Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντέιβις: Ψηφοφορία για το Brexit μετά την έξοδο από ΕΕ

Ντέιβις: Ψηφοφορία για το Brexit μετά την έξοδο από ΕΕ

Ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος για το Brexit, επισήμανε πως οι βρετανοί βουλευτές ίσως κληθούν να ψηφίσουν επί της τελικής συμφωνίας μόνο αφότου η χώρα θα έχει τυπικά βγει από την ΕΕ, θέση με την οποία δεν συντάσσεται η Μέι η οποία πριν από λίγη ώρα δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί πριν από την έξοδο.

Ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος για το Brexit, επισήμανε πως οι βρετανοί βουλευτές ίσως κληθούν να ψηφίσουν επί της τελικής συμφωνίας μόνο αφότου η χώρα θα έχει τυπικά βγει από την ΕΕ, θέση με την οποία δεν συντάσσεται η Μέι η οποία πριν από λίγη ώρα δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί πριν από την έξοδο.

Ο Ντέιβις δεν αποκλείει, ακόμη, το ενδεχόμενο η συμφωνία με την ΕΕ για την αποχώρηση της χώρας του να υπογραφεί τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή στο τέλος της διετούς περιόδου διαπραγματεύσεων.

«Δεν είναι μυστικό ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ένωση παίρνει τις αποφάσεις της τείνει να είναι στο 59ο λεπτό της 11ης ώρας της τελευταίας μέρας» δήλωσε.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Μέι

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit, ο Ντέιβις επισήμανε πως οι βρετανοί βουλευτές ίσως κληθούν να ψηφίσουν επί της τελικής συμφωνίας μόνο αφότου η χώρα θα έχει τυπικά βγει από την ΕΕ, θέση με την οποία δεν συντάσσεται η Μέι η οποία πριν από λίγη ώρα δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί πριν από την έξοδο.

Αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο που έχει ζητήσει η βρετανίδα πρωθυπουργός, ο κ. Ντέιβις ανέφερε ότι πιθανόν οι όροι της να συμφωνηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Εξέφρασε, ακόμη, τη βεβαιότητα ότι μία συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ μπορεί να κλειδώσει μέχρι το Μάρτιο του 2019.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, πριν από έναν μήνα οπότε και πρότεινε μεταβατική περίοδ δύο ετών μετά το Brexit, δήλωσε ότι κατά την περίοδο αυτή η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν εν ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί μια «ομαλή» έξοδος.

Ξεκαθάρισε ότι την επομένη του Brexit η Βρετανία δεν θα αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ούτε της τελωνειακής ένωσης, και ανέφερε ότι το Λονδίνο θα τηρήσει συνεπή στάση απέναντι στις οικονομικές του δεσμεύσεις προς την ΕΕ.

Η Μέι διαμηνύει όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα ότι στις προτεραιότητές της εντάσσεται η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στην Βρετανία. Πριν από έναν περίπου μήνα, μιλώντας στην Φλωρεντία, είχε εξηγήσει ότι δεν απειλούνται οι ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι ο λογαριασμός του Brexit κυμαίνεται «μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων» ευρώ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις που δίνονται από τις Βρυξέλλες και απορρίπτοντας τα «ψίχουλα» που προτείνει το Λονδίνο.

Η Βρετανία δεν σκοπεύει να πληρώσει τον «λογαριασμό» των 100 δισ. ευρώ για το διαζύγιο με την ΕΕ, είχε σημειώσει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit.

Λονδίνο και Βρυξέλλες συγκρούονται για το ποσό που καλείται η Βρετανία να πληρώσει για έξοδο από την Ένωση, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που αναφερόταν στις αρχικές εκτιμήσεις.

in.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024