Τις επιπλέον δαπάνες που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 έχουν βάλει στο «μάτι» οι δανειστές ενώ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φρανσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Διαπίστωσαν καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» στα προαπαιτούμενα, ζήτησαν να κοπούν δαπάνες από τον προϋπολογισμό του 2018 ώστε να μην υπάρξει αίτημα για νέα μέτρα και να κλείσει το κενό του 0,5% του ΑΕΠ το 2018, απέρριψαν ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση μετά το κάζο με τον νόμο Κατρούγκαλου, διεμήνυσαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις χωλαίνουν, εξέφρασαν ανησυχία για τις καθυστερήσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το περίφημο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως θα επιστρέψουν μόνο όταν το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έτοιμο να κλείσει την αξιολόγηση, παρατηρώντας ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι πολύ πιο δύσκολη από την ψήφιση νόμων στη Βουλή.

Τα περσινά πηγαινέλα κρίνονται αδόκιμα και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να τραβήξει η αξιολόγηση πέραν του Ιανουαρίου. Αυτό είναι το καταληκτικό χρονικό ορόσημο ομαλών εξελίξεων, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση το αργότερο τον επόμενο Φεβρουάριο και τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Στο διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα: από τις δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν την όποια απελευθέρωση μέτρων για το χρέος σε βάθος χρόνου, έως τον τρόπο άσκησης της εποπτείας και την ενδεχόμενη παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Οτιδήποτε μετά τον Ιούνιο μεταφράζεται σε παράταση του προγράμματος, δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος από τον ESM λήγει στις 20 Αυγούστου.

in.gr