Ισπανία: Ανεξάρτητη Καταλονία σημαίνει νέο νόμισμα
«Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, κάτι που θα έπληττε την τοπική οικονομία» δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 και να κηρύξει εκλογές στην περιφέρεια.
«Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, κάτι που θα έπληττε την τοπική οικονομία» δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 και να κηρύξει εκλογές στην περιφέρεια.
«Θα έβγαινε από όλες τις συνθήκες, το 70% του ΑΕΠ θα υπόκειτο σε δασμούς και φυσικά σύνορα. Θα εξερχόταν από την Ευρωζώνη και οι τράπεζες δεν θα είχαν την κάλυψη της ΕΚΤ… θα έπρεπε να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα το οποίο θα υφίστατο μεγάλη υποτίμηση» δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος στο ισπανικό κοινοβούλιο.
«Μια τέτοια υποτίμηση θα οδηγούσε σε μια εκτιμώμενη συρρίκνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης κατά 25-30%, σε αυξημένο πληθωρισμό και σε διπλασιασμό του ποσοστού ανεργίας» τόνισε.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Καταλονία, με τον τουρισμό να σημειώνει κάμψη της τάξεως του 15%, μεγάλες τράπεζες να μετακινούν τα κεντρικά τους γραφεία στη Μαδρίτη και κάτοικοι να τραβούν σημαντικά ποσά από τους λογαριασμούς τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των τραπεζών να φύγουν.
Ορισμένοι παρομοιάζουν το τεταμένο κλίμα στην Ισπανία, με το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και άλλοι με την ελληνική κρίση.
Ο οίκος αξιολόγησης S&P διατηρεί την βαθμολογία BBB+ για την Ισπανία, εκφράζει όμως φόβο για ενδεχόμενη αναβάθμιση μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.
Οι ισχυροί της Ευρώπης εκφράζουν την στήριξή τους στην Ισπανία, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία.
in.gr
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Πού αναμένονται καταιγίδες
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
- Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442