Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πράσινο φως» των θεσμών για κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας

«Πράσινο φως» των θεσμών για κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας

«Κλείδωσε» το θέμα με τις συντάξεις χηρείας στη συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο, με τους εκπροσώπους των θεσμών να συμφωνούν να τεθεί κατώτατο όριο στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και 360 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης. Αντίθετα, ανοικτό παραμένει το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων. Αν και γίνεται λόγος για θετικό κλίμα στη συζήτηση, το πάντα θα κριθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην εξοικονόμηση πόρων.

«Κλείδωσε» το θέμα με τις συντάξεις χηρείας στη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Θετικά εξελίχθηκε η συζήτηση και σε ό,τι αφορά τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Αντίθετα, ανοικτό παραμένει το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων. Αν και γίνεται λόγος για θετικό κλίμα στη συζήτηση, το πάντα θα κριθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην εξοικονόμηση πόρων.

Συντάξεις χηρείας

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης.

Μάλιστα, διευκρινίζουν, στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα.

Όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί.

«Ανοικτό» παραμένει το θέμα των επιδομάτων

Αντίθετα, δεν έκλεισε το κρίσιμο και δύσκολο θέμα για το υπουργείο Εργασίας, που αφορά την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, στην συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, και των θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε η αρχιτεκτονική των επιδομάτων.

Ωστόσο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από το spending review (επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία) ώστε να κριθεί εάν εξασφαλίζεται ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για παροχή επιδομάτων. Κοινώς, από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018, θα εξαρτηθεί το εύρος των παρεμβάσεων και η τύχη των οικογενειακών επιδομάτων.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πάντως ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί και σε τεχνικό επίπεδο, με ανταλλαγή απόψεων το επόμενο διάστημα.

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024