Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαδρίτη: Να τεθεί υπό κηδεμονία η Καταλονία

Μαδρίτη: Να τεθεί υπό κηδεμονία η Καταλονία

Σε καθεστώς κηδεμονίας έθεσε την Καταλονία η ισπανική Γερουσία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει ανεξαρτησία. Στον απόηχο των δηλώσεων του καταλανού Προέδρου, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας περισσότερο την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας.

Σε καθεστώς κηδεμονίας έθεσε την Καταλονία η ισπανική Γερουσία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιοχής να κηρύξει ανεξαρτησία. Στον απόηχο των δηλώσεων του Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας.

Η κίνηση αυτή συνεπάγεται την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να »σκοτώσουν» το Σύνταγμά μας», τόνισε ο Ραχόι.

Στην ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόντ.

Στάθηκε για άλλη μια φορά στο θέμα της νομιμότητας, και τόνισε ότι η εφαρμογή των ειδικών αυτών μέτρων που προορίζονται για την Καταλονία, λαμβάνονται γιατί δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. «Ο νόμος, η δημοκρατία και η σταθερότητα πρέπει να επιστρέψουν στην Καταλονία» επισήμανε ο Ραχόι κατηγορώντας την κυβέρνηση της περιφέρειας ότι λειτουργεί διχαστικά. Στράφηκε και στο οικονομικό ζήτημα, λέγοντας ότι επιχειρήσεις αποχωρούν από την Καταλονία.

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό μέλλον της Καταλονίας, δηλώνοντας ότι ανεξαρτησία σημαίνει και «νέο νόμισμα».

«Οι Καταλανοί δεν χρειάζεται να προστατευτούν από την ισπανική κυριαρχία, όπως αναφέρουν, αλλά από την την μειοψηφία που έχει αποφασίσει να συμπεριφέρεται ως κάτοχος της περιφέρειας αγνοώντας την ιστορία» ανέφερε, ακόμη, ο Ραχόι.

Με το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπεται στην ισπανική κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θέσει υπό κηδεμονία, σε περίπτωση κρίσης, την περιφέρεια.

Η Μαδρίτη θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο των οικονομικών, της αστυνομίας αλλά και των μέσων ενημέρωσης.

Τα μέτρα που προβλέπονται βάσει της εφαρμογής του Άρθρου 155 είναι τα εξής:

Καταλανική Κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, δηλαδή του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 συμβούλων του (υπουργών).

Μετά την καθαίρεση, τη διακυβέρνηση στην Καταλονία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για το έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση», αλλά κατά κύριο λόγο θα ασκείται «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης», όπως έχει εξηγήσει ο Ραχόι.

Τοπική Αστυνομία

Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνο στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλαδή της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.

Οικονομία

Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου.

Τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης

Ο Ραχόι ζητεί έγκριση να αναλάβει «τη λειτουργία της Τζενεραλιτάτ της Καταλωνίας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά στον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, θα περάσουν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio), προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».

Το Κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση αξιώνει επίσης να τεθεί υπό τον έλεγχό της η λειτουργία του καταλανικού Κοινοβουλίου.

Ο Ραχόι ζητεί να του δωθούν οι εξουσίες ώστε να συστήσει μία «αρχή», η οποία εντός 30 ημερών θα αξιολογήσει και θα ελέγξει ότι κανένα από τα νομοσχέδια, ή καμμία άλλη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία δεν θα αντίκειται στα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχο της Καταλωνίας.

Μόλις καθαιρεθεί ο Πουτζδεμόντ, το Κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του , ή διορισμού του, σύμφωνα με τα μέτρα που καλείται να εγκρίνει σήμερα η ισπανική Γερουσία.

Την Πέμπτη ο Πουτζδεμόντ τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση που να διασφαλίζουν ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματήσει η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

«Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα» δήλωσε ο Πουτζδεμόντ, επαναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο την άρνηση της Μαδρίτης για διάλογο.

«Στηρίζομαι στο καταλανικό κοινοβούλιο για να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας» ανέφερε.

Κλιμακούμενη πορεία ακολουθεί η πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας. Τα επεισόδια βίας από την ισπανική κυβέρνηση που διαδραματίστηκαν την Κυριακή εκείνη του δημοψηφίσματος, ακολούθησε η πολεμική ρητορική ανάμεσα σε Ισπανία και Καταλονία.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024