Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απειλούνται με λουκέτο τα Κοινωνικά Φαρμακεία;

Απειλούνται με λουκέτο τα Κοινωνικά Φαρμακεία;

Για κλείσιμο των κοινωνικών φαρμαμείων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) κατηγορώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Υγείας. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Για κλείσιμο των κοινωνικών φαρμαμείων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) κατηγορώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Υγείας. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Το ΜΚΙΕ υποστηρίζει ότι ο ΠΦΣ με επίσημο έγγραφό του ζητά από το υπουργείο Υγείας το κλείσιμο των κοινωνικών φαρμακείων με το αιτιολογικό ότι «θεωρώντας πως δεν έχουν να παίξουν κανένα ρόλο στην σημερινή πραγματικότητα, αναφέροντας ταυτόχρονα πόσο χρήσιμος και ουσιαστικός ήταν ο ρόλος τους όσο διαρκούσε η κρίση».

Η αλήθεια είναι πως όντως ο ΠΦΣ έχει αποστείλλει επίσημο έγγραφο στο υπουργείο Υγείας ζητώντας όμως την οριοθέτηση και την επιβολή κανόνων στην λειτουργία των Κοινωνικών Ιατρείων που λειτουργούν, είτε υπό την ευθύνη των δημών, είτε της Εκκλησίας ή και άλλων φορέων.

Το in.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη Δαγρέ, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος και επιβεβαίωσε το σχετικό αίτημα των φαρμακοποιών προς το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, το υπουργείο έχει ήδη απαντήσει τον ΠΦΣ ότι προτίθεται να επανεξετάσει τους κανόνες λειτουργίας των Κοινωνικών Φαρμακείων ώστε να λειτουργούν με νομιμότητα και πληρώντας τους κανόνες ασφαλείας των ιδιωτικών φαρμακείων της γειτονιάς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δαγρές, «ο ΠΦΣ δεν είναι αντίθετος στην λειτουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων, τα οποία προέκυψαν ως αντίβαρο στην βαθιά οικονομική κρίση που άρχισε να βιώνει η χώρα μας από το 2009. Από τη στιγμή, όμως, που δια νόμου 4368/2016 και της ΚΥΑ Α3(γ)/ ΓΠ/ οικ. 25132/04.4.2016, που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση απόρων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τί ρόλο εξυπηρετούν τα εκατοντάδες Κοινωνικά Φαρμακεία; Άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έρχονται στα φαρμακεία της γειτονιάς και παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους».

Ο ΠΦΣ έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη οριοθέτησης του πλαισίου λειτουργίας των Κοινωνικών Φαρμακείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστο αν τα φάρμακα ή τα εμβόλια που διανέμονται μέσω αυτών πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, αφού ενδέχεται οι συσκευασίες να είναι αλλοιωμένες ή τα σκευάσματα να έχουν λήξει.

Μείζον ζήτημα είναι και το ποιος έχει πρόσβαση σε τί. Όπως επισημαίνει ο κ. Δαγρές από τα περίπου 100 Κοινωνικά Φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα, υπάρχουν κάποια που κάνουν εξαιρετική δουλειά, όπως αυτό της Χαλκίδας που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας και υπ’ ευθύνη της τοπικής Μητρόπολης, «αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει πρόσβαση σε ποια φάρμακα. Αν απασχολούνται σε μόνιμη βάση φαρμακοποιοί και πως οι δήμοι οριοθετούν την ασφαλή διάθεση των φαρμάκων».

Και καταλήγει λέγοντας ότι ο ΠΦΣ δεν είναι αντίθετος στην λειτουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων, καθώς έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να μην γίνουν πεδίο ανομίας και διασπάθισης δημοσίου και ιδιωτικού χρήματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024