Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι τα προβλήματα για την κοινωνική ένταξη των Σύρων προσφύγων

Ποια είναι τα προβλήματα για την κοινωνική ένταξη των Σύρων προσφύγων

Τις συνθήκες στις οποίες βιώνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηλικίας 18-32 ετών Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της ΜΚΟ SolidarityNow. Το 46% αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους εξαιτίας του πολέμου και το 70% δεν έχουν μαζί τους καμία πιστοποίηση που να αποδεικνύει το επίπεδο σπουδών τους. Το 53% δηλώνουν άνεργοι, ενώ αντίστοιχα μόλις το 6% δήλωναν άνεργοι στη χώρα καταγωγής τους. Επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία, λένε οι ειδικοί.

Τις συνθήκες στις οποίες βιώνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηλικίας 18-32 ετών Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της ΜΚΟ SolidarityNow.

Το 46% των νέων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους εξαιτίας του πολέμου και το 70% δεν έχουν μαζί τους καμία πιστοποίηση που να αποδεικνύει το επίπεδο σπουδών τους, όπως δείχνει έρευνα της οργάνωσης SolidarityNow σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Την ίδια ώρα, το 67% των ερωτηθέντων θωρεί ότι η γλώσσα αποτελεί το βασικό εμπόδιο πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας και το 61% εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το 55% πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού με ιδίους πόρους, ενώ μόλις το 1% έχει εισόδημα από εργασία.

Το 53% δηλώνουν άνεργοι, ενώ αντίστοιχα μόλις το 6% δήλωναν άνεργοι στη χώρα καταγωγής τους. Οι δημοφιλέστεροι τομείς απασχόλησης είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός τομέας.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον: προσδοκίες των νέων Σύρων προσφύγων και ανταπόκριση του πληθυσμού τριών χωρών υποδοχής- Ελλάδα, Λίβανος, Ηνωμένο Βασίλειο», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Στην Ελλάδα την έρευνα διεξήγαγε το SolidarityNow από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2017 σε 500 πρόσφυγες, ηλικίας 18-32 ετών. Το 34% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 66% άνδρες. Οι πρόσφυγες διέμεναν στις δομές στέγασης της οργάνωσης, σε δομές άλλων οργανώσεων, σε επίσημους και ανεπίσημους καταυλισμούς και καταλήψεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Τήλο.

Το 22% των ερωτηθέντων είναι απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 32% απόφοιτοι γυμνασίου, το 19% απόφοιτοι λυκείου και το 15% πτυχιούχοι πανεπιστημίου.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι τα συμπεράσματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία τόσο για την οικονομική ανεξαρτησία και την ενσωμάτωσή τους, όσο και για την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου για τη γενικότερη κοινωνική ανάπτυξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024