Απευθείας συζήτηση με τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είχε την Πέμπτη ο πάπας Φραγκίσκος και με την ευκαιρία αυτή ζήτησε να μάθει την άποψή τους για «τη θέση του Ανθρώπου στο σύμπαν».

Είναι η δεύτερη φορά στα χρονικά που ένας ποντίφικας επικοινωνεί με το διάστημα. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο του 2011, ο προκάτοχος του Φραγκίσκου στο αξίωμα, ο Βενέδικτος ΙΣτ΄.

«Καλημέρα ή καλησπέρα, επειδή όταν είσαι στο διάστημα, ποτέ δεν ξέρεις» ξεκίνησε τη συζήτηση ο Φραγκίσκος.

«Η αστρονομία μας ωθεί να μελετούμε τους απέραντους ορίζοντες του σύμπαντος και μας προκαλεί ερωτήματα: από πού ερχόμαστε, πού πάμε;» σχολίασε με φιλοσοφική διάθεση.

«Με βάση τις εμπειρίες σας στο διάστημα, τι σκέφτεστε για τη θέση του Ανθρώπου στο σύμπαν;» ρώτησε κατόπιν τον Ιταλό αστροναύτη Πάολο Νεσπόλι, έναν μηχανικό που προσπάθησε στωικά να απαντήσει, επισημαίνοντας πόσο «περίπλοκο» είναι το ερώτημα που έθεσε ο Πάπας.

«Η Γη είναι ένα εύθραυστο πράγμα που μπορεί ακόμη και να αυτοκαταστραφεί» είπε ακόμη ο ποντίφικας στους αστροναύτες.

Η βιντεοκλήση του Φραγκίσκου με τα έξι μέλη του πληρώματος του Διαστημικού Σταθμού διήρκησε για 20 λεπτά και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε αρκετές ερωτήσεις, με την απορία ενός μαθητή.

Ο πάπας έδειξε συγκινημένος από τα λόγια του διοικητή της αποστολής Ράντι Μπρέσνικ, ενός από τους τρεις Αμερικανούς – μέλη του πληρώματος, που είπε ότι η μεγαλύτερη χαρά που παίρνει στο διάστημα είναι ότι «μπορεί να δει έξω και να αντικρίσει το δημιούργημα του Θεού ίσως, σε ένα βαθμό, από την οπτική του».

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας