδικού ανακριτή δημοσιοποιήθηκε χθες αργά το βράδυ (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) όταν η διευθύντρια επικοινωνίας Χοπ Χικς, που συμπεριλαμβάνεται στον στενό κύκλο των συνεργατών του Τραμπ, συμφώνησε για την ανάκριση της από την ομάδα ερευνών του Μιούλερ, μέσα στο Νοέμβριο. Αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου αναμένεται ότι θα ανακριθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ άλλα έχουν ήδη συναντηθεί με τους βοηθούς του ειδικού ανακριτή.

Το ζήτημα της στρατηγικής που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει ο πρόεδρος Τραμπ έναντι του Μιούλερ ήταν κεντρικό θέμα στις συζητήσεις που έγιναν χθες στον Λευκό Οίκο, με την υπεύθυνη Τύπου Σάρα Σάντερς να δηλώνει ότι ο πρόεδρος δεν υποστηρίζει την πρόταση του Μπάνον για τη μείωση της χρηματοδότησης των ερευνών του Μιούλερ ή την σκλήρυνση της στάσης του προέδρου απέναντί του. «Όχι», δήλωσε η Σάντερς «Δεν είμαι σίγουρη ότι θα υιοθετήσουμε μια σκληρή στάση. Αυτό που γίνεται είναι να διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε καμία σχέση μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και συνωμοσίας με την Ρωσία.»

Σε ερώτηση για το αν ο πρόεδρος Τραμπ είναι ευχαριστημένος από τη νομική του ομάδα, η Σάντερς απάντησε: «Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να μην είναι. Όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τον πρόεδρο και την προεκλογική εκστρατεία. Πιστεύω ότι όσο θα εμβαθύνουμε στην έρευνα, τόσο θα βλέπουμε να συμβαίνει το ίδιο,» τόνισε.

Την περίοδο αυτή, διεξάγονται έρευνες για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ με εισαγγελικά καθήκοντα διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων γύρω από ενδεχόμενη συνωμοσία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους επιχειρηματίες και στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, διερευνά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, προς την ίδια κατεύθυνση. Ο Μιούλερ έχει δικαιοδοσία για την απαγγελία κατηγοριών αφού διαπιστωθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων, αφού στην ουσία, ηγείται της έρευνας του FBI για την ίδια υπόθεση.

Από την άλλη μεριά, η τελευταία παρέμβαση του Μπάνον επιβεβαιώνει την διατήρηση της επικοινωνίας του με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την δυνατότητα που έχει να προσφέρει τις συμβουλές του για την αντιμετώπιση καταστάσεων. Παράλληλα, ο Μπάνον είναι διαθέσιμος για την ανάληψη παρασκηνιακής δράσης, ως προς την κινητοποίηση των συντηρητικών κύκλων και ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024